Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
1

Yok olan ormanları, hayvanları, oksijeni, bitki örtüsünü nasıl geri getireceğiz?

O ormanların tekrar yeşermesi yıllar demek.O sürü içinde nasıl nefes alacağız nasıl soğuyacak o bölgeler?Küresel isinmanın olduğu dönemde,suyun az kaldığı dönemde nası yeşerteceğiz oraları ve dünyayı?Lütfen umut verici bir çözüm söyleyin.Çok umutsuzum korkuyorum ve kahr oluyorum.
209 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
2 Cevap
Görkem Öge
Kozmoloji meraklısı.

Kahrolacak bir şey yok. Yüzlerce yıldır yok edilen ve yerine konmayan ormanları düşünürsek bu yıl yananlar devede kulak kalır. Bu gayet sıradan bir olay. Sadece biz, ülkemizde bu kadar büyük bir orman varlığını tek bir seferde kaybettik. O nedenle şaşkınız biraz ama bu çok da garip ve sıra dışı bir olay sayılmaz.

Ayrıca doğanın yok olması, ormanların yanması, kesilmesi hem insanoğlu hem de Türkiye için büyük önemde değil. Yangın söndürme uçağı almadığımıza göre bu konuda pek de önem vermiyoruz demek ki. Şaşıracak ne var ki?

Tüm Reklamları Kapat

Sadece devlet olarak bakmayalım. Bülent Ersoy, 55 tilkinin kürkünden oluşan 450 bin liralık bir kürk giydi bu ülkede. Türkiye'de fala, kozmetiğe, nargileye, takı sektörüne harcanan para muhtemelen kanser, aids araştırmalarına harcanandan fazladır. Ülkemizin en büyük biliminsanlarından biri olan Celal Şengör, ülkenin en büyük kütüphanesini kurmak için bir girişimdi bulundu ve toplanan para, Bülent Ersoy'un kürkünün düğmesi ve astarı kadar etmiyor. 60 bin tl. Ben, gayet cahil bir insan olarak hayatım boyunca kitaba, bilime 60 bin TL'den fazla harcamışımdır. Türkiye, bir kütüphane açmaya o kadar harcamıyor.

Kahrolacak bir şey yok, sakin olun. 1000 yaşında zeytin ağacının yaşını anlamak için o ağacı kesen bir ülkeyiz biz. Sokakta 80 bin çocuk yaşarken, çocuk işçilerin sayısı milyonlara ulaşmışken sevgilisine ada alan meşhurların ülkesi burası. Vajina beyazlatma, lösemiden daha önemli bu ülkede. İstiklal Marşını okuyamayan üst düzey kamu görevlilerimiz oldu, Mustafa Kemal'in doğum tarihini, TBMM'nin açılış ve Cumhuriyetin kuruluş tarihi bilmeyen insanlar kanaat önderi oldu bu ülkede. Panik yapmayınız.

Tüm Reklamları Kapat

Sadece Türkiye olarak da düşünmeyin. Dünyada da buna benzer binlerce olay oldu. İnsanoğlu olarak Dünyayı yok ediyoruz zaten. Neden kahroluyorsunuz ki? Yeryüzündeki tarım alanlarının en az yarısını kullanmıyoruz ama kimse bunu konuşmuyor, herkes Mars'a gitmeyi konuşuyor. Çünkü Elon Musk bununla uğraşıyor. Yarın Mark Zuckerberg Satürn'e gitmekle uğraşırsa herkes onu konuşur. Kimse savaşların bitmesi ile uğraşmaz. Eğitim falan da umurumuzda değil çünkü silaha harcanan para kitaba harcanandan kat kat fazla. Dünyada 800 milyon aç insan varken diğer 800 milyon obezite yaşıyor. Dünyadaki cips sektörü ile aşı sektörünün hacmi aynı; 44 milyar dolar. Ve Dünyadaki 100 küsür ülkede tek bir aşı yapılmadı. Ruffles'a devam, kimin umurunda?

Kahrolmayın, sakin olun.

Kendimize dürüst olalım. Biz insanız. Gezegenin tek sorunu. O da bir gün gelecek, artık bizden sıkılacak ve omzunu silkip bizi atıverecek. Belki artık salyangozların sırası gelmiştir.

3
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Genç Mühendis
Genç Mühendis
248K UP
Düşünür

Akdeniz ikiliminde yetişen bitkiörtüsü ateşi kendi leyhine çevirebilecek şekilde evrimleşmişlerdir.Kızılçam, tohumlarını yangından korumak için kozalaklarını yıllarca kapalı tutan ağaçlar. Yangından sonra birkaç hafta içinde bu kozalaklar açılıyor, tohumlar besin ve mineralce zenginleşmiş olan yanmış toprağa ulaşıyor. Bu tohumlar da yedi-sekiz ay sonra genç fideler olarak karşımıza çıkıyor. Yani Akdeniz ormanları, kendilerini yenileyebilme özelliğine sahipler.

doğru politikalarla ormanlar da, bitki örtüsü de hayvanlarda zarar görmeden kendini yenileyebilir. nedir bunlar? ağaçlandırma halkın kastettiği gibi yapılırsa felaket olur. O alanın sadece ağaçlardan oluşmadığı, çok daha fazla türden oluşan bir ekosistem olduğunu düşünmemiz lazım. kızılçam tohumu dikilmeli ki biyoçeşitlilik bozulmasın. ayrıca yangınların büyüklüğü ve sıklığının 2 sebebi var iklim değişikliği, aşırı insan nifusu. büyük ormanlık alanlara insan girmesi engelenirse yada çıkan orman yangınları felakete dönüşmeden müdahele edilirse bu kadar zarar verilmez hiç bir ekosisteme.

Tüm Reklamları Kapat

Çağrı Mert Bakırcı'nın Youtube kanalında attığı güzel bir video: https://www.youtube.com/watch?v=m5Vg9vnwDvc

101 görüntülenme
4
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Kafana takılan neler var?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close