Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
Ülvi Bağıyev
Ülvi Bağıyev
3,607 UP
Üye
1

Yeni nesilde neden bu kadar diş sağlığı sorunları görülmeye başladı?

Demek istedim çürüyen dişler değil dişlerin normal olmayan şekilde çıkması (kalpte burunun altında vesaire )süt dişlerinin dökülmemesi dişlerin eğri çıkması bunlar aşırı şeker tüketimiyle olabilecek şeyler değil . Bunun nedenleri nelerdir ??
207 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
İbrahim Paçalı
Stajyer Diş Hekimi.

Bahsettiğiniz durumlar dental anomaliler olarak isimlendirilmektedir. Dental anomalilerin kendilerine has etyolojileri vardır. Örneğin dişlerin eğri çıkması olarak bahsettiğiniz dental çarpraşıklık, ağız solunumu, parmak emme gibi davranışlar sonucu ağız içinde oluşan negatif basınç kaynaklı üst çenenin dar kalması, ebeveynlerden gelen farklı diş ve çene boyutu özellikleri gibi sebeplerden kaynaklanır. Bu konuda dental anomalilerin son yıllarda artış gösterdiğine dair akademik bir çalışmaya ulaşamadım ancak eğer böyle bir durum söz konusuysa bunun sebebini dental anomalilerin etyolojilerinde aramak gerek. Genel olarak dental anomalilerin etyolojileri kalıtım, metabolik bozukluklar, ve mutasyonlar gibi genetik faktör ve/veya fiziksel, kimyasal ve biyolojik etkenleri içeren çevresel faktörlerdir. Bu bilgiden yola çıkarak bu etyolojilerdeki bazı değişimlerin bahsettiğiniz dental anomali oranlarını artırması muhtemeldir. Bu konuda daha detaylı çalışmaların yapılmasına ihtiyaç vardır. Ayrıca bu konunun açıklanmasında son yıllarda toplumun ağız ve diş sağlığı bilincinin artmasıyla dental anomalilerin daha kolay fark edilmesinin ve medyanın ellerimizdeki akıllı telefonlar gibi teknolojik cihazlar sayesinde daha ulaşılabilir hale gelmesiyle bu tarz anomalilerin varlığından haberdar olmamızın kolaylaşmasının rolü de olabilir. Bir diğer durum bu konudaki doğal seçilimin daha yavaş işlemesiyle dental anomali görülme sıklığının artması olabilir. Yani modern diş tedavilerinin henüz bulunmadığı dönemlerde meydana gelen dental anomaliler başta beslenme olmak üzere hayatta kalmaya yarayan bazı temel fonksiyonların kaliteli bir şekilde yerine getirilememesine sebep olup bir doğal seçilim mekanizması yaratmış olabilir. Modern diş hekimliğinin gelişmesiyle bu anomalilerin tedavileri de mümkün olup bu doğal seçilim mekanizması geçersiz hale gelmiş ve bu yüzden dental anomali görülme sıklığı artmış olabilir.

Kaynaklar

  1. R. Monika. (2017). Etiology Of Various Dental Developmental Anomalies -Review Of Literature. Journal of Dental Problems and Solutions, sf: 19-25. doi: 10.17352/2394-8418.000042. | Arşiv Bağlantısı
Bu cevap, soru sahibi tarafından en iyi cevap seçilmiştir. Ancak bu, cevabın doğru olduğunu garanti etmez.
2
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close