Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Sorulara Dön
İrem Kaplan
İrem Kaplan
132K UP
Üye 3 Şubat 2024 4 Cevap
4

Yazılım öğrenmeli mi?

Hep niyet ettim ama sonra bu konuda tecrübeli kişiler ya gerek yok artık herkes biliyor dedi. Ama herkes hala öğrenmeye de devam ediyor. Yazılım öğrenmeli mi? Hangi programlama dilinden başlamalı? Çok mu geç kaldım? Bir de ben biyoloji okuyorum, biyoinformatik diye bir dersimiz var. Bu ders hakkında bilgisi olan var mı? Yazılım bununla ilgili mi?
784 görüntülenme
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Tüm Reklamları Kapat
4 Cevap
Ahmet Özoğul
öğrenci 4 Şubat 2024

Artık her şey yazılım sayesinde oluşmaya başladı. Her şey 0 ve 1 sayılarına dayanıyor. İleride herkes öğrenecek, meslek haline getirmediğin sürece şu an öğrenmen çokta gerekli değil diye düşünüyorum, bundan 50 sene sonra bu değişir tabi.

5
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Emir Bayar
Emir Bayar
33K UP
unityve gamemaker'da oyun geliştirici 4 Şubat 2024

Ayrıca olur da başlamaya karar verirseniz Udemy youtube veya herhangi bir video izleyerek takip edilen kursları izleme. Baştan doğru öğrenmeye başlarsan benim gibi 2 ay sadece tutorial izleyip kendi başına bir şey yapmaya çalışınca yapamaz duruma gelme. Sırayla olacakları söylüyorum:

1 - YouTube'a x tutorial yazdınız ve karşınıza çıkan ilk videoya tıklayıp öğrenmeye başlamayı tercih ettiniz.

2 - 2- İlk 30 dakika içinde arayüzü ve ekranda görünen şeylerin ne olduğunu anladığınızı sandınız.

Tüm Reklamları Kapat

3 - Tutorialların neden izlenmemesi gerektiğinin en önemli kısmına geldiniz, kod yazma. Burada adamın yazdığı kodları projenize yazdınız ve kendi projenizde çalışınca öğrendiğinizi sandınız

4 - Hayatınızdan 2 saat boşa gitti. Çünkü artık kendiniz tutorial izlemeden bir şeyler yapmaya karar verdiniz ama script oluşturup Visual stüdyoyu bile açamıyorsunuz, açsanız bile yazmanız gereken kodlar aklınızdan uçmuş gitmiş.

Peki neden kendiniz hiçbir şey yapamıyorsunuz? Çünkü insan beyninin öğrenme mekanizması bir şeyleri takip edip aynısını yapmak değildir. Tüm tutorialları takip etseniz, hepsinde ustalaşsanız bile sıfırdan yapabileceğiniz projeler tutoriallara benzer olmaktan kaçınamaz. Bir programlama dilinde iyi olmak için sürekli pratik yapmanız, hata yapmanız gerekiyor. Okuma tabanlı öğrenme tutoriallardan her zaman daha iyidir. Çünkü kendinizin bir amacı olur ve bu amaçlar doğrultusunda öğrenirseniz aklınızda daha kalıcı olur. Tutoriallardaki projeler eğitmenlerin kendi projeleri ve beyniniz bunlara yeteri kadar ilgi göstermeyebilir haliyle hiçbir şey öğrenemeyebilirsiniz. Ayrıca beyniniz hep adam kod yazsa da ben de yazsam sonuçları hemen görsem bir dopamin patlatsam modundadır. Bu, öğrenmeyi cidden kısıtlandırır. Kendi projenizde örnek olarak basit bir 2D platformer yapmaya karar verdiniz, harika! YouTube'da tonlarca tutorial olsa da, bunu kendiniz bir şeyler öğrenerek ve ileride yeni projelerinize aktarabilmek için şu adımları takip etmeniz gerek;

* Projeyi küçük dallara aktar, mesela 2D platformerda neler vardır? Hareket eden bir karakter, yer, havada duran üstüne zıplanabilen platfromlar, düşmanlar, toplanabilen eşyalar.

