Tibet Mastifi: Bir Eşek Kadar Yüksek ve Sesi Bir Aslanınki Kadar Güçlü!

Özgün İçerik Nedir?
Bu yazı, Evrim Ağacı'na ait, özgün bir içeriktir. Konu akışı, anlatım ve detaylar, Evrim Ağacı yazarı/yazarları tarafından hazırlanmış ve/veya derlenmiştir. Bu içerik için kullanılan kaynaklar, yazının sonunda gösterilmiştir. Bu içerik, diğer tüm içeriklerimiz gibi, İçerik Kullanım İzinleri'ne tabidir.


Bir eşek kadar yüksek ve sesi bir aslanınki kadar güçlü.
Gezgin Marco Polo'nun Tibet Mastifi için yaptığı tanımın bu olduğu söylenir. Son derece iri bir köpek çeşidi olan Mastiflerin bir cinsi olan Tibet Mastifi, Mastiflerin kaynağı olan Tibet köpeklerinden evrimleştirilmiştir. Başarılı bir çoban köpeği olan Tibet Mastifi, sürüyü leopardan dahi koruyabilir. Köy ve ıssız yerler için en iyi bekçidir. Fakat eğitimleri çok zordur.
Genellikle boynundaki aslanın yelesini andıran yelesiyle tanınan ve bazen aslan yeleli tibet köpeği de denen bu Mastif türü, günümüzde bekçilik ve çoban köpeği amacıyla değil, özellikle Çin ve ABD'de zenginlik göstergesi olarak kullanılmaktadır. Normal piyasa değeri yavrular için 10.000 Amerikan Doları civarında olan bu çeşidin bir bireyi, "Büyük Sıçrama" isimli Tibet Mastifi, 2011'den bu yana "satılan en pahalı köpek" unvanını korumuştur ve satış değeri tam 1.5 milyon dolardır!
Bu kadar yüksek para verilmesinin nedeni, Büyük Sıçrama'nın Tibet Mastifleri'ni en iyi temsil eden özelliklere sahip olması ve köpek yetiştiricilerinin bu safkan mastiften sperm alabilmek için yavru başına 100.000 Amerikan Doları bile ödeyebileceği gerçeğidir! Tibet Mastifleri'nin ise genel olarak antik Çin köpeklerinin soyundan geldiğini, dolayısıyla "asil kan" oldukları düşünülmektedir. Gerçekten de mastiflerin kökenlerinin epey gerilere gittiği doğrudur; ancak elbette "asil kan" gibi bir kavramın bilimde yeri yoktur.
"Büyük Sıçrama"nın rekoru 19 Mart 2014'te kırılmıştır. Ama yine bir mastif tarafından... Altın Kıllı Tibet Mastifi soyundan olan yavru mastif tam 12 milyon Yuan'a, yani 1.95 milyon ABD dolarına satılmıştır. Köpek satıldığında 80 santim uzunlukta, 90 kilogram ağırlıktaydı.
Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.
İlginizi Çekebilecek Sorular
- Işık olmadığında neden siyah renk görürüz?
- Her şeyi algoritmik bir düzen ile yapan bilgisayarlar rastgele sayıları da aslında rastgele üretmiyor mu?
- Merhabalar, sincapların 2 elleri 2 ayakları mı vardır yoksa 4 ayağı mı? El tanımını neye göre nasıl yaparız? El tanımı sadece primatlarda mı kullanlr?
- 1
- 1
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?
Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:
kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci
Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 22/01/2021 20:03:43 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/1300
İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.