Neticede her şeyin fazlası zarar değil mi? Yapılacak olan egzersizin kişiye yararlı mı yoksa zararlı mı olacağı sorusunun arkasında kesinlikle çok karmaşık bir cevap yatmaktadır. Çünkü kişinin yalnızca yaptığı egzersize bakılarak böyle bir cevap verilemez kişinin yaşam biçimi, beslenmesi, uyku düzeni, genetik yatkınlıkları bu konuda oldukça belirleyici unsurlardır.
Bu unsurlar şu an elimizde olmadığı için bunları denklemin dışında tutarak yalnızca yoğun yapılan kardiyo vasküler egzersizleri odaklanarak bir cevap vermeye çalışacağım. Aşırı miktarlarda yapılacak olan egzersiz kalp üzerinde yıpranmaya sebep olabilir. Kalbimiz nasıl yıpranıyor diyebilirsiniz ancak uzun süreli yorgunluklar kalbimizin ritminin bozulmasına sebep olabilir. Uzun mesafe koşucularının, çeşitli dallarda yarışan atletlerin en çok sorun yaşadıkları organları kalptir. Hatta günümüz camiasında bir çok spor dalında kullanılan dopingler sebebiyle sporcuların hayatını kaybetmesinin başlıca sebebi kalp yetmezliği kalp krizi gibi sorunlar olmuştur. Yüksek tempolu antrenmanlar sinir sistemimizi uyardığı için ve antrenmanlar birikimli olarak şiddetlediği için sinir sistemimizin aşırı yüklenmesi ve bunun sonucunda artan stres hormonları sebebiyle kronik enflamasyon yaşayabiliriz.
Vücudun enerjisini yoğun egzersizlere sürekli olarak harcaması neticesinde bağışıklık sistemimizde zayıflayabilir, bu durumda vücut hastalıklara daha müsait bir hale gelir, ya da hastalandığı zaman iyileşme süreleri ve toparlanma daha uzun bir evrede gerçekleşir. Bu da genel olarak konforsuz bir hayat sürmemize sebebiyet verir.
Dünya sağlık Örgütü’nün yayınladığı verilere bakacak olursak bizim için en optimal ve sağlıklı egzersiz aralığı 75dakika ila 150 dakika arasında yüksek yoğunluklu egzersiz ya da 150 dakika ila 300 dakika arasında orta yoğunlukta egzersiz yapmaktır. Eğer profesyonel bir sporcu değil isek hayatımızı bundan kazanmıyorsak, egzersizlerimize de ölçüyü korumamız performans odaklı olmak yerine sağlık odaklı olmamız gerekir.
Kaynaklar
- Estonia. Who Guidelines On Physical Activity And Sedentary Behaviour: At A Glance. (4 Mayıs 2021). Alındığı Tarih: 20 Kasım 2024. Alındığı Yer: World Health Organization | Arşiv Bağlantısı
- Who. Physical Activity. Alındığı Tarih: 20 Kasım 2024. Alındığı Yer: WHO | Arşiv Bağlantısı
- Who. Every Move Counts Towards Better Health – Says Who. Alındığı Tarih: 20 Kasım 2024. Alındığı Yer: WHO | Arşiv Bağlantısı