Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat

Su samuru (Lutra lutra)

3 dakika
11,776
Su samuru (Lutra lutra) H. Tuğrul Atasoy
Zonguldak/Filyos'tan gözlem kaydı.
Tüm Reklamları Kapat
Su samuru
  • Bilimsel Adı Lutra lutra
  • Halk Arasındaki Türkçe Adı Su samuru
  • Halk Arasındaki İngilizce Adı Eurasian Otter
Taksonomi
  • Bu içerik, Evrim Ağacı'nın tür gözlemleri ve türlere dair bilgileri barındıran Yaşam Ağacı projesinin bir parçası olarak hazırlanmıştır.
  • Gözlem Ekle

Gözlem Bilgileri

Mustelidae (Sansargiller) ailesinin en iri türlerinden olan su samuru (Lutra lutra) 3 şubat 2017 ve 17 mart 2017 tarihlerinde iki kere olmak üzere Samsun şehrinde Karadeniz kıyı şeridinde gözlemledik.

Tanım ve Genel Bilgiler

Su samuru (Lutra lutra), Mustelidae (Sansargiller) ailesinin yarı-sucul üyelerindendir. Boy uzuluğu 80 cm, kuyruk uzunluğu 45 cm olan bu türün postu koyu kahverengidir. Parmak araları perdeli olduğundan iyi bir yüzücüdürler. Noktürnal (gececil) bir tür ve oldukça ürkek olduklarından doğada doğrudan gözlemlemek oldukça zordur. Yaşamlarını sürdürebilmeleri kolay olmayan su samurlarının yaşam süreleri yaklaşık 12-18 yıl kadar olsa da bu türler için 4 yaşına kadar gelebilmeleri büyük bir şanstır.

Sabah saatlerinde beslenirken Samsun'da gözlemlediğimiz yetişkin.
Sabah saatlerinde beslenirken Samsun'da gözlemlediğimiz yetişkin.
Gökhan Eren

Evrimsel Tarih ve Taksonomi

Bu tür ilk olarak taksonominin babası sayılan meşhur İsveçli doğa bilimci Carl Linnaeus tarafından Sistema Naturae eserinin 10. baskısında tanımlanmıştır.

Ekolojik Dağılım ve Habitat

Avrupa, Asya ve Kuzey Afrika’yı içine alan Palearktik bölgede yayılış göstermektedir. Dünya'daki en yaygın su samuru türüdür. Yaşam alanları; dere, çay, nehir, göl ve akarsuların denize döküldüğü yerler, tatlı su ve bataklık ormanları, pirinç tarlaları, okyanus kıyıları, fiyortlar, mağaralar ve su yollarına bitişik karasal alanlarda yaşarlar. 

Popülasyon ve Koruma Statüsü

IUCN (Dünya Doğa ve Doğal Kaynakları Koruma Birliği) kriterlerine göre 2000'li yılların başında “Vulnerable (duyarlı: neslinin doğada tükenme riskinin yüksek olan)” statüsündeyken, 2004 yılından itibaren “Near Threatened (tehdite yakın: yakın gelecekte tehdit altında olarak tanımlanma olasılığı olan)” olarak değiştirilmiştir. Ülkemizde de bu tür Near Threatened (NT), yani tehdide yakın kategorisinde yer almaktadır. Mevcut popülasyonlar yaygın olmasına rağmen, özellikle Avrupa'da, su samuru sayısı çevre kirliliği ve habitat kaybı gibi nedenlerden dolayı büyük düşüş göstermektedir.

Sabahın ilk ışıklarında Zonguldak/Filyos'tan.
Sabahın ilk ışıklarında Zonguldak/Filyos'tan.
H. Tuğrul Atasoy

Davranış ve Etoloji

Gece boyunca oldukça aktif olan su samurları su altında 2 dakikaya kadar dayanabilirler. Bazen küçük gruplar halinde bulunsa da genellikle soliter (tek yaşayan) hayvanlardır. Hem yavru hem de yetişkin su samurları, su içerisinde birbirlerini oynar (kovalama, ters yüzme, kayma vb.) Bu davranışların genç bireylerin avlanma tekniklerini geliştirmesine yardımcı olduğu düşünülmektedir. Su samurları, kısa, tiz bir ıslık sesi çıkarır. Geceleri yaşam alanlarına yakın yerlerde dolaşırsanız bu sesleri duyabilirsiniz. Dişi su samuru yıl boyu östrus (memelilerin belli fizyolojik ve psikolojik belirtiler göstererek erkeği kabul etme durumu) gösterir. Çiftleşme suda veya karada gerçekleşebilir. Ana çiftleşme zamanları Şubat, Mart ve Temmuz aylarındadır.

