Tembelhayvanlar (Folivora)
Tembelhayvanlar, Orta ve Güney Amerika'da bulunan orta boylu memelilerdir. Forivora alt takımı olarak da bilinen bu canlılara ait 6 farklı tür bilinmektedir. Genellikle bitki kökleri, gövdeleri ve yapraklarla beslenirler. Bu yüzden dominant otçul olarak bilinirler. Kimi zamansa yakaladıkları küçük kertenkeleler veya böcekler ile de beslendikleri bilinmektedir. Tembelhayvanlar ağaç üzerinde yaşam (arboreal yaşam) için en adapte olmuş canlılardan birisidir. Diyetlerinin büyük bir kısmını oluşturan yapraklar, onlara çok çok az enerji verir ve besin açısından da kısıtlıdır. Sindirimi çok uzun sürer.
Bu sebeple tembelhayvanların çok büyük, özelleşmiş ve yavaş ama etkili sindirim enzimlerine sahip mideleri vardır. Midelerinde birden fazla bölme bulunur ve burada bol miktarda bakteri yaşar. Bu bakteriler ile evrimsel süreçte simbiyotik yaşam kurmuş olan tembelhayvanlar, bu yaprakları bakteriler sayesinde sindirirler. Tembelhayvanların midesinin ağırlığı vücutlarının 3'te 2'si kadardır. Bu devasa mideye rağmen sindirim işlemleri çok uzun sürebilir. Aldıkları bazı yaprak tiplerini 1 ay kadar sürede sindirebildikleri bilinmektedir. Bu yavaş sindirim sayesinde yaprağın her bir molekülünü değerlendirebilirler. Ancak bunun karşılığında çok sıkı bir enerji ekonomisi uygulamaları gerekir.
Metabolizmaları inanılmaz yavaştır. Bu boyuttaki bir diğer hayvanın olması gereken metabolizmasının yarısından daha da yavaştır! Vücut sıcaklıkları en aktif oldukları zamanlarda bile 30-34 derece arasındadır - ki dinlenme halinde bu sıcaklık daha da düşer. Tembelhayvanlar Pliosa takımı içerisindedirler, yani en yakın kuzenleri karıncayiyenlerdir. Aynı zamanda Xenarthra süpertakımı içerisinde yer alan bu hayvanlar, ilk olarak günümüzden 60 milyon yıl kadar önce evrimleşmişlerdir. Hatta kökenlerinin 100 milyon yıl kadar geriye gidiyor olabileceğini gösteren veriler bulunmaktadır.
Günümüzde 2 büyük tembelhayvan grubu bulunmaktadır: Megalonychidae (iki parmaklı tembelhayvanlar) ile Bradypodidae (üç parmaklı tembelhayvanlar). Üç parmaklı tembelhayvanların hem el hem de ayaklarında üçer parmak bulunurken, iki parmaklı tembelhayvanların ayaklarında üçer, ellerinde ise sadece ikişer parmak bulunur. Bu iki ailenin son ortak atasının günümüzden 35-40 milyon yıl önce yaşadığı bilinmektedir.
İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!
Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.
Soru & Cevap Platformuna Git- 2
- 1
- 1
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?
Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:
kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci
Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 21/11/2024 16:49:26 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/5445
İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.