Paylaşım Yap
Sorulara Dön
Cem Güneş
Cem Güneş
1,227 UP
Üye
0

Yenebilen bitkilerin sebze yada meyve olduğunu nasıl bilebiliriz?

702 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Görkem Öge
Toprak Mühendisi

Bu da daha önce birçok kez sorulmuş bir soru. Detaylı cevaplar da verilmişti. Burada tekrar kısaca açıklayalım.

Bir bitkinin, meyve mi sebze mi olduğunu belirleyebileceğimiz farklı kıstaslar var. Bunlar ayrım yapmamamıza yardımcı oluyor ama her birinin istisnaları da var.

1- Yetişme özelliği

Tüm Reklamları Kapat

Sebzeler daha çok tek yıllık olup otsu bitkilerin üzerinde, meyveler ise çok yıllık olup daha çok odunsu bitkilerin üzerinde yetişir. Yaprağı yenenler (marul, maydanoz, ıspanak vs), meyvesi yenenler (salatalık, patlıcan, domates vs), gövdesi yenenler (pırasa), kökü yenenler (havuç), yumrusu yenenler (patates) hep sebzedir ve bunların her biri otsu ve tek yıllıktır. Örneğe gerek bırakmayan sayısız meyve ise ağaçta yetişir ve çok yıllıktırlar. İstisna: Çilek, kavun/karpuz. Tek yıllık otsudurlar ama halk arasında meyve olarak kabul edilirler. Sebebini diğer maddelerde açıklayacağım. Ama bunlar halk arasında meyve olarak kabul edilse de yetiştiricilik tekniklerinde ve derslerinde "sebzecilik" başlığı altında anılırlar.

2- Tatlı/ekşi/acı tat ayrımı.

Sebzeler daha çok ekşi, acı, asidik lezzettedirler. Bu nedenle daha çok ısıl işlem görerek, pişirilerek tüketilirler. Meyveler ise daha şekerli tattadırlar ve pişmeden, direk tüketime uygundurlar. Bu madde biraz daha fazla istisna barındırır ve biraz da değişkendir ama genel olarak yine geçerlidir. İşte yukarıda söylediğim çilek, kavun, karpuz bu açıdan meyvedirler. Ama bir önceki maddeye göre sebzedirler.

3- Botanik, biyolojik isimlendirme ayrımı.

Tüm Reklamları Kapat

Patlıcan sebzedir ama yediğimiz kısmı, patlıcan bitkisinin meyvesidir. Yediğimiz marul, marul bitkisinin yaprağıdır. Yediğimiz havuç, havuç bitkisinin köküdür. Yediğimiz karnıbahar, karnıbahar bitkisinin çiçeğidir. Yediğimiz fasulye, fasulye bitkisinin tohumudur. Meyve aynı zamanda bir bitki organıdır. O nedenle salatalığa, domatese meyve de denebilir.

Bu maddeler içerisinde en mantıklı ve ikna edici olan çoğu kişiye göre ilk maddedir. Tarımsal olarak geçerli olan da o. Ama mutfak olarak bakarsak 2. madde, botanik bilimi açısından bakarsak 3. madde geçerli olarak kabul edilebilir.

Gerisi size kalmış. Umarım açıklayıcı olmuştur. Afiyet olsun. :)

Bu cevap, soru sahibi tarafından en iyi cevap seçilmiştir. Ancak bu, cevabın doğru olduğunu garanti etmez.
4
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close