Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
Zeynep X
Zeynep X
47K UP
Üye
2

yüzdeki veya vücuttaki kırmızı lekeler genetik midir?

bir şeye alerjim yok diye düşünüyorum cildiyeye gideceğim yine de fakat bu yıl daha da nüksetti kırmızı lekelerim.doğum lekelerim bile kırmızı anlamadım araştırmalarım da sonuçsuz oldu.yardımcı olabilecek birileri ?
3,548 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
İlknur Özdemir
Cilt sağlığı araştırmacısı

Merhabalar umarım yazdıklarımın bir faydası olur....

CİLT LEKESİ NEDİR? NASIL OLUŞUR?

Cilt lekeleri, ciltte melanin pigmentin seviyesinin aşırı artışının sonucu oluşur. Melanin, deri, saç, beyinde bulunabilen ve tirozin seviyesinin artmasıyla oluşan koyu renge sahip bir pigmenttir. Bu pigment hücre içinde varolan kromotoforda bulunmaktadır. Melanin pigmenti üretilir ve etrafındaki öteki cilt hücrelerine yayılır böylelikle ciltte eşit renk görünümü oluşur.

Tüm Reklamları Kapat

Cilt lekelerinin birinci sebebi aşırı güneş ışınına maruz kalmakla birlikte korunmamaktır. Bununla beraber genetik yatkınlık, hamilelik, ilaçlar (doğum kontrol hapları vs.), kozmetik ürünleri, ciltte iltihaplanmaya sebebiyet veren akneler de cilt lekelerinin oluşumunda önemli oranda etkilidirler. Genel olarak yüzde bulunan lekeler çene, yanak, alın gibi bölgelerde bulunmaktadır. Lekelenmeler ilerleyen yaşlarda el, sırt ve göğüs bölgesinde artmaktadır.

Cilt lekelenmeleri melanin pigmentinin eşit dağılmadığı, fazla veya eksik olduğu durumlarda gözlemlenebilir. Bu cilt lekelenmeleri zararlı veya masum olabiliyor.

CİLT LEKELERİ ÇEŞİTLERİ NELERDİR?

Melazma: Yüksek seviyede östrojen hormonundan kaynaklanır ve gebelik lekelenmesi olarakta bilinmektedir. Araştırmaların sonucunda doğum kontrol hapları kullanan bireylerde de rastlanmıştır ve genelde cildin alın, yanak ve dudak üstündeki bölgelerde çıkabilir. Erkeklerde de bu lekelenme çeşidi görülebilir.

Tüm Reklamları Kapat

Lentigo: Çile benzer olup biraz daha koyu renklidir. Karaciğer lekesi veya yaşlılık lekesi olarak bilinmektedir. 5-20 milimetre çapında düz ve iyi huyludurlar. Çiller -kış evsiminde kaybolurken lentijenler kış mevsiminde kaybolmazlar.

Seboreik Keratoz: İlerleyen yaşlarda el, sırt, göğüs bölgesinde görülen benlerin zamanla beraber koyulaşması ve çoğalmasıdır.

Doğum Lekeleri: Doğduğumuzda cildimizde bulunan lekelerdir. Bazı doğum lekeleri pembe/kırmızı renkte olabilir bu tür lekelere ‘vasküler doğum lekesi’ denir. Doğum lekeleri vücuttaki normal olmayan kan damarlarından kaynaklanmaktadır. Diğer doğum lekesi türüne de ‘ pigmentli doğum lekesi’ denir ve kahverengi, gri, siyah olabilir. Genelde sağlığı riske etmezler.

Hemanjiyomlar: Kan damarlarının birikmesi sonucu oluşan lekelerdir. İyi huyludurlar. Karaciğer de çok sık rastlanmaktadır. Deride de görülebilmektedir. Normal şartlarda doğumda bulunmakta olup nadir olarak semptomlara neden olmaktadırlar. Ortalama 9-10 yaşına gelene kadar yok olabilirler. Kırmızı, somon rengi olabilmektedirler.

Vitiligo: Deride beyaz lekeler oluşur. Melanositlerin melanin üretmediği durumlarda meydana gelir. Biliminsanları bu hastalığın otoimmun bir hastalık olduğunu düşünmektedirler. Vücudun herhangi yerinde görülebilir ve bulaşıcı bir hastalık değildir.

Tinea Versicolor: Pityrosporum ovela denilen derideki doğal bir maya kontrol dışı olduğunda ve ciltteki rengi değiştirdiğinde ortaya çıkar. Bu hastalık hava sıcaklığının artışı, cilt yağlanması, hormonal farklılıklar, zayıf bağışıklık gibi etmenlerden ortaya çıkabilmektedir.

Egzema: İnflamasyon sonrasında kırmızı, kaşıntılı, kuru, pullu cilde neden olan bir hastalıktır. Alerji, astım gibi sorunlar sebep olabilir. Tedavisi soruna göre değişiklik gösterebilmekle birlikte zamanla geçtiği bulguları da gözlemlenmiştir.

Albinizm: Ortalama 17 binde 1 gözüken albinizm hayvanlarda da rastlanılan bir hastalık türüdür. Genetik bir hastalıktır. Bu hastalığa sahip olanlarda; ışığa karşı duyarlılık, beyaz-soluk bir ten rengine sahip olma, görme sorunları, gözbebeklerinde pembeleşme, kıllar veya tüylerin beyazımsı olması gibi özellikler bulunmaktadır. Tedavi olanakları oldukça sınırlıdır.

albino hastaları
albino hastaları
albino

CİLT LEKELENMELERİ GENETİK MİDİR?

Albinizmin genetik bir problem olduğu bilinmektedir fakat acaba cilt lekelenmeleri herkeste aynı oranda mı gözlemlenir? Peki burada da genetik faktörler etkili midir?

Tüm Reklamları Kapat

Peroksiredoksinler organik peroksitlerin indirgenmesini sağlayan bir enzim grubu ailesi olup Prdx6 (Perokedoksin 6) ve Prdx4’ün yaralanma gibi olaylarda faaliyetlerinin arttığı gözlemlenmiş olup yara ve leke tamirindeki rolleri kanıtlanmıştır.

PTGS2 iltihaplanma gibi olaylardan sorumlu bir gen olup. Lekelenmelerde rol almaktadır.

Vitiligo hastalığı da aynı zamanda genetik olup bağışıklık sisteminin renk hücrelerini yok etmesiyle bağlantılı bir otoimmun bir hastalıktır.

Tüm Reklamları Kapat

Albino hastalığının geni 11. kromozom üzerinde taşınır ve bu kromozom anne veya babadan gelmesine bağlı olarak çekinik veya baskın halde olabilir. Kromozomdaki mutasyondan dolayı pigment seviyesi azalır.

Herkes aynı temel cilt yapısına sahip olmasına karşı farklı genetik şifreler taşırız. Elastikiyet, nem tutma kapasitesi, ışınları tutma derecesi, yağ içeriği, kalınlığı genetik şifrelerimiz sayesinde belirlendiğinden dolayı ciltteki lekelenmeler de genetiğe bağlıdır diyebiliriz. Cilt Testi ile cildinizin lekelenmeye yatkınlığını belirleyebilirsiniz.

201 görüntülenme

Kaynaklar

  1. İLKNUR. Cilt Hastaliği. (7 Ocak 2021). Alındığı Tarih: 7 Ocak 2021. Alındığı Yer: | Arşiv Bağlantısı
0
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close