Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Sorulara Dön
İlhan Ata Mert
Üye 19 Aralık 2021 1 Cevap
4

Zaman neden son zamanlarda çok hızlı geçiyor?

eskiye göre zaman çok hızlı geçmeye başladı. eskiden 40 dakikalık sevmediğim bir dersin bitmesini beklerken sanki bir asır bekliyormuşum gibi hissediyordum. şimdi aynı dersin bitmesi sanki bir makarnanın haşlanması kadar kısa sürüyor gibi geliyor bana. sadece okulda değil. diğer zamanlarda hep böyle akıp geçiyor. bu neden böyle oluyor?
319 görüntülenme
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Alim Öner
Alim Öner
77K UP
Bu konuda bilgim var 14 Mayıs 2022

Bu konu ile ilgili kesin bir bilimsel teori yok var da tam olarak kanıtlanmış saygı duyulan tek teori yok linke bıraktığım evrim ağacı vidyosunda bu sorun hakında bilgileri bulabilirsiniz.[1]

Benim kişisel görüşüm bunun biraz da büyüme ile ilgili olması (tamamen kendi görüşüm hiçbir bilimsel dayanağı bulunmamaktadır) büyüdükçe değişirsin dünyaya bakış açın değişir eskiden dayanılmaz bulduğun durumlar artık sana normal gelir. Birçok şey artık senin için yerli yerinde oturmuştur kültüre adapte olmuşsundur. Bu nedenle de artık küçüken sana anlamsız gelen sıra bekleme yada anlamsan bile derste oturma artık anlamlı olurlar buna katlanman gerektiğini bilirsin. Buna katlanman gerektiğini başka seçeneğin olmadığını bildiğin için de vaktin o kadar da falza olmadığına kensini inandırırsın sonra da hatırlarsın sana cehenem gibi gelen 40 dakika şu an eski 10-20 dakika gibi geçer (oranı tamamen saladım). Ya da zaman ne kadar hızlı geçti artık 40 yaştayım halbuki 15 yaşım dün gibi aklıma diyorsan da bunun nedeni anıları ne kadar hatırladığın ile alakalı. Konuyla alakalı olan sahte anılar ile olan Evrim ağacı vidyosunu buraya bırakıyorum.[2] Fazla ayrıntıya girmeden bilimsel çalışmalar insanların hatırlarının büyük bir kısmı (%80 kadarı diyordu ama emin değilim bu tek çalışmanın oranı) şu anki kendini nasıl gördüğüne göre dizayn ediliyor diyor yani beynin senin anılarını senin dünya görüşünü destekleyecek şekilde değiştiriyor. Bazı yaşlarınınız ile anılarınız diğer yaşınıza göre çok daha az (atıyorum 15 yaşınızı 13 yaşınıza göre mantıksız bir şekilde daha az hatırlıyorsunz) bunun nedeni o anılardaki davranışlarının şu andaki dünya görüşününe uymaması bu durumda bu birkaç aylık haftalık unutkanlık (beynin o haftayı şu anki sana uymuyor diye unutur) birikerek sanki sana zaman sıçrayışı yapıp bir anda hızlı moda 40 yaşına gelmişsin diye hisetirmiştir.

Yukarıdaki iki düşünce de benim şahsi düşüncem. Bu nedenle doğru olmayabilirler (muhtemelen doğru değildir diye objektif tahmin ediliyorum) bu nedenle fazla ciddiye alıp kendinizi kasmanıza lüzum yok. Ancak kaynaklardaki vidyolar Evrim ağacının yani tamamen bilimsel onları izleyip tamamen cidiye alabilirsiniz.

Tüm Reklamları Kapat

Kaynaklar

  1. youtu.be. Zaman Neden Daha Hızlı Akıyor?. Alındığı Yer: youtu.be | Arşiv Bağlantısı
  2. youtu.be. Sahte Anılar. Alındığı Yer: youtu.be | Arşiv Bağlantısı
0
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close