Stephen Hawking'in Kullandığı Son Robotik Ses, Açık Kaynak Kodlu ve Herkes Tarafından Erişilebilir!
Bu haber 10 yıl öncesine aittir. Haber güncelliğini yitirmiş olabilir; ancak arşivsel değeri ve bilimsel gelişme/ilerleme anlamındaki önemi dolayısıyla yayında tutulmaktadır. Ayrıca konuyla ilgili gelişmeler yaşandıkça bu içerik de güncellenebilir.
Intel 2 Aralık 2014'te özellikle Stephen Hawking'i hedef alan, ACAT (Assistive Context Aware Toolkit - Yardımcı ve Konudan Haberdar Aygıt) isimli yeni bir ses sistemini ilan etti. Bu sistemin Dünya çapında sayıları milyonları bulan kuadripleji ve ALS (motor nöron) hastaları tarafından kullanılabileceği söyleniyor.
ACAT, Hawking ile Intel'in yıllardır süregelen işbirliği ile tasarlanıyor. Özellikle 2011 yılından beri bu ikili, çok yakından çalışarak yapay zekalı ses sistemine şekil veriyor. Intel, diğer bilim insanları ve araştırmacılar tarafından da kullanılabilecek olan bu sistemin, modern ve değiştirilebilir ses sistemlerinin omurgası olmasını umuyor. Hawking şöyle söyledi:
Teknolojiyle mümkün olan şeylerin sınırlarını zorluyoruz. Bunu yapmasaydık, şu anda sizinle konuşamıyor olurdum. Bu sistemin geliştirilmesinin, Dünya çapındaki birçok engelli kişinin yaşam standardını bir hayli yükselteceğini düşünüyorum. Benim eski sistemim 20 yıllıktı ve etkili bir şekilde iletişim kurmakta güçlük çekiyordum. Bu yeni sistem ise adeta yaşamı değiştirebilecek güçte ve önümüzdeki 20 sene boyunca bana iyi bir şekilde hizmet etmesini umuyorum.
ACAT sayesinde Hawking'in yazma hızı 2 katına, sıradan işleri yapma hızı ise 10 katına çıktı. Swiftkey isimli klavye sayesinde, normalde yazması gereken kelimelerin sadece %20'sini yazarak, aynı miktarda şeyi anlatabiliyor.
Yeni sistemin en önemli özelliklerinden biriyse, kaynak kodlarının tamamen halka açık olması. Bu sayede, herkes dilediği gibi bu yazılımı indirip, değiştirip, kendi amaçlarına uydurabilir. Hawking ve Intel, bu açık kaynak kodlu sistemin bilim insanları ve araştırmacılar tarafından da indirilerek, daha da geliştirileceğini ümit ediyorlar. Böylece engelli insanların hayatlarını kat kat kolaylaştırmak mümkün olabilecek.
Hawking, sayısız iletişim teknolojisini en erken deneyen isimler arasında yer alıyor. Çünkü bu yeni sistemler sayesinde daha hızlı konuşup yazabilmeyi ümit ediyor. Ancak kendi teknolojik ürününün (bilgisayar tarafından üretilen sesinin) bir noktası, Intel'in yaptığı güncellemelerden asla etkilenmiyor: Prof. Hawking'e göre sesi birazcık robotik olsa da, yeni güncellemelerle daha doğal bir ses istemediğini belirtiyor:
Bu ses benim imzam haline geldi. Dolayısıyla daha doğal ve İngiliz aksanlı olan bir sesle asla değişmem. Benim gibi bilgisayarların sesine ihtiyaç duyan çocukların, benimkisi gibi bir sese sahip olmaya çalıştıklarını duydum.
Kaynaklar ve İleri Okuma:
İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!
Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.
Soru & Cevap Platformuna Git- 6
- 1
- 1
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- Türev İçerik Kaynağı: Wired | Arşiv Bağlantısı
- Adafruit. Stephen Hawking’s New Speech System Is Free And Open-Source #Makereducation. (24 Eylül 2019). Alındığı Tarih: 24 Eylül 2019. Alındığı Yer: Adafruit | Arşiv Bağlantısı
Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?
Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:
kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci
Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 22/12/2024 06:25:15 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/3069
İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.