Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat

Tibet Platosu'nda Denisovan Çene Kemiği Bulundu!

Tibet Platosu'nda Denisovan Çene Kemiği Bulundu! Dongju Zhang, Lanzhou University
2 dakika
3,586
Tüm Reklamları Kapat

Denisovanlar hakkında şu ana kadar bildiklerimiz sadece bir kaç parmak kemiği ve diş buluntusundan elde edildi. Bu fosil kalıntıları hariç henüz bu gruba (ya da türe) ait hiçbir bulguya rastlamamıştık. Fakat Tibet Platosu'nda Xiahe bölgesinde bulunan yarım alt çene kemiği, bu gruba ait olduğu belirlenmiş en önemli örneklerden biri olarak literatüre geçti.

Analizler bu kemiğin 160 bin yıl önce yaşamış olan bir bireye ait olduğunu gösteriyor.

Bulunan Denisovan çene kemiğinin orijinalinin (c) ve rekonstrüksyonunun (a,b,c,d) farklı açılardan görüntüsü
Bulunan Denisovan çene kemiğinin orijinalinin (c) ve rekonstrüksyonunun (a,b,c,d) farklı açılardan görüntüsü
(Chen et al. 2019)

Buluntunun Tibet Platosu'undan gelmesi Altay bölgesi dışında bulunmuş tek Denisovan örneği olması açısından da önemli. Bu bölgenin deniz seviyesinden oldukça yüksek olması, bu insan grubunun bölgeye adapte olmuş olması gerektiğini gösteriyor. Ayrıca daha önce yapılan genetik çalışmalar, Tibetlilerin bu çevreye adaptasyonunda yararlı olan genleri Denisovanlardan miras aldığı da saptanmıştı.

Tüm Reklamları Kapat

Geometrik morfometri analizleri, Xiahe bireyinin Homo erectus'lar ile Orta Pleistosen Homo türleri arasında bir yere konumlandığını gösteriyor. Ancak dental açıya bakıldığında Homo erectus bireylerinden uzaklaştığı görünüyor. Aslında temel olarak döneminin Homo türlerine benzer özelliklere sahip diyebiliriz.

Geometrik morfometri analizinin sonuçlarını gösteren grafik. Xiahe bireyi kırmızı yıldızla gösterilirken, Üst Paleolitik ve Holosen Homo sapiens açık mavi, erken Homo sapiens koyu mavi, Neandertaller pembe, Homo erectus yeşil ve diğer Orta Pleistosen fosil homininler turuncu kare ile gösteriliyor.
Geometrik morfometri analizinin sonuçlarını gösteren grafik. Xiahe bireyi kırmızı yıldızla gösterilirken, Üst Paleolitik ve Holosen Homo sapiens açık mavi, erken Homo sapiens koyu mavi, Neandertaller pembe, Homo erectus yeşil ve diğer Orta Pleistosen fosil homininler turuncu kare ile gösteriliyor.
(Chen et al. 2019)

Buluntu 160 bin yıl öncesine ait olduğu için, DNA elde etmek oldukça zor. Araştırıcılar, DNA elde edilemediği için uzun süre korunabilen proteinlerin analizleri yaparak kemiğin hangi türe mensup olduğunu göstermeye çalıştılar. Sonuçlar ise Xiahe bireyinin Denisovan olduğunu doğrular nitelikte.

Protein analizleri sonucu çizilen evrim ağacı.
Protein analizleri sonucu çizilen evrim ağacı.
(Chen et al. 2019)

Bu buluntunun Denisovan bir bireye ait olması ve ayrıca dönemin homininlerine yakınlık göstermesi, daha önce bulduğumuz ve genetiğini bilmediğimiz birçok fosilin de Denisovan olabilme olasılığını ortaya çıkarıyor.

Henüz elimizde sadece 1 tam Denisovan genomu bulunuyor. Bu nedenle bu grubun genetik çeşitliliğini anlamaya yeni yeni başlamaktayız. Gelecekte bulmamız olası olan Denisovanlara ait her buluntu bu hakkında çok az bilgi sahibi olduğumuz insan grubunu anlamamızda oldukça büyük bir öneme sahip olacaktır.

Bu Makaleyi Alıntıla
Okundu Olarak İşaretle
34
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.

Soru & Cevap Platformuna Git
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Tebrikler! 10
  • İnanılmaz 4
  • Bilim Budur! 2
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 2
  • Güldürdü 2
  • Merak Uyandırıcı! 2
  • Muhteşem! 1
  • Umut Verici! 1
  • Üzücü! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
  • Korkutucu! 0
Kaynaklar ve İleri Okuma
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 28/04/2024 15:15:23 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/7797

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Canlılık Ve Cansızlık Arasındaki Farklar
Kas
Yumurta
Matematik
İspat Yükü
Doğa Olayları
Hız
Kilo
Viroloji
Biyocoğrafya
Sahte
Evrimsel Süreç
Dil
Gıda Güvenliği
Optik
Şiddet
Algı
Boyut
Epidemik
Yıldızlar
Fizyoloji
Doğum
Nörobilim
Maske Takmak
Renk
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Bu Makaleyi Alıntıla
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
E. Altınışık, et al. Tibet Platosu'nda Denisovan Çene Kemiği Bulundu!. (16 Mayıs 2019). Alındığı Tarih: 28 Nisan 2024. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/7797
Altınışık, E., Özdoğan, K. T. (2019, May 16). Tibet Platosu'nda Denisovan Çene Kemiği Bulundu!. Evrim Ağacı. Retrieved April 28, 2024. from https://evrimagaci.org/s/7797
E. Altınışık, et al. “Tibet Platosu'nda Denisovan Çene Kemiği Bulundu!.” Edited by Kadir Toykan Özdoğan. Evrim Ağacı, 16 May. 2019, https://evrimagaci.org/s/7797.
Altınışık, Ezgi. Özdoğan, Kadir Toykan. “Tibet Platosu'nda Denisovan Çene Kemiği Bulundu!.” Edited by Kadir Toykan Özdoğan. Evrim Ağacı, May 16, 2019. https://evrimagaci.org/s/7797.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close