Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Sorulara Dön
Kenan Mansur
Üye 24 Haziran 2024 1 Cevap
3

Zimbabwe-de yaşayan kabilelerden olan Vandoma insanları ayaklarında 2, ellerinde 3 parmakla doğuyor, bu evrim mi yoxsa belirli bir genetik hasar mı?

190 görüntülenme
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Üzeyir Yazıcı
Araştırdığım kadarıyla... 24 Haziran 2024

Vandoma insanlarının ayaklarında iki, ellerinde üç parmakla doğmaları, ektrodaktili adı verilen genetik bir bozukluktan kaynaklanır. Ektrodaktili, el ve ayak parmaklarının eksik veya anormal gelişmesi ile karakterizedir ve genetik mutasyonlardan kaynaklanır. Genellikle otozomal dominant kalıtım modeli ile nesilden nesile geçer, yani tek bir mutant gen bile bu duruma yol açabilir.

Ektrodaktili ve Genetik Bozukluk

Genetik Temel: Embriyonik gelişim sırasında parmakların normal şekilde oluşmasını engelleyen genetik mutasyonlar.

Tüm Reklamları Kapat

Kalıtım: Otozomal dominant kalıtım modeli, tek bir mutant genin bile bozukluğa neden olabileceği anlamına gelir.

Evrim mi Genetik Hasar mı?

Evrim: Adaptif bir avantaj sağlamayan değişiklikler evrimsel olarak değerlendirilemez.

Genetik Hasar: Ektrodaktili, fonksiyonel zorluklara yol açtığı için genetik bir bozukluk olarak kabul edilir.

Tüm Reklamları Kapat

Ayrıca

İzole topluluklarda, belirli genetik özellikler daha yüksek frekansla ortaya çıkabilir. Bu, Vandoma insanlarında ektrodaktilinin daha yaygın olmasını açıklayabilir.

Kısacası Vandoma insanlarının parmak anomalisi, evrimsel bir değişiklik değil, genetik mutasyonun neden olduğu bir bozukluktur.

Kaynaklar

  1. Hemen Sağlık. Ektrodaktili. (4 Şubat 2023). Alındığı Tarih: 24 Haziran 2024. Alındığı Yer: Hemen Sağlık | Arşiv Bağlantısı
  2. S. B. Dertlioğlu, et al. (2012). Ektrodaktili Ektodermal Displazi-Klefting Sendromlu Ailesel Üç Olgu. Galenos Yayinevi, sf: 47-49. doi: 10.4274/turkderm.65707. | Arşiv Bağlantısı
  3. M. İhsan Okur, A. Mustafa Yıldırım, Rüştü Köse., et al. (2004). Doğuştan Yarık El Ve Ayak: Literatürün Gözden Geçirilmesi Ve İki Olgu Sunumu. Fırat Tıp Dergisi. | Arşiv Bağlantısı
7
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.

Bize Ulaşın

ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close