Yeni bir teori oluşturduğunuzu düşünüyorsanız bunu bilim camiasının ilgisine bilimsel dergiler aracılığı ile sunabilirsiniz. Bilimsel dergiler, editörlü, hakemli ve makalenin yayınlanıp yayınlanmayacağına bilimsel kriterler gözetilerek karar verilen dergilerdir. Her alana özgü farklı dergiler ya da dergi toplulukları vardır. Sizin alanınız hangisi ise o alandaki dergileri düşünmeli, sizin teorinizin hangi derginin kapsamında olduğunu anlamak için o dergileri incelemelisiniz. Derginin amaç ve kapsamı arasında sizin konunuz var mı? Benzer yayınlar basmış mı? İlk önce bunlara bakmalı ardından, teorinizin o dergide basılması durumunda ne kadar geniş bir kesime ulaşabileceğine dair ölçütleri gözden geçirmelisiniz. Bunlar da derginin etki faktörü, basım periyodu vb. gibi ölçütlerdir.
Türkiye dergileri için Tr dizin i taramanız oradaki dergilere yukarıdaki ölçütlerle bakmanız iyi bir başlangıç olacaktır (Kaynak kısmında adresi mevcut).
Bu aşamada yayınlama işini Türçe'de ve ulusal dergilerde yapacağınızı varsaydık, Ingilizce yazıp uluslar arası alanda görünmek isterseniz o zaman farklı veritabanlarına bakmalısınız. Bir de teorinizin "bilimsel rapor" tekniklerine uygun bir şekilde yazılması, literatür taraması yapılıp yapılmadığı vb. konuları, sorunuz içermediğinden dolayı pas geçtik.
Kaynaklar
- Yazar Yok. Tr Dizin. (21 Temmuz 2020). Alındığı Tarih: 21 Temmuz 2020. Alındığı Yer: Bağlantı | Arşiv Bağlantısı