Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat

Stephen Jay Gould

2 dakika
5,767
Stephen Jay Gould
Tüm Reklamları Kapat
Ben; Einstein'ın beyninin kıvrımları veya kütlesiyle, onunla neredeyse eşit yeteneğe sahip kişilerin pamuk tarlalarında ve terhanelerde yaşayıp öldüğü gerçeğinden daha fazla ilgilenmiyorum.

Stephen Jay Gould

Gould'un yine farkını hissettirdiği sözlerinden birisi... Tek bir cümleyle o kadar fazla şey öğretiyor ki, kendisini hasretle anmamak mümkün değil! Sadece bir bilim insanı değil, aynı zamanda halkın içinden birisi olan, şöhretini hiçbir zaman halkı aşağılamaya, hor görmeye, küçümsemeye kullanmamış, gerçek bir bilim insanıydı Gould. Bir bilim insanının sadece bilim icra etmek değil, aynı zamanda halkı anlamak, onlarla aynı değerleri paylaşmasa da önem verdikleri değerleri anlamak ve onları geliştirmek, modernize etmek, ileriye taşımak gibi sorumlulukları olduğunu da bilen, büyük bir bilgindi Gould. Halk kahramanlarını hiçbir zaman aşağılamamıştı. İşkenceyi ve işkencecileri hiçbir zaman yüceltmemişti. Tek yaptığı, kendisini var eden halktan biri olmak ve onlara karşı sorumluluk hissetmekti. Bu nedenle Einstein'ın beyni gibi anaakım görüşün heyecanla yaklaştığı bir konuyu ele alıp, o konuyu, kendisinden beklenen bir şekilde kıvrak bir zekayla çok daha can yakıcı bir gerçeğe dikkat çekmek için kullandı: fırsat eşitliği...

Einstein, eğer ki doğru fırsatlara sahip olmasaydı ve bu fırsatları doğru değerlendirmeseydi, hiçbir zaman "Einstein" olamayacaktı. Bu, Einstein'ın zekasını küçümsemek için kullanılan bir ifade değildir. Yalın bir gerçektir. Her an, Dünya'nın her köşesinde Einstein kadar, hatta ondan daha zeki insanlar olduğu bir gerçektir. Fakat bu potansiyellerin neden birer Einstein'a dönüşmediği sorusu, toplumun dikkatli analizi ve yönlendirilmesini gerektiren, hassas ve önemli bir sorudur. 

Tüm Reklamları Kapat

Bu konuda karşımıza çıkan en kritik nokta, şüphesiz fırsat eşitliğidir. Birçok insan "eşitlik" kavramını tam olarak algılayamaz. Eşitlik, eşit olmayanların zorla eşitlenmesi anlamına gelmez (bazı istisnai durumlar haricinde). Eşitlik, herkesin eşit fırsatlara sahip olması demektir. Bu, elbette idealist bir yaklaşımdır. Her zaman, herkesin, %100 eşit fırsatlara sahip olması neredeyse imkansızdır. Ancak bu, devletlerin ve yasa yapıcıların bunu hedef alması gerektiği gerçeğini değiştirmez. Eğer ki bir yerlerde "baba parası" yiyen vasat insanlar sırf mülk ve zenginlik nedeniyle fırsat eşitsizliğinden faydalanabiliyor ve öne geçebiliyorsa, içi çürük bir sistemde yaşıyoruz demektir. Ne zaman ki bir kişinin sosyoekonomik durumuna bakılmaksızın aynı fırsatlar o kişilere sağlanabilir, o zaman bir şeyleri başarmışız demektir.

Bir köşesinde hiçbir emek harcanmadan zevk ve sefa sürülürken, diğer bir köşesinde her gün işçilerin ve emekçilerin evine bir lokma ekmek götürebilmek için canlarını ipin ucuna koydukları bir Dünya, üzerinde yaşayan en zeki türün açık bir başarısızlığa uğradığını gösteren bir Dünya'dır. 

Biz, bundan çok daha iyiyiz. 

Biz, bundan daha iyisini başarabiliriz.

Bu Makaleyi Alıntıla
Okundu Olarak İşaretle
7
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.

Soru & Cevap Platformuna Git
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Tebrikler! 3
  • Muhteşem! 1
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 1
  • Üzücü! 1
  • Bilim Budur! 0
  • Güldürdü 0
  • İnanılmaz 0
  • Umut Verici! 0
  • Merak Uyandırıcı! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
  • Korkutucu! 0
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 07/11/2024 22:05:43 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/4427

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Wuhan
Kitlesel Yok Oluş
Deprem
Bebek
Ölümden Sonra Yaşam
Nöron Hücresi
Çocuklar
Biyokimya
Bilinç
Farmakoloji
Süt
Hayvanlar
Sağlık Bilimleri
Coğrafya
Covıd-19
Şeker
Yeme
Bilim İnsanı
Atom
Sanat
Yıldız
Ölüm
Türleşme
Klinik Mikrobiyoloji
Aşılar
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Bu Makaleyi Alıntıla
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
Ç. M. Bakırcı. Stephen Jay Gould. (24 Haziran 2016). Alındığı Tarih: 7 Kasım 2024. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/4427
Bakırcı, Ç. M. (2016, June 24). Stephen Jay Gould. Evrim Ağacı. Retrieved November 07, 2024. from https://evrimagaci.org/s/4427
Ç. M. Bakırcı. “Stephen Jay Gould.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Evrim Ağacı, 24 Jun. 2016, https://evrimagaci.org/s/4427.
Bakırcı, Çağrı Mert. “Stephen Jay Gould.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Evrim Ağacı, June 24, 2016. https://evrimagaci.org/s/4427.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close