Su Dolu Beyin: Su, Beynimiz İçin Neden Önemli?
Esasında vücudumuzun tamamının %75'inin sudan oluştuğunu hepimiz biliriz. Ancak oldukça sıkışık (kompakt) yapılı beynimizin de %78-80 arasının sudan oluştuğunu söylememiz sizi şaşırtabilir. Hele ki sürekli fotoğraflarda gördüğümüz o gri-beyaz ve oldukça katı görünümlü yapının esasında büyük oranda su olduğunu duymak, daha da ilginç gelebilir.
Bu oldukça anlaşılırdır; çünkü beynin dışarıdan gelen şok darbelerine karşı dirençli olmalıdır. Kafatası dediğimiz sert kemiğin evrimleşmesinin ana nedeni budur. Ancak beyin etrafına sadece sert bir duvar örmek yetmez; aynı zamanda sıvılarla zenginleştirerek kafaya gelen darbeleri emecek bir yapı gerekir. İşte beynimizdeki suyun ana görevlerinden birisi, bu şok darbelerini emmektir.
Gerçek bir beyne dokunacak olursanız, katı bir yapı hissetmezsiniz. Esasında oldukça yumuşak, pembemsi, jöle benzeri bir yapıdır. Bu yapıyı ona kazandıran yüksek miktarda kan ve su oranıdır. Zaten bu nedenle düzenli su tüketimi, beynimiz için çok önemlidir. %2 kadar düşük düzeydeki dehidrasyonun (susuzluğun) bile bilişsel fonksiyonları olumsuz etkileyebildiği gösterilmiştir.
Suyun vücudumuz için bazı temel görevlerini şu şekilde sıralamak mümkün:
- Vücuttaki her bir için hayati öneme sahip bir besindir; çünkü yapı malzemesi olarak kullanılır.
- Vücut iç sıcaklığımızı kontrol eder.
- Vücuttaki atıkların idrar yoluyla atılmasını sağlar.
- Salya oluşumuna katılır.
- Eklemleri "yağlar" ve kayganlaştırır.
Eğer hiçbir şey için içmiyorsanız, beyninizi o sulu ortamında tutmak için bolca su için. Su içmeyle ilgili genel yönergeleri buradaki yazımızdan okuyabilirsiniz.
İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!
Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.
İçerikle İlgili Sorular
Soru & Cevap Platformuna Git- 27
- 12
- 8
- 7
- 3
- 3
- 2
- 1
- 1
- 0
- 0
- 0
- H. Perlman. The Water In You. (23 Temmuz 2018). Alındığı Tarih: 22 Aralık 2018. Alındığı Yer: USGS | Arşiv Bağlantısı
- Reference. How Much Of Your Brain Is Water?. (22 Aralık 2018). Alındığı Tarih: 22 Aralık 2018. Alındığı Yer: Reference | Arşiv Bağlantısı
- A. Adan. (2012). Cognitive Performance And Dehydration. The Journal of the American College of Nutrition, sf: 71-78. | Arşiv Bağlantısı
Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?
Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:
kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci
Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 18/01/2025 10:38:30 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/1023
İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.