Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat

Sulak Alanlar ve Haliçler, Ekoloji ve Yaşam İçin Neden Önemliler?

2 dakika
1,408
Sulak Alanlar ve Haliçler, Ekoloji ve Yaşam İçin Neden Önemliler? Tour Maker Turkey
Tüm Reklamları Kapat

Doğayı ve canlıları tanımak, yaşam alanlarını tanımaktan geçer. Ancak günümüzde pek az insan etrafına gerçekten iyi bir bakış atarak canlıların yaşam alanlarını ve bu alanlar içerisinde birbirleriyle olan ilişkilerini inceliyor. Çok az insan ekolojik çalışmalardan haberdar ve birçok insan ekolojiyi "çevre korumacılığı"ndan ibaret sanıyor. Ancak ekoloji, bundan çok daha geniş, uçsuz bucaksız bir bilim dalı ve evrimsel biyolojinin de belki de en yakın olduğu dallardan biri. Bu sebeple ekolojiyi anlamak, evrimi anlamanın başlıca gereksinimlerinden biri. İşte bu videoda, size ekolojinin en ilginç konularından birisi olan sulak alanlar ve haliçleri anlatmaya çalışacağız.

Sulak Alanlar

Sulak alanlar, ekolojik açıdan en zengin biyomlardır. Geniş çeşitlilikte omurgasız toplulukları içerir ve bu, birçoğu sulak alanların koruyucusu olan bitki örtüsüne yuva yapan kuşların varlığını destekler. Kabuklulardan misk faresine birçok otçul; alg, tortu ve bitkileri tüketirler.

Geniş çeşitliliğe ek olarak, sulak alanların ekolojik ve ekonomik değeri, kapladıkları alana göre çok yüksektir. Sulak alanlar, su toplanması için havza sağlarlar. Sellerin şiddetini azaltırlar. Kirleticileri süzerek su kalitesini yükseltirler.

Tüm Reklamları Kapat

Geçmişte insanlar sulak alanları atık bölgeler olarak görmüşlerdir. Bu alanları sivrisineklerin, sineklerin ve kötü kokuların kaynağı olarak algılamışlardır. Buna bağlı olarak da sulak alanların önemli bir kısmını tarım ve ilerleme adına yok etmişlerdir. Günümüzde ise hükümetler ve özel kuruluşlar istimlak, ekonomik teşvikler ve düzenlemelerle geriye kalan sulak alanları korumaya çalışmaktadırlar.

Haliçler

Derelerin ve nehirlerin okyanus ile birleştiği yere haliç adı verilir. Haliçler genellikle çamur düzlükleri ve tuz bataklıkları denilen geniş sulak alanlarla çevrilidir. Haliçlerin değişik bölgelerinde tuzluluk oranı, tatlı sudan okyanusun tuzluluk seviyesine kadar kademeli bir şekilde değişir. Günlük olarak meydana gelen gelgitler de tuzluluk seviyesini değiştirebilir. Nehirler tarafından taşınan besin maddeleri, haliç sularını besin açısından zenginleştirir. Bu durum, haliçleri yeryüzündeki en verimli çevrelerden biri yapar.

Tuz bataklığı çimenleri, algler ve fitoplanktonlar haliçlerdeki ana üreticilerdir. Ayrıca bu çevre solucan, istiridye, yengeç ve insanlar tarafından tüketilen balık türlerini de barındırır. Birçok deniz omurgasızı ve balık türü haliçleri üreme alanı olarak kullanır ya da onlar üzerinden tatlı su habitatlarına doğru göç ederler. Ayrıca haliçler, birçok yarı-sucul omurgalı için de önemli beslenme alanlarıdır. Özellikle de su kuşları için...

Haliçler birçok ticari değeri yüksek birçok türü barındırıyor olsa da, haliçlerin çevresi ticari ve yerleşime dayalı gelişme için birincil alanlar olarak görülmektedir. Buna ek olarak haliçler, maalesef nehir akıntılarının üst kısımlarından bırakılmış atıkların toplanma noktasıdır. Buna bağlı olarak, Dünya'da çok az sayıda bozulmamış haliç habitatı kalmıştır. Büyük bir bölümü toprakla doldurma ve gelişim sebebiyle tamamen yok edilmiştir.

Bu Makaleyi Alıntıla
Okundu Olarak İşaretle
7
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.

Soru & Cevap Platformuna Git
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Tebrikler! 3
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 2
  • İnanılmaz 2
  • Umut Verici! 1
  • Üzücü! 1
  • Muhteşem! 0
  • Bilim Budur! 0
  • Güldürdü 0
  • Merak Uyandırıcı! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
  • Korkutucu! 0
Kaynaklar ve İleri Okuma
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 18/01/2025 07:54:43 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/5421

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Evrim
Proton
Sendrom
Eğilim
Mikrobiyoloji
Komplo Teorisi
Böcek Bilimi
Coronavirus
Biliş
Yeme
Mikroevrim
Evrimsel Süreç
Akıl
Yer
2019-Ncov
Enerji
Terapi
Dünya Sağlık Örgütü
Karar
Transkripsiyon
Freud
Meyve
Yatay Gen Transferi
Atmosfer
Elektrokimya
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Kafana takılan neler var?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Bu Makaleyi Alıntıla
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
G. P. Media, et al. Sulak Alanlar ve Haliçler, Ekoloji ve Yaşam İçin Neden Önemliler?. (14 Mart 2014). Alındığı Tarih: 18 Ocak 2025. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/5421
Media, G. P., Bakırcı, Ç. M. (2014, March 14). Sulak Alanlar ve Haliçler, Ekoloji ve Yaşam İçin Neden Önemliler?. Evrim Ağacı. Retrieved January 18, 2025. from https://evrimagaci.org/s/5421
G. P. Media, et al. “Sulak Alanlar ve Haliçler, Ekoloji ve Yaşam İçin Neden Önemliler?.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Translated by Çağrı Mert Bakırcı, Evrim Ağacı, 14 Mar. 2014, https://evrimagaci.org/s/5421.
Media, Great Pacific. Bakırcı, Çağrı Mert. “Sulak Alanlar ve Haliçler, Ekoloji ve Yaşam İçin Neden Önemliler?.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Translated by Çağrı Mert Bakırcı. Evrim Ağacı, March 14, 2014. https://evrimagaci.org/s/5421.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close