Kardeşim şuan %31 oranla Python en önde. İkinci ise sanırsam Java ve %19 gibi bir şey. Python cidden çok güçlü bir dil. Bunu sadece ben demiyorum; zira insanlar da en çok bunu kullanıyor. Ayrıca arayüzü basit ve öğrenmesi kolay. Şuan sana bunu tavsiye ederim. Zaten bunu iyice öğrendikten sonra artık yöneleceğin alan için daha özelleştirilmiş dillere falan ihtiyacın olur, bunun için de artık kendin seçersin. Bunun yanında ben internet sitesi falan yapmak istiyorum dersen (python'la da yapılabilir tabiki) HTML, CSS ve Javascript ardından Java, PHP gibi dillerle de ilerleyebilirsin. Fakat benim önerim Pythondur.
Bu soru "konuşmaya hangi dilden başlamalı?" sorusu gibi :) Maruz kaldığımız, içine doğduğumuz ana dil hangisi ise onu öğreniyoruz ilk olarak. Ancak soyut ve somut kavramları, kelimeleri, cümle kurmayı, ifade etmeyi öğrendikçe aynı sistemi başka dillerdeki gramer ve kelimeleri öğrenerek de yapabiliyoruz.
Programlama da tam olarak buna benziyor. Tavsiyem ilgili olduğun alan hangisi ise onunla ilgili en çok kullanılan dili öğrenmek. Ancak dili öğrenirken bir yandan da algoritmalar, programlara prensipleri, bilgisayarın çalışma mantığı, ikilik sistem gibi kavramları da beraberinde öğrenmek. Bu kavramları öğrendikten sonra başka bir programlama dilini öğrenmek çok daha kolay.
En popüler ilgi alanları ve ilgili teknolojilerle ilgili aklıma ilk gelenler şunlar.
Alan Platform Dil
oyun programlama Unity C#
web web Html, css, javascript
mobil Android Kotlin, Java
mobil iOS Swift, Objective C
Gömülü sistemler için C, C++
Veri analizi, bilimsel hesaplama, yapay zeka gibi konularda ise Python.
Kişisel tavsiyem (ben de böyle başlamıştım) ilk olarak temel programlama kavramlarını öğrenmek. Bu konuda harika bir Türkçe kaynak olan Murat Taşbaşı'nın İleri C Programlama kitabını önerebilirim. Çok güzel bir anlatımı var. İngilizce kaynak olarak Allen Downey'in Think Python kitabı (https://greenteapress.com/wp/think-python/) Bu kitap ücretsiz ve hem Python'ı hem de programlama kavramlarını güzel anlatıyor.
Web tasarım öğrenmek istersen de https://www.freecodecamp.org mükemmel bir kaynak. Baştan sonra bitirmek 1-2 seneni alabilir ancak tüm içerik ücretsiz. İlerledikçe gerçek projeleri ödev olarak yaptırıyor ve sonrasında tamamlama sertifikası da veriyor.
Yazılım ve donanım nasıl çalışıyor, ikilik sistem, işlemciler ve çok daha fazlasını anlatan bir güzel kitap da şu: Code : The Hidden Language of Computer Hardware and Software, Charles Petzold
Üstüne saatlerce konuşulabilecek konular ancak şimdilik aklıma gelenler bu kadar.
Biraz da reklam yapayım :)
Yazılım konusunda daha fazla bilgi almak isteyenler için de şöyle bir podcastimiz var: @Dokuz45
Merhaba, ikinci sorunun cevabı çok basit hemen cevaplamak gerekirse, "güncel dil" olarak ifade ettiğiniz şeyi yanlış anmadıysam: en güncel dil diye bir şey yoktur. Yine de sorulduğu için bu her dakika değişir diye cevaplayayım. Belki şu an en son güncellemeyi çıkartan Ruby'dir belki de 5'dk önce en son güncellemeyi yayınlayan/duyuran Go'dur bunu kimsenin bileceğini ya da takip edeceğini sanmam. "Güncel diller nelerdir?" derseniz daha isabetli bir soru olur. Üst düzey diller genel olarak güncel olmaya en yakın dillerdir. Örneğin Ruby, Python, Java vs. olabilir.
"Yazılıma hangi dil ile başlanmalı?" sorusu ise tamamen özneldir. Bence Python ile başlanmalı ben bu dili sevdim ve işime yarıyor fakat siz ya sevmezseniz ya da siz Windows üzerinde çalışacak bir program yazmak istiyorsanız ya da grafik tabanlı Windows üzerinde çalışacak Windows sitem API'leri ile erişimde olacak bir proram yazacak iseniz ne olacak? Python size hayatı zehir edecek. Bu soruyu alt başlıklara ayırmanızı tavsiye ederim, aşağıda ki gibi.
