Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Tüm Reklamları Kapat

Stonehenge'in İnşasında Kullanılan Megalit Taşların Kökeni Keşfedildi!

Antik İnsanların Stonehenge'i İnşa Etmekte Kullandığı 20 Tonluk Taşların, 25 Kilometre Uzaktaki West Woods Ormanlarından Taşındığı Gösterildi!

2 dakika
3,935
Stonehenge'in İnşasında Kullanılan Megalit Taşların Kökeni Keşfedildi! The New York Times
Tarihi Geçmiş Haber

Bu haber 4 yıl öncesine aittir. Haber güncelliğini yitirmiş olabilir; ancak arşivsel değeri ve bilimsel gelişme/ilerleme anlamındaki önemi dolayısıyla yayında tutulmaktadır. Ayrıca konuyla ilgili gelişmeler yaşandıkça bu içerik de güncellenebilir.

Tüm Reklamları Kapat

Science Advances dergisinde yayınlanan yeni bir araştırmaya göre, İngiliz kültür mirasının en önemli parçalarından biri olan Stonehenge'in 52 megalitinden (tonlarca kütleye sahip taşlarından) 50 tanesinin, araziden 25 kilometre uzaklıkta bulunan West Woods Ormanları'ndan getirildiği gösterildi.[3]

Araştırmacılar, bu büyük taşların kökenlerini tespit edebilmek için X-ışını flüorasan yöntemi kullandılar ve sarsen taşı olarak bilinen taşların kimyasal bileşenlerini ortaya çıkardılar.[1] Araştırmacılar, Robert Phillips isimli bir İngiliz'in 60 yıl boyunca yasa dışı bir şekilde sakladığı ve 2018 yılında, doğum gününde yetkililere teslim ettiği kaya parçasında yaptıkları daha yıkıcı testler ile, Stonehenge sarsenlerinin tam kimyasal kompozisyonuna ulaşmayı başardılar. Sonrasında bu kompozisyonu, İngiltere'deki 20 farklı noktadan aldıkları kayaçların bileşenleriyle kıyaslamaları sonucunda, Neolitik Dönem'e ait bu taşların West Woods'dan geldiği ortaya çıkarılmış oldu.

The New York Times gazetesinden Franz Lidz'in de raporladığı üzere, bundan 100 yıl kadar önce yapılan araştırmalar, Stogehenge'in merkezindeki "mavitaşların", araziden 290 kilometre uzakta bulunan batı İskoçya'daki Preseli Tepeleri'nden geldiğini göstermişti.[2] Brighton Üniversitesi'nde jeomorfolog olan ve araştırmanın baş yazarı olan David Nash şöyle diyor:

Tüm Reklamları Kapat

Aslında amacımız Stonehenge'in kökenlerini aydınlatmak değildi. Seçtiğimiz 20 bölgeyi seçme amacımız, onları elemekti ve uyumsuz olanları tespit edebilmekti. Doğrudan Stonehenge kayaçlarıyla uyuşan bir bölge bulacağımızı hiç beklemiyorduk. Tam bir "İnanamıyorum." anı yaşadık.
David Nash, Stonehenge kayaçlarından alınan bir örneği inceliyor.
David Nash, Stonehenge kayaçlarından alınan bir örneği inceliyor.
Sam Frost

British Archaeology dergisi editörü Mike Pitts, yeni keşif konusunda uyarıyor:

Bu yeni araştırma, taşların tam olarak köken aldığı yeri belirlemiyor. Ancak bu bulgular ışığında, bu taşların hangi taş ocağından çıkarıldığını tespit etmemiz mümkün olabilir. Eğer bunu başarabilirsek, nasıl işlendiklerini ve taşındıklarını öğrenebiliriz. Daha önemlisi, bunun tam olarak ne zaman yapıldığını aydınlatabiliriz. Tarihlendirme önemli, çünkü o zaman o bölgede başka insanlar olup olmadığını da tespit edebiliriz, neyin çoktan geçip gittiğini bilebiliriz ve ondan sonra nelerin yaşandığını aydınlatabiliriz.

Nash'in Reuters'a söylediğine göre, antik insanların bu kayaları nasıl taşıdıkları halen gizemini koruyor:[4]

Kayaların büyüklüğüne bakarak söyleyebilirim ki, ya sürüklenmiş olmalılar ya da silindirler üzerinde taşınmış olmalılar. Ama tam olarak hangi yolu izleyerek, ne şekilde getirildiklerini henüz bilmiyoruz. Ama şimdi, en azından bu taşların yolculuğu için bir başlangıç ve bitiş noktasına sahibiz.
Bu Makaleyi Alıntıla
Okundu Olarak İşaretle
38
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.

Soru & Cevap Platformuna Git
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Tebrikler! 13
  • Merak Uyandırıcı! 6
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 2
  • İnanılmaz 2
  • Muhteşem! 1
  • Umut Verici! 1
  • Bilim Budur! 0
  • Güldürdü 0
  • Üzücü! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
  • Korkutucu! 0
Kaynaklar ve İleri Okuma
  1. Türev İçerik Kaynağı: Smithsonian Magazine | Arşiv Bağlantısı
  • ^ BBC News. Stonehenge: Sarsen Stones Origin Mystery Solved. (29 Temmuz 2020). Alındığı Tarih: 8 Eylül 2020. Alındığı Yer: BBC News | Arşiv Bağlantısı
  • ^ F. Lidz. Whence Came Stonehenge’s Stones? Now We Know. (29 Temmuz 2020). Alındığı Tarih: 8 Eylül 2020. Alındığı Yer: The New York Times | Arşiv Bağlantısı
  • ^ D. J. Nash, et al. (2020). Origins Of The Sarsen Megaliths At Stonehenge. Science Advances, sf: eabc0133. doi: 10.1126/sciadv.abc0133. | Arşiv Bağlantısı
  • ^ W. Dunham. Scientists Solve Mystery Of The Origin Of Stonehenge Megaliths. (29 Temmuz 2020). Alındığı Tarih: 8 Eylül 2020. Alındığı Yer: U.S. | Arşiv Bağlantısı
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 21/11/2024 18:56:33 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/9314

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Tüm Reklamları Kapat
Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Cinsel Yönelim
Işık
Vegan
2019-Ncov
Bakteriler
Editör Seçkisi
Kafatası
Retrovirüs
İklim
Solunum
Sars Mers
Argüman
Orman
Yer
Bilim İnsanları
Nasa
Adaptasyon
Sinir
Canlı Cansız
Hayatta Kalma
Ana Bulaşma Mekanizması
Zaman
Bilinç
Deprem
Hastalık Kontrolü
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Bu Makaleyi Alıntıla
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
A. Fox, et al. Stonehenge'in İnşasında Kullanılan Megalit Taşların Kökeni Keşfedildi!. (9 Eylül 2020). Alındığı Tarih: 21 Kasım 2024. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/9314
Fox, A., Bakırcı, Ç. M. (2020, September 09). Stonehenge'in İnşasında Kullanılan Megalit Taşların Kökeni Keşfedildi!. Evrim Ağacı. Retrieved November 21, 2024. from https://evrimagaci.org/s/9314
A. Fox, et al. “Stonehenge'in İnşasında Kullanılan Megalit Taşların Kökeni Keşfedildi!.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Evrim Ağacı, 09 Sep. 2020, https://evrimagaci.org/s/9314.
Fox, Alex. Bakırcı, Çağrı Mert. “Stonehenge'in İnşasında Kullanılan Megalit Taşların Kökeni Keşfedildi!.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Evrim Ağacı, September 09, 2020. https://evrimagaci.org/s/9314.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close