Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat

Stephen Hawking'in Kullandığı Son Robotik Ses, Açık Kaynak Kodlu ve Herkes Tarafından Erişilebilir!

1 dakika
4,729
Stephen Hawking'in Kullandığı Son Robotik Ses, Açık Kaynak Kodlu ve Herkes Tarafından Erişilebilir!
Tarihi Geçmiş Haber

Bu haber 10 yıl öncesine aittir. Haber güncelliğini yitirmiş olabilir; ancak arşivsel değeri ve bilimsel gelişme/ilerleme anlamındaki önemi dolayısıyla yayında tutulmaktadır. Ayrıca konuyla ilgili gelişmeler yaşandıkça bu içerik de güncellenebilir.

Tüm Reklamları Kapat

Intel 2 Aralık 2014'te özellikle Stephen Hawking'i hedef alan, ACAT (Assistive Context Aware Toolkit - Yardımcı ve Konudan Haberdar Aygıt) isimli yeni bir ses sistemini ilan etti. Bu sistemin Dünya çapında sayıları milyonları bulan kuadripleji ve ALS (motor nöron) hastaları tarafından kullanılabileceği söyleniyor. 

ACAT, Hawking ile Intel'in yıllardır süregelen işbirliği ile tasarlanıyor. Özellikle 2011 yılından beri bu ikili, çok yakından çalışarak yapay zekalı ses sistemine şekil veriyor. Intel, diğer bilim insanları ve araştırmacılar tarafından da kullanılabilecek olan bu sistemin, modern ve değiştirilebilir ses sistemlerinin omurgası olmasını umuyor. Hawking şöyle söyledi:

Teknolojiyle mümkün olan şeylerin sınırlarını zorluyoruz. Bunu yapmasaydık, şu anda sizinle konuşamıyor olurdum. Bu sistemin geliştirilmesinin, Dünya çapındaki birçok engelli kişinin yaşam standardını bir hayli yükselteceğini düşünüyorum. Benim eski sistemim 20 yıllıktı ve etkili bir şekilde iletişim kurmakta güçlük çekiyordum. Bu yeni sistem ise adeta yaşamı değiştirebilecek güçte ve önümüzdeki 20 sene boyunca bana iyi bir şekilde hizmet etmesini umuyorum.

ACAT sayesinde Hawking'in yazma hızı 2 katına, sıradan işleri yapma hızı ise 10 katına çıktı. Swiftkey isimli klavye sayesinde, normalde yazması gereken kelimelerin sadece %20'sini yazarak, aynı miktarda şeyi anlatabiliyor.

Tüm Reklamları Kapat

Yeni sistemin en önemli özelliklerinden biriyse, kaynak kodlarının tamamen halka açık olması. Bu sayede, herkes dilediği gibi bu yazılımı indirip, değiştirip, kendi amaçlarına uydurabilir. Hawking ve Intel, bu açık kaynak kodlu sistemin bilim insanları ve araştırmacılar tarafından da indirilerek, daha da geliştirileceğini ümit ediyorlar. Böylece engelli insanların hayatlarını kat kat kolaylaştırmak mümkün olabilecek.

Hawking, sayısız iletişim teknolojisini en erken deneyen isimler arasında yer alıyor. Çünkü bu yeni sistemler sayesinde daha hızlı konuşup yazabilmeyi ümit ediyor. Ancak kendi teknolojik ürününün (bilgisayar tarafından üretilen sesinin) bir noktası, Intel'in yaptığı güncellemelerden asla etkilenmiyor: Prof. Hawking'e göre sesi birazcık robotik olsa da, yeni güncellemelerle daha doğal bir ses istemediğini belirtiyor:

Bu ses benim imzam haline geldi. Dolayısıyla daha doğal ve İngiliz aksanlı olan bir sesle asla değişmem. Benim gibi bilgisayarların sesine ihtiyaç duyan çocukların, benimkisi gibi bir sese sahip olmaya çalıştıklarını duydum.

Kaynaklar ve İleri Okuma:

  1. Wired
  2. Adafruit
Bu Makaleyi Alıntıla
Okundu Olarak İşaretle
15
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.

Soru & Cevap Platformuna Git
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Tebrikler! 6
  • Muhteşem! 1
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 1
  • Bilim Budur! 0
  • Güldürdü 0
  • İnanılmaz 0
  • Umut Verici! 0
  • Merak Uyandırıcı! 0
  • Üzücü! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
  • Korkutucu! 0
Kaynaklar ve İleri Okuma
  1. Türev İçerik Kaynağı: Wired | Arşiv Bağlantısı
  • Adafruit. Stephen Hawking’s New Speech System Is Free And Open-Source #Makereducation. (24 Eylül 2019). Alındığı Tarih: 24 Eylül 2019. Alındığı Yer: Adafruit | Arşiv Bağlantısı
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 23/01/2025 21:23:20 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/3069

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Adaptasyon
Bilim İnsanı
Bir
Uzun
Mantık Hatası
Fosil
Güneş
Yok Oluş
Yeşil
İnsan Evrimi
Nörobiyoloji
Fizyoloji
Amerika
Kalori
Model
Patoloji
Genel Görelilik Teorisi
Molekül
Diyet
Astrofizik
Venüs
Saldırı
Astronomi
Kuşlar
İspat
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Bu Makaleyi Alıntıla
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
Ç. M. Bakırcı. Stephen Hawking'in Kullandığı Son Robotik Ses, Açık Kaynak Kodlu ve Herkes Tarafından Erişilebilir!. (3 Aralık 2014). Alındığı Tarih: 23 Ocak 2025. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/3069
Bakırcı, Ç. M. (2014, December 03). Stephen Hawking'in Kullandığı Son Robotik Ses, Açık Kaynak Kodlu ve Herkes Tarafından Erişilebilir!. Evrim Ağacı. Retrieved January 23, 2025. from https://evrimagaci.org/s/3069
Ç. M. Bakırcı. “Stephen Hawking'in Kullandığı Son Robotik Ses, Açık Kaynak Kodlu ve Herkes Tarafından Erişilebilir!.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Evrim Ağacı, 03 Dec. 2014, https://evrimagaci.org/s/3069.
Bakırcı, Çağrı Mert. “Stephen Hawking'in Kullandığı Son Robotik Ses, Açık Kaynak Kodlu ve Herkes Tarafından Erişilebilir!.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Evrim Ağacı, December 03, 2014. https://evrimagaci.org/s/3069.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close