Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat

Sussex Kıyılarında 135 Milyon Yıllık Gizemli Dinozor Dişleri Keşfedildi!

3 dakika
182
Sussex Kıyılarında 135 Milyon Yıllık Gizemli Dinozor Dişleri Keşfedildi! Popular Science
Tüm Reklamları Kapat

Papers in Palaeontology dergisinde yayımlanan bir çalışmada araştırmacılar, İngiltere'nin Doğu Sussex kıyılarındaki Bexhill-on-Sea bölgesinde ilk kez Tyrannosauruslara ait jilet gibi keskin dişler keşfettiklerini açıkladılar.[1] Bu dişler; tiranozorlar, spinosorlar ve Velociraptor ailesinin üyeleri de dahil olmak üzere bir dizi etobur dinozorun yaklaşık 135 milyon yıl önce bu bölgede hüküm sürdüğüne işaret ediyor.

Paleontologlar, son 200 yılda bu bölgede Kretase Dönemi’ne tarihlenen tortullarda çok az tiranozor kalıntısı bulunulduğundan bu bölgede tiranozor izlerinin bulunması özellikle dikkat çekici olduğunu belirtiyor.

Burada yaşamış olan tiranozorlar, ünlü Kuzey Amerikalı kuzenleri Tyrannosaurus rex'in yaklaşık üçte biri büyüklüğündeydi. Ayrıca bu dinozorlar sel yataklarının çevresinde küçük dinozorlar ve diğer sürüngenleri de avlıyordu.

Tüm Reklamları Kapat

Tiranozorlar ve velociraptorlar gibi etçil dinozorlar, teropod adı verilen bir dinozor grubuna aittir. Bu dinozorların etleri parçalamak için kullandıkları dişler karmaşık yapıya sahipti ve boyut, şekil ve tırtıklı kenarlarının anatomisi açısından farklılık gösteriyordu. Çalışmanın ortak yazarı ve Southampton Üniversitesi'nde paleontolog olan Chris Barker şöyle anlatıyor:

Dinozor dişleri dayanıklı fosillerdir ve genellikle kemiklere kıyasla daha sık korunurlar. Bu nedenle bir ekosistemin çeşitliliğini anlamak istersek genellikle bu tür bu fosiller bizim için çok önemlidir.

Araştırma ekibinin elinde iskeletlerin tamamı olmadığından ve dişler de zaten çok karmaşık olduğundan ekip fosilleşmiş dişleri analiz etmek için çeşitli teknikler kullandı. Araştırmacılar, türlerin evrimsel geçmişini analiz etti ve örnekleri sınıflandırmak için istatistiksel yöntemler ile birlikte makine öğrenmesinden faydalandılar. Çalışmanın ortak yazarı ve York Üniversitesi’nde doktora öğrencisi olan Lucy Handford, şöyle anlatıyor:

Tek başına bulunan dinozor dişlerinin hangi teropoda ait olduğunu saptamak zor olabilir, özellikle de birçok özelliğin farklı dinozor soylarında bağımsız olarak evrimleşmesi bu işi daha karmaşık hale getiriyor. Bu yüzden bulgularımızı daha doğru hale getirmek ve daha güvenilir sınıflandırmalar yapmak için çeşitli yöntemler kullandık ve bu sayede daha iyi sonuçlar elde ettik.

Analizler, yaklaşık 135 milyon yıl önce Kretase Dönemi sırasında bu bölgede spinozorlar, orta boy tiranozorlar ve dromaeosaurus adı verilen küçük velociraptor benzeri teropodların bulunduğunu ortaya koyuyor.

Bu önemli keşifte, yerel bir emekli taş ocağı işçisi olan Dave Brockhurst’un uzun yıllardır topladığı fosiller, araştırmacılara bölgedeki teropod çeşitliliğini anlamada büyük bir katkı sağladı. Brockhurst, son 30 yılda Ashdown Tuğla Fabrikası’nın çevresinde yaptığı fosil aramalarıyla küçük köpekbalığı dişlerinden kısmi dinozor iskeletlerine kadar çok çeşitli kalıntılar bulmuştu ve bulduğu yaklaşık 5.000 fosili Bexhill Müzesi'ne bağışladı. Ancak theropod fosilleri bu bölgede son derece nadir olduğu için, Brockhurst 30 yıl boyunca yalnızca 10 kadar örnek bulabilmişti. Brockhurst, şöyle anlatıyor:

Tüm Reklamları Kapat

Çocukken dinozorlara hayrandım ve bu kadar yakınımda olabileceklerini hiç düşünmemiştim. Yıllar sonra Ashdown'da çalışmaya başladım ve bolca fosil aradım. Küçük balık pulları veya büyük uyluk kemikleri bulmayı da seviyorum ancak dinozor dişlerinin korunması beni gerçekten etkiliyor.

