Süzülen Keseli Sıçan ve Uçmaya İnanmak...
Burada göreceğimiz hayvan, kendisi gibi adı da "şeker" olan bir keseli sıçan (opossum): Şeker Süzülücü Keseli Sıçanı. Bilimsel adıyla "Petaurus breviceps". Videoda, bir fanın yarattığı hava akımıyla süzülmeye çalışan sevimli bir örneğini göreceğiz. Üzerine uygun bir müzik ekleyerek videoyu daha da şenlendirmek istedik.
Bu hayvanlar, uçuşun erken evrimine ait çok önemli ipuçlarını vücutlarında taşımaktadırlar: ön ayaklarından arka ayaklarına kadar uzanan bir deri parçası... Bu parça, bir kanadın görevini göremez; ancak bir paraşüt gibi hayvanların süzülerek uzun mesafeler kat etmesini ve yükseklerden atlamasını sağlayabilir.
Bu canlı, sadece uçuşun evrimiyle değil, genel olarak evrimsel biyolojiyle ilgili de çok hoş bilgiler vermektedir: örneğin kendisi gibi bir diğer süzülücü olan "uçan sincaplar" (ismin iddia ettiğinin aksine aslında uçamazlar), tıpkı süzülen keseli sıçanlar gibi koltuk altı derilerinin uzayarak ayaklarına kadar sünmesiyle havada süzülürler. Bu iki canlı, neredeyse birebir aynı süzülme faaliyetini gerçekleştirirler. Ancak birbirlerine pek de yakın akraba değillerdir. Süzülme yeteneklerini ortak atalarından almamışlardır.
Amaç aynı, çözüm de kısıtlı olduğu için, farklı soy hatlarında neredeyse birebir aynı çözümler evrimleşmiştir. Çünkü evrim akıllı ya da zeki değildir. Elde olanı kullanır. Örneğin uçuş için, elde zaten halihazırda ısınma ve cinsel seçilim amacıyla evrimleşmiş tüyler kullanılmıştır. Süzülmede ise, yüzey alanını arttırmak için kullanılması epey kolay olan "koltuk altı derisi" kullanılmıştır. Farklı soy hatlarında, benzer evrimsel baskılardan ötürü benzer yapıların evrimleşmesine "yakınsak evrim" adı verilir.
Evrimsel biyolojiyle uğraşan bilim insanları, eğer ki bazı hadsizlerin iddia ettiği gibi art niyetli olsalardı, bu canlıları birbiriyle "yakın akraba" gibi gösterek işin içinden çıkarlardı. Ancak her bilim insanı gibi, evrimsel biyologlar da gerçeğin peşindedirler. Ve gerçek, bu iki canlının yakın akrabalar olmadığını göstermektedir. Fakat iki canlının evrimsel geçmişi incelendiğinde, benzer seçilim baskıları altında kaldıkları görülür. Bu nedenle, evrim yapabileceğinin en iyisini yaparak deriyi uzatma yoluna gitmiş ve süzülmeyi böyle sağlamıştır.
Tabii burada evrimden bilinçli bir varlık gibi söz ettiğimize bakmayın. "Kütleçekimi topu yere düşürdü." derken kütleçekiminin ne kadar "bilinçli" olduğunu düşünüyorsak, evrimden birinci tekil şahıs ve etken fiil şeklinde bahsettiğimizde o kadar "bilinçli" olduğunu iddia etmekteyiz.
İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!
Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.
Soru & Cevap Platformuna Git- 8
- 2
- 2
- 2
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?
Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:
kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci
Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 21/11/2024 13:51:31 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/7657
İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.