Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Sorulara Dön
Betül D
Üye 9 Temmuz 2023 2 Cevap
4

Yazılım konusunda hiçbir bilgisi olmayan biri nereden başlamalı ve hangi sıra ile ilerlemeli biraz aydınlatabilir misiniz?

ayrıca ne noktaya kadar kendi kendimize öğrenebiliriz bu iş için illa akademik ders almak gerekli mi?
411 görüntülenme
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Tüm Reklamları Kapat
2 Cevap
Mehmet Kesici
Yazılımcı, Araştırmacı 13 Ağustos 2023

Öncelikle belirtmeliyim ki asla akademik bir eğitim gerekliliği yoktur. Bir kişinin kendini yazılım üzerine geliştirmesi tamamiyle kendi istek ve alakasına bağlıdır. Zaten hepimiz internet erişimine sahibiz ve unutmamalı ki en büyük veri kaynağı internettir. Bu konuda ne kadar gelişebileceğiniz ve ne kadar bilgi sahibi olabileceğiniz sizin anlama kapasiteniz ve arzununuz ile ölçülebilir. En önemlisi bütün kaynakları dikkatlice okuyup, bol pratik yapmaktır.

1. Temel Kavramları Öğrenme:

o Bilgisayarın nasıl çalıştığını ve temel terimleri (algoritma, değişken, döngü vb.) öğrenin.

Tüm Reklamları Kapat

o İnternet üzerindeki kaynaklar, videolar bu aşamada yardımcı olabilir.

2. Bir Programlama Dili Seçme:

o Popüler programlama dillerinden birini seçin. Başlangıç için Python, JavaScript gibi diller önerilir. Ancak hangi platformda ilerleme kaydetmek istediğinize göre değişim göstermektedir. Web platformu için PHP, .NET, gibi diller önerilir, mobil için JAVA, FLUTTER, SWIFT önerilmektedi

o Seçtiğiniz dilde temel syntax (*sözdizimi demektir ve çoğu dilde değişkenlik gösterir) ve temel program yapısını öğrenin.

Tüm Reklamları Kapat

3. Temel Programlama Becerilerini Kazanma:

o Değişkenler, veri tipleri, koşullar, döngüler gibi temel programlama kavramlarını anlayın.

o Basit kod parçacıkları yazarak bu kavramlar ile pratik yapın.

4. Algoritmalar ve Mantık Öğrenme:

o Algoritma nedir, nasıl tasarlanır ve problemleri en kısa yoldan nasıl çözeriz gibi konuları öğrenin.

o Algoritma ve problem çözme becerilerinizi geliştiren örneklemeler üzerinde çalışın.

5. Temel Veritabanı Bilgisi Edinme:

o Verileri nasıl saklayabileceğinizi, sorgulayabileceğinizi ve yönetebileceğinizi öğrenmek önemlidir.

o SQL gibi veritabanı konularına giriş yapın.

6. Temel Web Geliştirme Bilgisi Edinme:

Tüm Reklamları Kapat

o Web için ilerlemek isteniyorsa Html, Css, Xml, gibi konulara göz atın.

7. Öğrenmeye Devam Etme ve Pratik Yapma:

o Programlama dünyası sürekli gelişiyor. Yeni konuları ve teknolojileri güncel olarak takip etmek gelişim açısından çok önemlidir sürekli yeni gelişmeleri takip edin.

Tüm Reklamları Kapat

o Kendi yazılımlarınızı oluşturarak pratiğinizi artırın. Bir hesap makinesi uygulaması, bir not defteri veya basit bir web sitesi gibi küçük projeler başlangıç için tatmin edicidir.

8. Online Kurslar ve Kaynakları Kullanma:

o Udemy, Coursera, Khan Academy, freeCodeCamp, Codecademy gibi platformlarda ücretsiz veya uygun fiyatlı kurslar ve öğrenim kaynakları bulunmaktadır ve inanın bu kaynaklar çoğu akademik/üniversite derslerinden 5 gömlek daha verimli gelecektir.

9. Açık kaynak kodları incelemek:

Tüm Reklamları Kapat

o İnternet üzerinde milyonlarca yazılımın açık kaynağı topluluklar tarafından paylaşılmaktadır. Anlayabileceğiniz düzeyde küçük projeleri sürekli inceleyin ve kitap okur gibi üzerinde düşünün. Bunu neden böyle yazmış, bu sayı niye burada, bu if sorgusu niçin döngüde gibi sorularla yazılan kodun mantığını kafanıza oturtmaya çalışın. Bu pratik belkide en çok katkısı olan pratiktir ve bunun bir seviyesi yoktur. En amatör yazılımcıdan tutun yazılım mimarı olan biri dahi bunun yapması gerekir çünkü gelişim hiçbir zaman bitmez. Sürekli kendimizi geliştirmemiz gereklidir.

Ayrıca bu yazdığım yazıda anlamadığınız bir çok terim olacaktır. Yazılım öğrenme hayatınızda bu metindeki bilmediğiniz terimleri google'da araştırarak başlayabilirsiniz :)

3
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Serdar Kuş
Serdar Kuş
1,909 UP
Konuyla ilgili birisi 13 Ağustos 2023

Merhaba,

Ben de akademik bir altyapı olmadan(tüm eğitim hayatım 5 yıllık ilkokul) sıfırdan başlayıp öğrendim bu mesleği. O zamanlar(2000'in başları) böyle bilgi bolluğu da yoktu. Bu konu hakkında pek çok dizilim, eğitim sırası vb. verilebilir, hepsinin de kendine göre haklı gerekçeleri olabilir. Ancak bunlar çoğunlukla kafa karıştırıcı şeylerdir ve ben teorik bilginin her zaman pratikle desteklenmesi tarafındayım. Bu sebeplerden farklı bir yaklaşım önerebilirim size;

Kendinizi bir yazılımcıymış gibi düşünün. Kendinizi yazılımcı olduğunuza ikna edebileceğiniz bir proje bulun, ama çok da abartı bir iş olmasın Facebook gibi. Bu atıyorum twitter olabilir, instagram olabilir, ekşi sözlük olabilir. Sonra bu projeye başlayın.

Tüm Reklamları Kapat

Her şeyde olduğu gibi kendinizi eğitirken de ölçüm olmazsa olmazlardan birisidir ve bu sayede kodlamaya başlamadan iyi bir ölçüm stratejisi yaratmış oldunuz.

Yolunuza pek çok problem çıkacak bu projeyi bitirene kadar. Ama her şeyi tam olarak sırasıyla göreceksiniz. Pratik ederek uygulayacaksınız ve aldığınız eğitim yerleşecek. Projeyi bitirdiğinizde kendinize olan güveniniz de gelecek ve en önemli eşik bence bu.

Ben bu şekilde ilerledim kendi eğitim sürecimde. Umarım size de faydası olur bu bilgilerin. Başarılar diliyorum!

1
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Kafana takılan neler var?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close