Telomerlere Bakarak Kanseri Tahmin Edebiliriz!
Bu haber 8 yıl öncesine aittir. Haber güncelliğini yitirmiş olabilir; ancak arşivsel değeri ve bilimsel gelişme/ilerleme anlamındaki önemi dolayısıyla yayında tutulmaktadır. Ayrıca konuyla ilgili gelişmeler yaşandıkça bu içerik de güncellenebilir.
Bir araştırmaya göre, DNA sarmallarımızın sonunda bulunan ve koruyucu katmanlar olan “telomer”lerdeki değişimleri takip etmek kanseri erken teşhis etmemizi sağlayabilir. Bir kan testi ile kontrol edilebilecek yeni bir biyo-işaret getiren bu araştırma, 13 yıllık bir süreç içerisinde 135’i kanser olmuş 792 insanla yapıldı. Kanserli hücre geliştirmekte olan deneklerin kanser olmayan deneklere kıyasla telomerleri 15 yaş daha yaşlıydı.
Northwestern Medicine ve Harvard Üniversitesi'nin işbirliğiyle yürütülen araştırmada, paternal (babadan gelen) telomerlerin süratle kısalması ve kanser teşhisinden 3-4 sene önce stabilize olduğu tespit edildi. Bu sadece, telomer kısalması ve sabitlenmesi gibi parametreleri test ederek, kanser ihtimalini ve yaklaşık başlangıç tarihini öngörmemiz mümkün olabilir. Uzmanlar, konu hakkında heyecena kapılmamak gerektiği konusunda da uyarıyorlar; zira bu, telomer uzunluğu ile kanser arasındaki bağlantıyı ileri süren ilk araştırma.
Ancak bu konudaki umut, her zamankinden daha yüksek. Çünkü araştırmacıların önemli bir başarısı, bundan önceki araştırmaların neden kafa karıştırıcı sonuçlar verdiğini açıklamaları... Önceki araştırmalar, neredeyse her zaman tedavi sonrası hastaları denek olarak kullandığı için, telomer uzunluğundaki değişimin tedaviden mi, kanserden mi kaynaklandığı konusunda emin olamıyorlardı.
Telomerler hücre her bölündüğünde kısalır; yaşlı bir insan daha fazla hücre bölünmesine sahne olduğu için telomerleri daha kısa olur. Kanser hücreleri bölünerek hızla çoğaldığı için telomerlerinin kendilerini yok edecek kadar kısalacağını öngörmek işten bile değil; fakat karşımızdaki tablo bu değil. Kanser telomer kısalma işlemine müdahale edebiliyor.
Bilim insanları kanserin bu müdahalesini çözebilirse kanserli hücrelerin sağlıklı hücrelere zarar vermeden kendilerini imha etmelerini sağlayabilir.
İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!
Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.
Soru & Cevap Platformuna Git- 4
- 2
- 1
- 1
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- Türev İçerik Kaynağı: Science Daily | Arşiv Bağlantısı
Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?
Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:
kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci
Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 22/12/2024 06:13:31 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/4115
İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.