Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Sorulara Dön
Şeyma Başusta
Şeyma Başusta
2,745 UP
Üye
4

Yürüyen palmiye nasıl hareket eder?

Yürüyen palmiye (Socratea exorrhiza), palmiyegiller (Arecaceae) familyasından orta ve kuzey Amerika'nın tropik yağmur ormanlarının doğal üyesidir.Yürüyen palmiye adı, ağacın güneş ışığına yaklaşabilmek için köklerini kullanarak yılda yaklaşık bir metre ilerleyebilmesinden ileri gelir.Ama köklerini hareket ettirmesini sağlayan şey nedir?
600 görüntülenme
Yürüyen palmiye nasıl hareket eder?
Yürüyen palmiye nasıl hareket eder?
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Ebru Tuba Ölçücü
botanik üzerine çalışıyorum

Soru içeriğinde verdiğiniz bilgi, Vikipedi bilgisidir. Vikipedi'yi kaynak olarak kullanmak maalesef yanıltıcı sonuçlar almamıza neden olabilir. Araştırmak istediğimiz konuları bilimsel tabanlı veri kaynakları olan sitelerden yaparsak daha iyi olacaktır.

Ağaçların genelde tek bir gövdesi vardır, ancak palmiye ağaçlarının gövdesi yerden bir metre kadar yüksekte birçok küçük köke ayrılır, bunlar da görünüş itibariyle küçük bacaklara benzerler.

Gazeteci Sherry Seethaler, kitabı “Curious Folks Ask 2“de bu ağaçlar hakkında şöyle yazar: “Muhteşem bir B-filmi kötü karakteri arayan senaristler Orta ve Güney Amerika’daki yağmur ormanlarında bulunan yürüyen palmiyelerden öteye bakmasınlar. Bu ağaçlar, ışığa doğru uzanan yeni kökler geliştirip ilerlemelerine mani olan eski köklerinin ölmesini sağlayarak gölgeden güneş ışığına doğru yavaşça ‘yürürler’.”

Tüm Reklamları Kapat

İşin gerçeği, fantastik bir hikayeden çok sadece ufak bir pasif ağaç hareketi. Her bitki ışığa göre hareket ederler. Herhangi bir salon bitkisini odanın ışığı az bir yere koyduğunuzda bir süre sonra bitkinin yapraklarını ve gövdesini odanın daha çok ışıklı olan bölgesine doğru eğildiğini ve yöneldiğini göreceksiniz. Ya da bir ayçiçeğinin daha güneşe doğru diğer bitkilerden daha hızlı şekilde yönlendiğini gözlemleyebilirsiniz. Kaktüsler, ışığın az olduğu yerlerde kendini incelterek pasif hareket ederler böylece bu davranış onları hayatta tutar.

ışığa göre bitkilerin pasif hareketi.
ışığa göre bitkilerin pasif hareketi.
geeks for geeks

Bu ''yürüyen palmiye'' (Lat: Socratea exorrhiza) için de geçerli, fantastik hikayelerin kök sisteminin bacak ve ayağa benzer nitelikle olduğu için uydurulduğunu söyleyebiliriz. Yürüyen Palmiye de, diğer bitki ve ağaçlar gibi ışığa göre pasif hareket eder. Fakat bu pasif hareket yürümek eylemini içermiyor. Bu, diğer bitkilerin yaptığı gibi sadece bir yönelme eylemi. Ağaç, yerinden hareket etmiyor.

Sonuç olarak, yürüyen ağaçlar gerçekten de etkileyici bir doğa mucizesi olabilirdi. Bu sadece bölgeye gelen turistlerin ilgisini çekmiş olan bir hikaye. Bilim insanları uzun ayak benzeri köklerin ağaçlara ne gibi avantajlar sağladığını hâlâ tam olarak bilmese de, onların – ne yazık ki – ayaklar olmadığını söyleyebiliriz.

Kaynaklar

  1. bilim kurgu kulübü. "Yürüyen Palmiye" Gerçekten De Yürüyor Mu? | Bilimkurgu Kulübü. (16 Aralık 2022). Alındığı Tarih: 27 Ekim 2023. Alındığı Yer: Bilimkurgu Kulübü | Arşiv Bağlantısı
6
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Kafana takılan neler var?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close