Tüm Reklamları Kapat

* Küçük dallara ayırdığınız için artık tutorial değil ama Google'ı veya x girdileri okuyabilirsiniz.

Ayırdığınız dalları oyuna nasıl aktaracaksınız?

* Her dalı gösteremeyeceğimden, sadece hareket eden bir karakter için; Kendinize sorun, illaki 2D platformer oynamışsınızdır. Karakter nasıl hareket ediyordu?

0 - Karakter ekranda gözüküyor (Google: How to make character appear in scene )

1 - Sağa, sola yürüme. (Google: How to get Player inputs for 2D platformer)

2 - Yukarı zıplama (Google: How to get jump Player input in )

3 - Yukarı zıplayınca yeniden yere düşme (Google: How to add gravity to my character (gameobject) )

Şimdi bunları nasıl yapabileceğinizi Google'da veya x forumlarında gezerek bulabilirsiniz. Parantez içlerinde yazdıklarım sadece örnekler.

Daha iyi bir öğrenme yolu: Manueller ve yazı tabanlı eğitimlerdir.

4
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Emir Bayar
Emir Bayar
33K UP
unityve gamemaker'da oyun geliştirici 4 Şubat 2024

Tutkulu olduğunuz bir amacınız varsa öğrenin. Bir amacınız yoksa hiç başlamayın bile çünkü 3 gün sonra kendiliğinizden büyük ihtimal bırakırsınız. Ben çok sevdiğim bir oyun yapmasam kodlamayı çok zaman önce bırakmıştım ve açıkçası kodlamanın zorluğuna katlanmamın sebebi bu oyun. Sizin amacınız bir site yapmak olabilir, telefona uygulama yapmak olabilir... Ama kodlamanın kompleks doğasında sizi kodlamayı öğrenmeye devam ettirecek bir amacınız olmalı. Hangi dili seçeceğiniz kişisel tercihlere bağlı. Mesela bir oyun yapmak istiyorsanız önce bir gerçekzamanlı motor seçmeniz lazım ve dilinizi de seçtiğiniz motora göre öğrenmeye başlamanız lazım. Unity ise C# unreal engine ise C++ Gamemaker ise GML dilini öğrenmelisiniz. Site yapacaksanız front end için farklı backend için farklı diller, algoritmalar için farklı diller seçilebilir. Her dilin birbirine benzerliği var ve birini öğrenince diğerlerini öğrenmesi daha kolay olur. Eğer kodlamaya sırf herkes biliyor geleceğin dili kodlama dili motivasyonuyla başlarsanız hello world printinden ileriye gidemeyeceğinizi neredeyse garanti edebilirim. Geç kalma mevzusuna ise şöyle cevap verebilirim: Tabii ki geç kaldın x yaştan sonra beyninde kodlamayı öğrenmeni sağlayan işlevler kalıcı olarak kapanıyor artık hello world bile print edemiyorsun. Gerek yok mevzusu tamamen yanlış. Eğer kodlarla bir şey yapıyorsanız ve yapay zekanın sizin kod işinizi yapabileceğini düşünüyorsanız en azından şu anlık yanılıyorsunuz.

3
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Bilal Tan
Bilal Tan
53K UP
Corona virüs çıktığından beri FrontEnd ile ilgileniyorum 5 Şubat 2024

Bence yazılım öğrenmelisin çünkü yazılım geleceğin mesleklerinden birisi önce biraz düşünüp bir alan seçmelisin örneğin web geliştirme, oyun geliştirme, mobil geliştirme(mobil uygulamalar vs) ben web geliştirme ile ilgileniyorum Web geliştirme alanı ikiye ayrılıyor FrontEnd ve backend olarak seçtiğiniz alana göre bir dil seçmelisin mesela FrontEnd e başlayacaksan önce Network(ağ) nedir internet nedir host ve domain nedir bunları öğren daha sonra html, css, git/github kullanımı Bootstrap, JavaScript, Tailwind, React olarak ilerlemelisin ben bu şekilde ilerledim

3
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close