Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat

Suyun Adezyonu Arttırabileceği Keşfedildi!

2 dakika
313
Suyun Adezyonu Arttırabileceği Keşfedildi! SciTechDaily
Tüm Reklamları Kapat

Bilim insanları, Science Advances dergisinde yayınladıkları makalede suyun belirli koşullar altında adezyonu arttırabileceğini keşfetti.[1] Bu buluş, suyun adezyonu engellediğine dair uzun süredir süren görüşü kökten değiştiren önemli bir anlayış değişikliğine neden oldu. Bu keşif, tıbbi yapıştırıcılar ve diğer uygulamalarda ilerlemelere yol açabilir.

Bu keşfin sonuçları, özellikle tıp alanındaki uygulamalar açısından büyük önem taşıyor. Örneğin yara bandajları, nemli cilt üzerinde kullanılabilen sağlık sensörleri ve hatta ameliyatlarda dikiş yerine kullanılabilecek gelişmiş yapıştırıcılar gibi alanlarda yeni olanaklar sunabilir. Ayrıca yüzeylerin pürüzlülüğü ve malzemelerin özellikleri hakkında edinilen bu yeni bilgiler, dünya çapında milyarlarca dolarlık değere sahip çeşitli endüstrilerde köklü değişikliklere bile yol açabilir.

Adezyonun bize yaşattığı zorlukları günlük hayatta da sıklıkla ıslak yollarda araba kullanırken veya nemli cilde bantlar yapıştırırken deneyimlemişsinizdir. Geleneksel olarak suyun, etkili yapışma için gerekli olan moleküler bağları bozarak bir engel oluşturduğu düşünülmüştür. Çünkü su, yüzeylere tutunarak pürüzlü alanlarda sıkışma eğilimindedir. Bu da adezyon sürecini daha da karmaşık hale getirir.

Tüm Reklamları Kapat

Dr. Dhinojwala ve ekibi, yumuşak bir lastik benzeri malzemenin hassas bir şekilde tasarlanmış pürüzlü yüzeylere adezyonunu inceleyerek su, yüzey pürüzlülüğü ve yapışma süreçleri arasındaki karmaşık etkileşimi inceledi.

Beklentilerin aksine temas sırasında suyun varlığı, su moleküllerinin yüzeyde sıkışması nedeniyle yüzeyin neredeyse yarısında temas oluşumunu engelleyerek adezyonu zorlaştırdı. Ayrıca, lastik benzeri malzemenin yüzeyin pürüzlerine uyum sağlaması için gereken enerji, suyun varlığında önemli ölçüde arttı ve bu da başlangıçtaki adezyonu daha da zayıflattı. Sonuç olarak suyun varlığı, adezyonun hem başlamasını hem de etkili bir şekilde gerçekleşmesini zorlaştırdı.

Şaşırtıcı bir şekilde temas sırasında adezyonu engelleyen su, ayrılma anında ise adezyonu yaklaşık dört kat artırdı. Yapılan analizler ve yüzey incelemeleri, suyun çok küçük ceplerde hapsolduğunu ortaya koydu. Dr. Jacobs bu durumu şöyle açıklıyor:

Su altında temas kurmak zordur çünkü suyu sıkıştırmak için ekstra enerji gerekir ve suyu tamamen temizlemek imkânsızdır. Ancak, iki yüzeyi bir araya getirmeyi zorlaştıran aynı sıkışmış suyun, bu yüzeyleri birbirinden ayırmayı da çok daha zor hale getirdiğini görmek bizi oldukça şaşırttı.

Dr. Dhinojwala ise bu bulguların görüşleri değiştirdiğini belirtti:

Bu bulgular, suyun adezyonu evrensel olarak engellediği yönündeki geleneksel görüşe meydan okuyor. Suyun yüzey topografisiyle nasıl etkileşime girdiğini anlarsak, tıpkı gekoların ıslak yüzeylere tırmanmak için ayak pedlerini kullandığı zaman yaptığı gibi, adezyonu artırmak için pürüzlülükten faydalanabiliriz.

Dr. Dhinojwala'nın ekibi, bu bulguları daha da geliştirerek suyun adezyon biliminin sunduğu şaşırtıcı avantajlarından yararlanan pratik uygulamalar üzerinde çalışmayı planlıyor.

Bu Makaleyi Alıntıla
Okundu Olarak İşaretle
Özetini Oku
8
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

Feragatname: Evrim Ağacı, doğrudan üniversiteler, akademik dergiler veya resmi bilim kurumları tarafından yayınlanan bu basın açıklamalarını temel editöryal düzenlemeden geçirmektedir; ancak açıklamaların isabetliliğinden sorumlu değildir. Basın açıklaması konusundaki sorularınızı aşağıdaki medya irtibat kişisine yöneltebilirsiniz.

Medya İrtibat
  • University of Akron

İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.

Soru & Cevap Platformuna Git
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 2
  • Bilim Budur! 1
  • Umut Verici! 1
  • Merak Uyandırıcı! 1
  • Muhteşem! 0
  • Tebrikler! 0
  • Güldürdü 0
  • İnanılmaz 0
  • Üzücü! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
  • Korkutucu! 0
Kaynaklar ve İleri Okuma
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 23/10/2024 00:34:21 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/18386

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Kimyasal Element
Gen İfadesi
Çeşitlilik
Karbon
Yok Oluş
Neandertal
Hayvanlar
Obezite
Klinik Mikrobiyoloji
Isı
Neandertaller
Fotoğraf
Bilimkurgu
Sosyal Medya
Akciğer
Genel Görelilik
Psikoloji
Besin Değeri
Galaksi
Biyocoğrafya
Moleküler Biyoloji Ve Genetik
Dünya
Ağız
Sahte
Damar
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Kafana takılan neler var?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Bu Makaleyi Alıntıla
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
U. Derin, et al. Suyun Adezyonu Arttırabileceği Keşfedildi!. (17 Ağustos 2024). Alındığı Tarih: 23 Ekim 2024. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/18386
Derin, U., Derin, U. (2024, August 17). Suyun Adezyonu Arttırabileceği Keşfedildi!. Evrim Ağacı. Retrieved October 23, 2024. from https://evrimagaci.org/s/18386
U. Derin, et al. “Suyun Adezyonu Arttırabileceği Keşfedildi!.” Edited by Ufuk Derin. Evrim Ağacı, 17 Aug. 2024, https://evrimagaci.org/s/18386.
Derin, Utku. Derin, Ufuk. “Suyun Adezyonu Arttırabileceği Keşfedildi!.” Edited by Ufuk Derin. Evrim Ağacı, August 17, 2024. https://evrimagaci.org/s/18386.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close