Gebelik 60-70 gün sürer ve sütten kesim 3. ayda gerçekleşir. Dişi su samurları genellikle 99-122 gram ağırlığında olan 2-3 yavru doğururlar. Yavruların gözleri birinci ay sonunda açılır ve iki ay sonra yuvadan çıkmaya başlarlar. Yavru bakımı 14 aya kadar sürebilir. Su samurları doğuştan “yüzücü” değillerdir. Yavrular genellikle anneleri tarafından suya çekilerek yüzdürülmeye zorlanır. Beş aylık olduklarında kendi başlarına avlarını yakalayabilirlerse de, annelerine en az 1 yıl boyunca bağlıdırlar. Erkek su samurlarının yavru gelişimine çok fazla katkısı bulunmaz, ama yuvayı periyodik olarak ziyaret etmeye devam eder. Yavrularda cinsel olgunluğa erişme süresi 2-3 yıldır.

Tüm Reklamları Kapat

Akşam saatlerinde beslenirken.
Akşam saatlerinde beslenirken.
Gökhan Eren

Diyet ve Metabolizma

Aslen etçil olsalar da, gerektiğinde hepçil türler olabilirler. Besin tercihleri arasında, başta balık olmak üzere midye, tatlı su yengeci, kerevit gibi omurgasız hayvanlar ve amfibi (iki yaşamlı), sürüngen, küçük kuş ve memeliler gibi omurgalı hayvanlar bulunur. Hatta bazen de bitkileri besin olarak tercih edebilirler. Su samurları günde günde yaklaşık 1 kilo besin tüketirler.

İnsanlarla Etkileşim ve Kültürel Referanslar

Geçmişte bazı ülkelerde nehirlerde yaşayan su samurları, balıkçılar tarafından balıklar için tehdit olarak görülmüş hatta öldürülen her su samuru için İsviçre hükümeti tarafından ödüllendirme yapılmıştır.

Bu Makaleyi Alıntıla
Okundu Olarak İşaretle
13
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.

Soru & Cevap Platformuna Git
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Tebrikler! 3
  • Muhteşem! 2
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 1
  • İnanılmaz 1
  • Umut Verici! 1
  • Bilim Budur! 0
  • Güldürdü 0
  • Merak Uyandırıcı! 0
  • Üzücü! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
  • Korkutucu! 0
Kaynaklar ve İleri Okuma
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 05/12/2024 09:14:34 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/7682

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Kategoriler ve Etiketler
Tümünü Göster
Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Işık
İspat Yükü
Olumsuz
Diyabet
Moleküler Biyoloji
Endokrin Sistemi
Nöron
Kurbağa
Fizyoloji
Dünya Dışı Yaşam
Uzay Aracı
Metal
Doğru
Kanser Tedavisi
Toprak
Coğrafya
Doku
Kahve
Doğum
Tehlike
Cinsellik Araştırmaları
Yatay Gen Transferi
Fobi
Odontoloji
Biyoteknoloji
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Bu Makaleyi Alıntıla
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
G. Eren, et al. Su samuru (Lutra lutra). (15 Mart 2019). Alındığı Tarih: 5 Aralık 2024. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/7682
Eren, G., Türkoğlu, P. (2019, March 15). Su samuru (Lutra lutra). Evrim Ağacı. Retrieved December 05, 2024. from https://evrimagaci.org/s/7682
G. Eren, et al. “Su samuru (Lutra lutra).” Edited by Pedram Türkoğlu. Evrim Ağacı, 15 Mar. 2019, https://evrimagaci.org/s/7682.
Eren, Gökhan. Türkoğlu, Pedram. “Su samuru (Lutra lutra).” Edited by Pedram Türkoğlu. Evrim Ağacı, March 15, 2019. https://evrimagaci.org/s/7682.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close