Doğu Sussex'te bulunan dinozorlar, Manş Denizi'ndeki Wight Adası'nda bulunan Kretase tortullarındaki dinozorlardan daha yaşlıdır. UNESCO Biyosfer Rezervi olan bu küçük ada, bir zamanlar "cehennem balıkçılı" olarak adlandırılan Ceratosuchops inferodios, iri burun deliklerine sahip bir iguanodon olan Brighstoneus simmondsi, tank gibi zırhlı dinozorlar olan ankylosauruslar dahil olmak üzere birçok farklı türe ev sahipliği yapmıştı.

Bu yeni keşifler, İngiltere ana karasında henüz gün yüzüne çıkmayı bekleyen daha birçok paleontolojik bulgunun olduğunu gösteriyor. Çalışmanın ortak yazarı Southampton Üniversitesi!nden paleobiyolog Neil Gostling şöyle bitiriyor:

İlk dinozor Megalosaurus'un isimlendirilmesinden 200 yıl sonra bile hâlâ büyük keşifler yapılıyor. Dinozor paleobiyolojisi hâlâ yaşayan ve heyecan verici bir alan.
Bu Makaleyi Alıntıla
Okundu Olarak İşaretle
Özetini Oku
7
1
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

Feragatname: Evrim Ağacı, doğrudan üniversiteler, akademik dergiler veya resmi bilim kurumları tarafından yayınlanan bu basın açıklamalarını temel editöryal düzenlemeden geçirmektedir; ancak açıklamaların isabetliliğinden sorumlu değildir.

İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.

Soru & Cevap Platformuna Git
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Tebrikler! 1
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 1
  • İnanılmaz 1
  • Merak Uyandırıcı! 1
  • Korkutucu! 1
  • Muhteşem! 0
  • Bilim Budur! 0
  • Güldürdü 0
  • Umut Verici! 0
  • Üzücü! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
Kaynaklar ve İleri Okuma
  • ^ C. T. Barker, et al. (2024). Theropod Dinosaur Diversity Of The Lower English Wealden: Analysis Of A Tooth‐Based Fauna From The Wadhurst Clay Formation (Lower Cretaceous: Valanginian) Via Phylogenetic, Discriminant And Machine Learning Methods. Wiley. doi: 10.1002/spp2.1604. | Arşiv Bağlantısı
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 18/12/2024 16:54:44 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/19204

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Gebelik
Yumurta
Veri Bilimi
İspat Yükü
Işık Yılı
Ölüm
Çeviri
Diş Hekimliği
Dilbilim
Dinozorlar
Kanser Tedavisi
Kara Delik
Geometri
Taklit
Hayatta Kalma
Nörobiyoloji
Şempanzeler
Radyasyon
Burun
Arı
Depresyon
Atom
Primat
Sağlık Örgütü
Beslenme Davranışı
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Kafana takılan neler var?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Bu Makaleyi Alıntıla
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
U. Derin. Sussex Kıyılarında 135 Milyon Yıllık Gizemli Dinozor Dişleri Keşfedildi!. (7 Aralık 2024). Alındığı Tarih: 18 Aralık 2024. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/19204
Derin, U. (2024, December 07). Sussex Kıyılarında 135 Milyon Yıllık Gizemli Dinozor Dişleri Keşfedildi!. Evrim Ağacı. Retrieved December 18, 2024. from https://evrimagaci.org/s/19204
U. Derin. “Sussex Kıyılarında 135 Milyon Yıllık Gizemli Dinozor Dişleri Keşfedildi!.” Edited by Ufuk Derin. Evrim Ağacı, 07 Dec. 2024, https://evrimagaci.org/s/19204.
Derin, Ufuk. “Sussex Kıyılarında 135 Milyon Yıllık Gizemli Dinozor Dişleri Keşfedildi!.” Edited by Ufuk Derin. Evrim Ağacı, December 07, 2024. https://evrimagaci.org/s/19204.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close