Sudan'ın Doğu Çölünde Yeni Kaya Sanatı Alanları Keşfedildi!
Bu haber 8 ay öncesine aittir. Haber güncelliğini yitirmiş olabilir; ancak arşivsel değeri ve bilimsel gelişme/ilerleme anlamındaki önemi dolayısıyla yayında tutulmaktadır. Ayrıca konuyla ilgili gelişmeler yaşandıkça bu içerik de güncellenebilir.
Macquarie Üniversitesi ve Polonya Bilimler Akademisi'nin Akdeniz ve Doğu Kültürleri Enstitüsü'nden arkeologlar, Journal of Egyptian Archaeology dergisinde yayınladıkları makalede, Sudan Doğu Çölü veya diğer adıyla 'Atbai'de 16 yeni kaya sanatı alanı keşfettiklerini belirtiyor.[1] Yeni keşfedilen ve 4.000 yıl öncesine tarihlenen sanat eserlerinin neredeyse tamamında sığırlar yer alıyor. Macquarie Üniversitesi'nde araştırmacı olan Dr. Julien Cooper, bu konuda şöyle söylüyor:
Bol miktarda suya ve dönümlerce otlağa ihtiyaç duyan ve bugün Sahra'nın kuru ve kurak ortamında hayatta kalamayacakları için çöl kaya duvarlarına oyulmuş sığırları bulmak şaşırtıcıydı. Antik kaya sanatında sığırların varlığı, bir zamanlar ‘yeşil bir Sahra’ varlığını kanıtlayan en önemli kanıtlardan biridir.
Doğu Sudan'da keşfedilen kaya sanatı, çölü; çimenli bir savan olarak, havuzlar, nehirler, bataklıklar ve su birikintileriyle dolu; zürafa ve fil gibi çeşitli Afrika savana faunasına ev sahipliği yapan bir yer olarak tasvir ediyor.
“Yeşil Sahra” fikri daha önceki arkeolojik ve iklimsel saha çalışmaları ve araştırmalarla kanıtlanmıştır. Uzmanlar bu dönemi yaklaşık 15.000 yıl önce başlayan ve yaklaşık 5.000 yıl önce sona eren yaz muson yağmurlarının arttığı bir dönem olan Nemli Afrika Dönemi (İng: African Humid Period) olarak adlandırmaktadır.
Sığırların yanındaki insan tasvirleri süt sağma eylemine işaret ediyor olabilir; bu da bölgenin M.Ö. ikinci veya üçüncü binyılın sonlarına kadar sığır çobanları tarafından işgal edildiğini gösteriyor.
Nemli Afrika Döneminin sona ermesinin ardından, M.Ö. 3000 civarında, göller ve nehirler kurumaya başlamış, kum ölü otlakları kaplamış ve insan nüfusunun çoğu Nil'e daha yakın bir yere sığınmak için Sahra'yı terk etmiştir. Arkeologlar şöyle anlatıyor:
Yeni kaya sanatının keşfedildiği Wadi Halfa çevresindeki Atbai Çölü neredeyse tamamen insansızlaştı. Kalanlar da sığırları bırakıp koyun ve keçilere yöneldi. Bu, insan yaşamının tüm yönlerinde diyet ve sınırlı süt tedarikinden, sürü ailesinin göç desenlerine ve sığırlarına bağımlı olanların kimliği ve geçim kaynaklarına kadar büyük sonuçlar doğurmuş olmalı.
İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!
Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.
Soru & Cevap Platformuna Git- 1
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- ^ J. Cooper, et al. (2023). Rock Art Surveys In The Sudanese Eastern Desert: Results Of The 2018–2019 Atbai Survey Project. SAGE Publications, sf: 189-208. doi: 10.1177/03075133231211917. | Arşiv Bağlantısı
Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?
Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:
kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci
Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 21/01/2025 07:12:57 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/17651
İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.