Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
3

Yüksek katlı binaların ve yapıların oluşturduğu basıncın depreme olan etkisi nedir?

Depremler hakkında kafama takılan bir soru var. Fay hattı üzerine kurulan yüksek katlı binaların basıncı altındakı fay hattının kırılıp depremin şiddetini arttırma ihtimali var mıdır? Yoksa sadece yüksek katlı olmasından dolayı tahribat ve ölüm oranı mı artar ?
824 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
2 Cevap
Özgür Odabaşı
Araştırmacı

Bırakın çok katlı evleri, fay hattı boyunca atom bombası da patlasa devasa kaya kütlesi olan levhaları kaydırabilecek bir enerji ortaya çıkmaz. Kırılma hattı maksimum gerilime ulaşmışsa belki tetikleyici olarak atom bombası etkili olabilir tam emin değilim. Aslında çok katlı yapılar düzgün yapılırsa oluşabilecek depremlerde hasar bile almayabilir. Örneğin tamamen doğal afetlere dayanabilecek yapıda olan gökdelenler en yıkıcı depremlerde bile ayakta kalabiliyor. Ama temelsiz, yanlış malzeme ile yanlış alanda yapılmış yapılar böyle yıkıcı depremlere karşı koyması mucizedir. Yani depremde ölümlerin yaşanmasındaki nedenlerin ezici çoğunluğu bence insan faktöründen kaynaklanıyor.[1]

Kaynaklar

  1. AFAD. Fay Nedir. Alındığı Tarih: 9 Şubat 2023. Alındığı Yer: Afad | Arşiv Bağlantısı
2
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Mehmet Efe Özkan
Araştırmacı

Apartmanların vb. yapıların fay hattını tetikleyecek kadar bir enerjisi bulunamaz çünkü bir fay hattını kırmak için bile muazzam derecede enerjiye ihtiyacınız var dolayısıyla yapılar fay hattını tetikleyemez. Diğer konuya gelecek olursak yüksek katlı yapıların düşük katlı yapılara kıyasla depremde hasar alma ve yıkılma olasılığı daha fazladır zira yapıların taşıyıcı kolonlarına fazla yük binecektir ve bu da en fazla yüksek katlı yapılarda vardır. Tabii yüksek kata sahip olduğu halde yıkılmayan birçok yapı mevcuttur. Yapıların dayanıklılığını sağlayan çok sayıda sebep vardır.[1]

Kaynaklar

  1. AFAD. Fay Nedir ?. Alındığı Tarih: 9 Şubat 2023. Alındığı Yer: Afad | Arşiv Bağlantısı
2
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close