Amacınız ne? İşletim sistemi mi yazmak istiyorsunuz. Network içinde çalışacak program mı yazmak istiyorsunuz? Siber güvenlik uzmanı olmak istiyorsunuz? Web siteleri mi yapmak istiyorsunuz? Cevap "Web sitesi" ise google üzerinde "web sitesi yapmak için hangi programlama dili" gibi anahtar kelimeler yazılabilir.
Hangi işletim sistemi üzerinde çalışacak program yazmak istiyorsunuz? Bu sorunun cevabı Windows ise google üzerinde "Windows üzerinde çalışan programlar hangi dil ile yazılır" gibi anahtar kelimeler yazılabilir.
Zevk aldığınız şey ne ise onu keşfedin. Web sitesi yapmayı sevebilirsiniz, yapay zeka ile uğraşmayı seversiniz, uzay araştırmaları yapmayı sevebilirsiniz. Buna yönelik bir programlama dili bulun. "Yapay zeka için hangi programlama dili" gibi anahtar kelimeler yazılarak google ile seveceğiniz programlama dilini bulabilirsiniz. Çünkü emek, zaman harcayıp kafa patlatacaksınız eğer ki sevdiğiniz bir alanda kod yazıyorsanız zamanın nasıl geçtiğini anlamayacaksınız fakat sevmediğiniz bir alanda kodlama yapıyorsanız inanın bunu yapamayacaksınız.
İş imkanı için programlama öğrenmek istiyorsanız "Dünyada en çok kullanılan programlama dilleri" veya "En popüler programlama dilleri" ifadesini google üzerinde aratarak size en uygun dili bulabilirsiniz.
İtiraf edeyim bende siz gibi diğer milyonlarca yazılımcı gibi programlamaya başlarken bu soruları sordum ve aldığım yanıtların kısa net olmasını istedim. Benim verdiğim cevap gibi olanları laf kalabalığı olduğunu düşündüm. Bu yüzden bu cevabın en net cevaplardan biri olduğunu düşünüyorum baştan sona tekrar okumanızı tavsiy ederim.
Kaynaktaki link size detaylı bilgi verecek.
Ne yapmak istediğine göre değişir. Android geliştirmek istiyorsan benim tavsiyem Kotlin olur. Öğrenmesi kolaydır ve binlerce satır kodun arasında eksik bir ; aramakla uğraşmazsın. Kotline alternatif olarak ise Java'yı önerebilirim. Kotline kıyasla daha zordur. Daha fazla vakit alır. Örnek olarak "Hello World!" yazdırmak istersek:
Kotlin:
println("Hello World!")
Java:
System.out.println("Hello World!");
Yapay zeka'ya meraklı isen veya yazılıma giriş yapmak istersen Python daha doğru bir tercih olur. Bu dilde de Kotlin gibi her satır kodun sonuna ; koymazsın bu da sana hız ve debugging sırasında kolaylık sağlar.
Eğer amacın para kazanmak ise Web geliştirmeye göz atabilirsin. Burada ise başlangıçta Front-end ya da Back-end den birisini seçmeni tavsiye ederim. Ben burada Front-end tarafını seçmiştim. Front-end tarafında uzun derleme süreleri ve bir hata yüzünden kodun çalışmama ihtimali yok en fazla istediğin görüntüyü yakalayamazsın. Front-end de kullanılan diller HTML+CSS dir. Öğrenmesi kolaydır ve kolay kolay unutamazsın. Back-end de ise javascript kullanabilirsin. Javascript Java gibi bir dildir.
Sonuç olarak eğer hedefin yok ise ben java ile başlamanı öneririm. Çünkü hem android geliştirebiliyorsun hem Web geliştirmede kullanılıyor hem de Server yönetiminde kullanılır. Eğer odağın Android geliştirmek ise Kotlin öneririm. Hedefin Yapay zeka ise Pythondan şaşma.
Yapacağın şeye bağlı ben ilk olarak java oğrendim halada devam ettiriyorum, java oğrenmemin sebebi minecraft'da eklenti geliştirmek minecraft açık kaynak kod bir oyun eğer oyun yapmak falan istiyorsan başka diller oğrenebilirsin Python'da yapay zekada ileri diye biliyorum