Telefonunuzu Sıklıkla Kontrol Etmek, Vücudunuza ve Zihninize Zarar Verebilir!
Bilim insanları, akıllı telefonlar olarak bilinen küçük bilgisayarların sürekli ceplerimizde bulunmasının muhtemel olumsuzluklarını hâlâ çözmeye çalışıyorlar, fakat şimdiye kadar yapılan araştırmalar, bu cihazların hem duruşumuz hem de ruh halimiz üzerine uzun vadeli zararlı etkilerinin olduğunu öne sürüyor.
Sorun, telefonunuzu düzenli olarak göz seviyesinde tutmuyorsanız, bir telefona bakmanın genellikle eğilip aşağı bakmayı gerektirmesidir. Bu durum, boynumuza yaklaşık 27 kg fazladan ağırlık koyuyor olduğumuz anlamına gelir. Böyle olunca, araştırmacılar telefonlarımıza bakarken edindiğimiz duruşun, depresyondan muzdarip insanların duruşuna benzer olduğunu buldular. Mutsuz halde olup gözlerini ayaklarına diken insanlar ile sadece Twitter'da gezinenler arasındaki farkı söylemek zor olabilir.
The New York Times'dan Amy Cuddy'nin bildirdiği üzere, insanların duruşu, olumsuz duygusal durumları yansıttığı gibi onlara sebep olabilir de. 2015'in başlarında yayınlanan bir çalışma, insanların kambur durmaya zorlandıklarında, bunun ruh hali ve özsaygı üzerine olumsuz bir etkisinin olduğunu ortaya koymuştu. Bir başka rapor ise, kambur durmanın bazı hafıza kayıplarına sebep olabildiğini, fakat dik durmanın daha fazla bilgiyi hatırlamamıza yardımcı olduğunu göstermişti. Bu, doğru duruşu hedeflemek için bir diğer iyi sebep.
Dahası, Cuddy ve Harvard Üniversitesinden iş arkadaşları tarafından yapılan hızlı bir test, daha ufak cihazlar kullanan (ve daha fazla eğilmek zorunda kalan) insanların kendine daha az güvendiğini bulmuştu. Bunların hepsi, hem vücutlarımızdaki baskı, hem de zihinsel sonuçların eşlik ettiği akıllı telefon kullanımının sahip olabileceği zararlı etkilere dikkat çekiyor. Cuddy şu şekilde yazıyor:
Çoğumuz üretkenliğimizi ve verimimizi artırmak için günde birkaç saat akıllı telefon kullanırız. Fakat ne gariptir ki, bu nesnelerle kısa zamanlı bile olsa etkileşime girmek, tam tersi sonuçlara sebep olabilir ve kendimize güvenimizi azaltarak üretkenliğimizi sarsabilir. Fiziksel duruşunuz, psikolojik duruşunuzu şekillendirir ve bu da daha iyi bir ruh hali ve daha fazla özgüvenin anahtarı olabilir.
Cuddy, eğer yapabiliyorsak küçük ekranlar üzerine eğilme alışkanlığından kaçınmamızı ve mümkün olduğunca daha büyük cihazlar kullanmamızı öneriyor. Ayrıca sırt, omuz ve boyun kaslarını esneten bir dizi hareketi düzenli olarak yapmak da iyi bir fikir olabilir.
Bilim insanları akıllı telefon kullanımının uzun dönemli etkilerini hâlâ araştırıyorlar (iPhone'un 2007 yılına kadar çıkmadığını unutmayın) fakat zaten bu küçük marifet kutularının pek çok faydaya sahip olduğu kadar muhtemel sağlık tehlikelerinin de bulunduğunun bir hayli kanıtı mevcut. Belki de ense ve boyunlarımız üzerindeki yükü kurtarmadan önce artırılmış gerçeklik gözlüklerinin yaygın hale gelmesini beklemek zorunda olacağız.
İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!
Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.
Soru & Cevap Platformuna Git- 5
- 1
- 1
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- Çeviri Kaynağı: Science Alert | Arşiv Bağlantısı
Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?
Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:
kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci
Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 20/01/2025 23:04:05 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/4103
İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.
This work is an exact translation of the article originally published in Science Alert. Evrim Ağacı is a popular science organization which seeks to increase scientific awareness and knowledge in Turkey, and this translation is a part of those efforts. If you are the author/owner of this article and if you choose it to be taken down, please contact us and we will immediately remove your content. Thank you for your cooperation and understanding.