Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Sorulara Dön
Bilge Kaya
Bilge Kaya
21K UP
Üye 1 gün önce 1 Cevap
4

Zamanın yavaşladığını deneyimleyebilir miyiz?

Uçak uçuran herhangi bir insan şimdiki teknolojimizle veya gelecekte öngörülen teknolojik gelişmelerle yeterince hızlanırsa, uçağın içindeyken zamanı bizim deneyimlediğimizden daha yavaş deneyimleyebilir mi?
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Görkem Bakırcı
Fen Bilimleri Öğretmeni 9 saat önce

Zamanın yavaşlaması yani genleşmesi fiziksel bir olgudur ve isteseniz de istemeseniz de gerekli fiziki şartlar sağlandığında deneyimlersiniz fakat çok büyük ihtimalle bunun farkında olmazsınız. Zaman sizin için genişlese bile siz zamanı kendi saatinizle ölçersiniz ve zaman sizin için yavaş mı akıyor hızlı mı akıyor bilemezsiniz. Bunu bilmenin en iyi yolu, zamanı sizden daha hızlı ya da daha yavaş deneyimleyen biriyle bir süre sonra kıyas yapmaktır.

Bunun için İkizler Paradoksu çok güzel örnektir ama onu biraz soruyu daha iyi açıklayabilmek açısından değiştirelim. Bir ikiz kardeş düşünelim. Bu ikiz kardeşlerin yaşları 20 olsun. Interstellar filmi de bu örneği işlemişti, film üzerinden de gidebiliriz. Filmde karadeliğin yakınlarındaki 1 saat, Dünyada tam olarak 7 yıla eşit. Eğer ikiz kardeşlerden birini bir karadeliğin yakınlarına bırakır (dikkat edin olay ufkunun içerisine bırakırsanız bir daha kendisinden haber alamazsınız) ve orada 5 saat deneyimlemesini sağlarsanız, Dünyada tam olarak 35 yıl geçmiş olacaktır. Karadeliğin yakınlarındaki kardeş için zaman sadece 5 saat geçmişken, Dünyadaki kardeşi 55 yaşında olmuş olacak. Kara deliğin yakınlarındaki kardeş 5 saatlik bir zamanı 5 saat olarak deneyimleyecek, zaman onun için sadece diğer ikiz kardeşe göre yavaş akmış olacak ve tabii ki dünyadaki diğer kişilere göre ancak bu göreli bir durum olacak. Kişiler için zaman yine aynı akmaya devam eder ancak bu zaman genleşmesi gibi fenomenler sadece kıyas yapabildiğiniz noktada anlam bulur.

Tüm Reklamları Kapat

Kaynaklar

  1. A. Einstein. (2004). İzafiyet Teorisi.
6
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.

Bize Ulaşın

ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close