Zaman kelimesi göreceli bir kavramdır bu nedenle "Zaman" dediğimiz şeyin aslında sonsuza kadar geçmişe dayandığını ve bugünden de geleceğe dayanacağını bilmelisin. Dediğin şey, zaman makinesinde geriye gitmek gibi ancak zaman böyle bir şey değildir. Hayali bir doğru parçası düşün. Sol taraf geçmiş sağ taraf gelecek olsun.
Geçmiş sonsuza kadar uzasın, gelecekte sonsuza kadar uzansın çünkü elimizde belirli verilerimiz yok.
Zaman soyut bir kavram olduğu için farklı boyutlara dayanır. Örnek vericek olursam sen arkadaşlarınla
buluşmaya gittin. Ancak ne zaman bulacağınız söylenmezse s[1]en neyi ne zaman yapacağınızı nereden bilebilirsin? İşte tam olarak bu nedenle zaman 4.göreceli bir kavrama girer.
Gelelim senin dediğin şeye. Öncelikle zamanın geleceğe ya da geçmişe dayandığı sadece bizim çizdiğimiz doğrultu için geçerli. Elinde belirli bir doğrultu olmazsa zaman diye bir kavram olmaz, olsada bunun tam olarak ne olduğunu bilemezsin. Doğrultuda ki isimler sadece insanların oluşturdukları isimlerdir. Yani sen geleceğe geçmiş ya da geçmişe gelecek diyebilirsin.
Veya ileri zamanda meydana gelecek olan olayları geçmiş diye tanımlayabilirsin. Ama zamanı geçmişle bağdaştıramazsın çünkü geçmişte yaşanmış şeyleri bilirsin. Yani şöyle düşün,
Doğduğundan beri bir çok şey oldu, bir çok olay yaşadın. Bunlar iyide olabilir kötüde. Ancak sen bunların hepsini hatırlayamazsın. Çünkü her gün farklı olaylar olmaya devam eder ve sen ileriye yani geleceğine bakarsın. Kavramlardan çok mantığını oturtmaya çalışırsan daha kolay pekiştirebilirsin.
Şimdiden kolay gelsin.
Kaynaklar
- Wikipedia. Uzaysal Bir Boyutu Olmayan; Geçmiş, Gelecek Ve Şimdiyi Kapsayan Süreklilik. (14 Haziran 2004). Alındığı Tarih: 8 Ekim 2024. Alındığı Yer: Wikipedia | Arşiv Bağlantısı