Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
5

Yeni doğan bir bebeğin ilk günlerde ne kadar kilo kaybetmesi beklenir? Bebeklerde doğum kilosunun kaybında normal olan sınır ne?

553 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap

Her bebek doğduktan sonraki ilk 2-3 günde (kimi zaman ilk 1 hafta - 10 günde) kilolarının bir kısmını kaybederler. Bu kayıp çoğu zaman %3-7 arasında olur ve %10'u aşması istenmez. Yani 3500 gram doğan bir bebeğin ilk günlerde 3395-3430 gram arasında düşmesi beklenir ve 3150 gramın altına inmesi istenmez. Kaybedilen kiloların en geç 21 gün içinde geri alınması istenir.

Ama bunlar çok genel istatistikler olduğu için her bebeği yansıtmayabilir ve bu sınırların dışında kalmak her zaman "hastalık" veya "sorun" belirtisi değildir. Birazdan bir dizi akademik makaleye yer vereceğim; ama işin en kısa özeti şu: Yeni doğan bebekler, doğum kilolarının %2.4'ü kadar azını veya %13.8 kadar çoğunu kaybedebilirler. Dolayısıyla az önceki 3500 gramlık bebek örneğimizdeki bebek, 3017 ilâ 3416 gram arasına düşebilir.

Bu veriler, toplamda 171562 bebeği içeren çok sayıda makaleyi inceleyen bir meta-analiz çalışmasından geliyor. Bu çalışmaların çoğu doğumdan sonraki 3-4 güne, bazıları ilk 12 güne, birkaçıysa 6-8 haftaya odaklanıyor. Sonuçlar şöyle:[1]

Tüm Reklamları Kapat

Maksimum kilo kaybının zamanlaması (en düşük kilo), 119.676 bebeği içeren 6 çalışma tarafından rapor edilmiştir. Orta kalitede kanıtlar, doğum yöntemine (vajinal doğuma karşı sezaryen) veya beslenme türüne (yalnızca anne sütü ile beslenen, kısmen anne sütü ile beslenen veya mama ile beslenen) bakılmaksızın, bu kilo kaybına tipik olarak doğumdan sonraki 2 ila 3 gün arasında ulaşıldığını göstermektedir.

Sadece anne sütüyle beslenen bebekler için maksimum kilo kaybı 137.495 bebeği içeren 5 çalışma tarafından bildirilmiştir. Orta kalitede kanıtlar, %5,5 ila %8,6 arasında değişen ortalama veya medyan maksimum kilo kaybını göstermiştir. Maksimum kilo kaybı için 95. persentil %8,8 ile %12,5 arasında ve 97,5. persentil %9,4 ile %13,8 arasında değişmektedir.

Kısmen anne sütüyle beslenen bebekler için maksimum kilo kaybı 49.747 bebeği içeren 5 çalışma tarafından bildirilmiştir. Orta kalitede kanıtlar ortalama veya medyan maksimum kilo kaybının %5,5 ila %6,3 arasında değiştiğini göstermiştir. Maksimum kilo kaybı için 95. persentil %9,5 ile %12,0 arasında ve 97,5. persentil %10,2 ile %13,2 arasında değişmektedir.

Mama ile beslenen bebekler için maksimum kilo kaybı 7915 bebeği içeren 4 çalışma tarafından bildirilmiştir. Orta kalitede kanıtlar ortalama veya medyan maksimum kilo kaybının %2,4 ila %7,5 arasında değiştiğini göstermiştir. Maksimum kilo kaybı için 95. persentil %6,3 ile %11,6 arasında ve 97,5. persentil %8,5 ile %12,2 arasında değişmektedir.

Düşük kaliteli kanıtlar 971 bebeği içeren bir çalışmada, çoğunun 21 gün içinde doğum ağırlığına döndüğünü göstermiştir. Doğum ağırlığına dönme süresi için 97.5. persentil, formül mama ile beslenen bebekler için 16.7 gün ile sadece anne sütü ile beslenen bebekler için 21.0 gün arasında değişmektedir.

Kaynaklar

  1. N. G. A. (UK). (2017). Weight Loss In The Early Days Of Life. Faltering Growth – recognition and management. | Arşiv Bağlantısı
Bu cevabın içeriği ve doğruluğu, Evrim Ağacı editörleri tarafından kontrol edilmiş ve onaylanmıştır.
15
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close