Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat

SpaceX'in İkinci Başarısızlığı, Başarı Yolunda Bir Diğer Büyük Adım!

2 dakika
5,251
SpaceX'in İkinci Başarısızlığı, Başarı Yolunda Bir Diğer Büyük Adım!
Tüm Reklamları Kapat

Çağımızın en önemli girişimcisi olarak kabul edilen, geleceği sıfırdan tasarlama hayalini başarıyla yerine getiren Elon Musk, CEO'su olduğu SpaceX firmasıyla uzay seyahatlerini de geliştirmek için elinden geleni yapıyor. NASA ile sık sık bir arada çalışan, devletten bağımsız özel bir şirket olan SpaceX'in şu andaki en büyük hayali, uzaya gönderdiğimiz araçları Dünya'nın kütleçekiminden kurtarmak için kullandığımız roketleri, Dünya'ya güvenle geri indirerek bu roketleri tekrar tekrar kullanabilmek. Bu sadece verimlilik ve maddiyat açısından değil, gelecekteki zorlu uzay görevlerinin başarılması ve diğer gezegenlerin kolonileştirilmesi sürecinde de müthiş öneme sahip bir çalışma.

Ancak bunu yapmak hiç kolay değil. Gerçekten. Yapılmak istenen şey, upuzun ve tonlar ağırlığındaki bir roketi, okyanus üzerindeki ufacık bir platform üzerine kusursuz bir şekilde indirebilmek... Normalde bunu nasıl yapıyorduk? Uzay araçlarını uzaya kadar götüren roketleri bırakıveriyorduk. Serbest düşmeyle Dünya'ya geri dönen roketler, okyanusa çakılarak ya parçalanıyordu ya da bir donanma gemisi tarafından alınarak müzelere gönderilmek üzere (veya üzerinde testler yapılacaksa araştırma merkezlerine göndermek üzere) karaya götürülüyordu. Yani her fırlatma, bir roketin ölümü demekti. Elon Musk ve SpaceX, bunu kökünden değiştirmek istiyor.

Ocak 2015'te Falcon 9 isimli roketle bunun ilk denemesi yapılmıştı. Deneme hüsranla sonuçlanmıştı. Tamamen otomatik olarak kendisini kontrol edebilen platforma inmeye çalışan roketi dimdik tutmaya yarayan ızgara fanlarının hidrolik sıvısı inişten önce tükenmiş, roket yana yatarak şiddetle patlamıştı. Aşağıdan bunun bir görüntüsünü görebilirsiniz:

Tüm Reklamları Kapat

Ancak bu, çağımızın Tony Stark'ı olan Elon Musk'ı durdurmadı. 14 Nisan 2015'te tekrardan, ikinci bir deneme yapıldı. Bu defa amaç, Uluslararası Uzay İstasyonu'na bazı malzemeler götürmekti. Çünkü NASA ilk defa bir astronotunu 1 sene boyunca İstasyon'da tutacak (normalde 6 ay veya daha kısa kalmaktadırlar) ve bu nedenle özel bazı malzemeler gerekiyor. Mesela? Mesela bir espresso makinası! İşte Dragon uzay aracı, Falcon 9 fırlatma roketi kullanılarak Uzay İstasyonu'na gönderildi. Buraya kadar ne kalkışta ne de yükselmede hiçbir hata veya sorun yok. 

Dragon, Falcon 9 roketinden ayrıldıktan sonra, Falcon 9 aşağıya doğru inişe geçti. Bu sırada bazı protokoller devreye girdi ve uzay aracı, okyanus üzerindeki iniş platformuna yönlendirildi. Aslında Elon Musk'ın söylediğine göre araç teknik olarak platform üzerine başarılı bir iniş yaptı! Ancak sorun, inişten hemen sonra, inişin yeterince yumuşak olmamasından ötürü roketin yana yatarak devrilmesi ve muhtemelen arkasında pek bir şey bırakmayacak şekilde patlaması oldu. Bu patlamaya dair Musk tarafından paylaşılan ilk fotoğrafı ana görselimizde görüyorsunuz. Aşağıda da olayın bir videosu görülüyor:

Bu bir yüzeysel olarak bir başarısızlık olabilir ancak aslında doğru yöne doğru atılmış müthiş bir adım. Elon Musk ve hayalperest dünyası sayesinde insanlık hiç hayal edemeyeceği bir yöne doğru gidiyor. Bu ufak adımlar sayesinde, belki bir sonraki denemede, belki ondan sonrakilerde kusursuz bir iniş gerçekleştirilecek. Böylece geleceğin ve Dünya dışı gezegenlerin kapısı, biraz daha aralanmış olacak. Ünlü etolog (hayvan davranış bilimcisi) B. F. Skinner'ın dediği gibi:

Bir başarısızlık, her zaman bir hata demek değildir. Belki de bir insanın var olan koşullar altında yapabildiği en iyisi budur. Gerçek hata, denemekten vazgeçmektir.

Teşekkürler Elon Musk ve SpaceX! Denemeye devam!

Bu Makaleyi Alıntıla
Okundu Olarak İşaretle
1
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.

Soru & Cevap Platformuna Git
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 1
  • Muhteşem! 0
  • Tebrikler! 0
  • Bilim Budur! 0
  • Güldürdü 0
  • İnanılmaz 0
  • Umut Verici! 0
  • Merak Uyandırıcı! 0
  • Üzücü! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
  • Korkutucu! 0
Kaynaklar ve İleri Okuma
  • K. M. Palmer. Look, It's Really Hard To Land A Rocket On A Boat, Ok?. (14 Nisan 2020). Alındığı Tarih: 14 Nisan 2020. Alındığı Yer: Wired | Arşiv Bağlantısı
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 21/01/2025 04:27:17 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/3534

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Evcil Hayvanlar
Ses Kaydı
Sağlık Bakanlığı
Veri
İnternet
Evrenin Genişlemesi
Proton
Teyit
Tutarlılık
Endokrin Sistemi
Saç
Regülasyon
Fizyoloji
Cinsellik
Eczacılık
Devir
Genom
Kadın Doğum
Küresel
Sivrisinek
İnsan Evrimi
Evrim Kuramı
Sendrom
Diyet
Zooloji
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Kafana takılan neler var?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Bu Makaleyi Alıntıla
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
Ç. M. Bakırcı. SpaceX'in İkinci Başarısızlığı, Başarı Yolunda Bir Diğer Büyük Adım!. (15 Nisan 2015). Alındığı Tarih: 21 Ocak 2025. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/3534
Bakırcı, Ç. M. (2015, April 15). SpaceX'in İkinci Başarısızlığı, Başarı Yolunda Bir Diğer Büyük Adım!. Evrim Ağacı. Retrieved January 21, 2025. from https://evrimagaci.org/s/3534
Ç. M. Bakırcı. “SpaceX'in İkinci Başarısızlığı, Başarı Yolunda Bir Diğer Büyük Adım!.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Evrim Ağacı, 15 Apr. 2015, https://evrimagaci.org/s/3534.
Bakırcı, Çağrı Mert. “SpaceX'in İkinci Başarısızlığı, Başarı Yolunda Bir Diğer Büyük Adım!.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Evrim Ağacı, April 15, 2015. https://evrimagaci.org/s/3534.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close