Öncelikle belirtmeliyim ki asla akademik bir eğitim gerekliliği yoktur. Bir kişinin kendini yazılım üzerine geliştirmesi tamamiyle kendi istek ve alakasına bağlıdır. Zaten hepimiz internet erişimine sahibiz ve unutmamalı ki en büyük veri kaynağı internettir. Bu konuda ne kadar gelişebileceğiniz ve ne kadar bilgi sahibi olabileceğiniz sizin anlama kapasiteniz ve arzununuz ile ölçülebilir. En önemlisi bütün kaynakları dikkatlice okuyup, bol pratik yapmaktır.
1. Temel Kavramları Öğrenme:
o Bilgisayarın nasıl çalıştığını ve temel terimleri (algoritma, değişken, döngü vb.) öğrenin.
o İnternet üzerindeki kaynaklar, videolar bu aşamada yardımcı olabilir.
2. Bir Programlama Dili Seçme:
o Popüler programlama dillerinden birini seçin. Başlangıç için Python, JavaScript gibi diller önerilir. Ancak hangi platformda ilerleme kaydetmek istediğinize göre değişim göstermektedir. Web platformu için PHP, .NET, gibi diller önerilir, mobil için JAVA, FLUTTER, SWIFT önerilmektedi
o Seçtiğiniz dilde temel syntax (*sözdizimi demektir ve çoğu dilde değişkenlik gösterir) ve temel program yapısını öğrenin.
3. Temel Programlama Becerilerini Kazanma:
o Değişkenler, veri tipleri, koşullar, döngüler gibi temel programlama kavramlarını anlayın.
o Basit kod parçacıkları yazarak bu kavramlar ile pratik yapın.
4. Algoritmalar ve Mantık Öğrenme:
o Algoritma nedir, nasıl tasarlanır ve problemleri en kısa yoldan nasıl çözeriz gibi konuları öğrenin.
o Algoritma ve problem çözme becerilerinizi geliştiren örneklemeler üzerinde çalışın.
5. Temel Veritabanı Bilgisi Edinme:
o Verileri nasıl saklayabileceğinizi, sorgulayabileceğinizi ve yönetebileceğinizi öğrenmek önemlidir.
o SQL gibi veritabanı konularına giriş yapın.
6. Temel Web Geliştirme Bilgisi Edinme:
o Web için ilerlemek isteniyorsa Html, Css, Xml, gibi konulara göz atın.
7. Öğrenmeye Devam Etme ve Pratik Yapma:
o Programlama dünyası sürekli gelişiyor. Yeni konuları ve teknolojileri güncel olarak takip etmek gelişim açısından çok önemlidir sürekli yeni gelişmeleri takip edin.
o Kendi yazılımlarınızı oluşturarak pratiğinizi artırın. Bir hesap makinesi uygulaması, bir not defteri veya basit bir web sitesi gibi küçük projeler başlangıç için tatmin edicidir.
8. Online Kurslar ve Kaynakları Kullanma:
o Udemy, Coursera, Khan Academy, freeCodeCamp, Codecademy gibi platformlarda ücretsiz veya uygun fiyatlı kurslar ve öğrenim kaynakları bulunmaktadır ve inanın bu kaynaklar çoğu akademik/üniversite derslerinden 5 gömlek daha verimli gelecektir.
9. Açık kaynak kodları incelemek:
o İnternet üzerinde milyonlarca yazılımın açık kaynağı topluluklar tarafından paylaşılmaktadır. Anlayabileceğiniz düzeyde küçük projeleri sürekli inceleyin ve kitap okur gibi üzerinde düşünün. Bunu neden böyle yazmış, bu sayı niye burada, bu if sorgusu niçin döngüde gibi sorularla yazılan kodun mantığını kafanıza oturtmaya çalışın. Bu pratik belkide en çok katkısı olan pratiktir ve bunun bir seviyesi yoktur. En amatör yazılımcıdan tutun yazılım mimarı olan biri dahi bunun yapması gerekir çünkü gelişim hiçbir zaman bitmez. Sürekli kendimizi geliştirmemiz gereklidir.
Ayrıca bu yazdığım yazıda anlamadığınız bir çok terim olacaktır. Yazılım öğrenme hayatınızda bu metindeki bilmediğiniz terimleri google'da araştırarak başlayabilirsiniz :)