Tamamı Dizilenen Termit Genomu, Böceklerin Yaşam Döngüsünü Aydınlatıyor!
Genom Dizilemesi, Termitlere Karşı Verdiğimiz Mücadelede Kilit Role Sahip!

Özgün İçerik Nedir?
Bu yazı, Evrim Ağacı'na ait, özgün bir içeriktir. Konu akışı, anlatım ve detaylar, Evrim Ağacı yazarı/yazarları tarafından hazırlanmış ve/veya derlenmiştir. Bu içerik için kullanılan kaynaklar, yazının sonunda gösterilmiştir. Bu içerik, diğer tüm içeriklerimiz gibi, İçerik Kullanım İzinleri'ne tabidir.

Böcekler yumurtadan çıktıktan sonra metamorfoz geçirerek çeşitli formlardan geçerler ve nihayetinde yetişkinliğe ulaşırlar. Metamorfoz süreci, bir böcek popülasyonu içerisindeki farklı görevdeki bireylerin oluşabilmesini mümkün kılar. Örneğin görselde gösterilen askerler, kanatlı yetişkinler, birincil yetişkinler, neotenik böcekler metamorfoz sayesinde yumurtadan çıkan benzer bireylerden üretilebilir. Böylelikle birbirinden farklı yavrular yapmak gibi daha zorlu bir süreçten geçilmemiş olur.
Aşağıdaki fotoğrafta, genomu 21 Mayıs 2014'te tamamen dizilenen Nevada Nemli Odun Termiti, yani Zootermopsis nevadensis türünün yaşam döngüsü ve olası rolleri gösterilmektedir. Genomu dizilenen canlılar grubuna katılan bu termitler, insanların yapılarında yılda 40 milyar Amerikan doları zarara neden olmaktadır! Artık genomlarını bildiğimiz için, onlarla savaşmamız çok daha kolay olacak.
/evrimagaci.org%2Fpublic%2Fcontent_media%2F5caaf8a808e417bafa5f9f095d326aa8.jpg)
Genomun dizilenmesi sadece türümüzün rahatını sağlamaya değil, evrimsel biyoloji sayesinde geliştirebildiğimiz öngörülerimizi doğrulamaya da yarıyor. Örneğin evrimsel süreçte bu termitleri diğer sosyal türlerden ayıranın ne olduğu tespit edilebildi. Bu ayrımlardan biri, türün evrimsel geçmişinde meydana gelen değişimlerden bazılarının erkeklerin spermlerinin yapısını değiştirmiş olması. Bu termitlerde spermlerin özelliklerini etkileyen bazı genler, diğer sosyal türlere göre çok daha aktif ve fazla sayıda. Bir diğer farklılık ise bu termitlerin koku reseptörlerinin sayısının azalmış olması.
Ayrıca makalede yayınlanan bu güzel görsel sayesinde bir böceğin yaşam döngüsünü görebiliyoruz.
Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.
İlginizi Çekebilecek Sorular
- İnsan dışındaki primatlarda psikolojik hastalık görülebilir mı ve nasıl bir tedavi yöntemi uygulanır?
- Yuksek dozda antibiyotik ilac kullanildiginda bagirsaklardaki bakterilerin ne kadar yok olmakta ve bu kayip ne kadar surede yerine gelebilmektedir?
- Hayvansal protein almadan yaşamak mümkün mü? Mümkün ise hayvansal besinleri sadece tadının daha güzel olmasından dolayı mı tüketiyoruz?
- 4
- 1
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- N. Terrapon, et al. (2014). Molecular Traces Of Alternative Social Organization In A Termite Genome. Nature. | Arşiv Bağlantısı
Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?
Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:
kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci
Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 18/01/2021 03:59:59 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/2362
İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.