Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Sorulara Dön
Beril Sıla Topak
Üye 2 gün önce 1 Cevap
4

Yaşam motivasyonu nedir? Yaşama sevinci için bir motivasyon kaynağı gerekli midir?

Sizce yaşam motivasyonu neye denir? Hayattan zevk alabilmek için gerekli bir şey midir? Bir insan, kariyer, sosyal sorumluluk adına kişisel bir adanmışlık, din veya bir ideoloji bu motivasyonun kaynağı olabilir mi? Ve eğer paylaşmak isterseniz sizlerin yaşam adına sahip olduğunuz motivasyon nedir?
171 görüntülenme
Yaşam motivasyonu nedir? Yaşama sevinci için bir motivasyon kaynağı gerekli midir?
Yaşam motivasyonu nedir? Yaşama sevinci için bir motivasyon kaynağı gerekli midir?
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Avc1 _
Avc1 _
69K UP
Konu hakkında yorum yapabilirim 2 gün önce

Benim düşüncem motivasyonun gerekliği olduğudur. Ancak her şey için elzem değildir. Küçük bir çocuk ilginç uyarılarla karşılaştığında örneğin bir anahtar çıngırdaması onun için dopamin salgısı demektir. Bebek ona ulaşmak ister. Onun için bir motivasyonu vardır. Keşfetme isteği ve onun için sahip olduğumuz motivasyonla tecrübe ederiz. Peki ya kaygılar motivasyona engel mi? Bir çocuk sahip olma kavramıyla yeni tanıştığında paylaşmak onun için o nesnenin sahibi olmayacağı endişesi yaratır. Çocuk onun için savaşır: Ağlar, kavga eder... En nihayetinde çocuk sahip olduklarını koruma motivasyonuna sahiptir. Bu şekilde öğrenir. Kaygılar, arzular, hayaller ve düşünceler her biri elinde sonunda bir motivasyon çağırdığında anlamlıdır.

Günlük hayatta sahip olduğumuz bütün davranışların kökeninde aslında basit bir disiplin yatar. Bir çocukta da aynıdır bu. İşte bu disiplin: Dopamindir. Artık öğrendiklerimizi uygulamak, yerden bir çöp alıp atmak, müzik dinlemek, dua etmek, birilerine güvenmek, huzur aramak, hayatta başarılı olmaya çalışmak bunların hepsi birer motivasyonun eseridir. Hepsi elinde sonunda bu işleri yaptığımızda elde edeceğimiz dopamin artışına (mutluluğa) bakarız. Bir eylemden diğerine geçmeye karar verdiğimizde alacağımız dopaminin peşindeyizdir. Bu bir motivasyondur.

Peki neden mutlu değiliz? Neden hâlâ yeni bir motivasyon peşindeyiz? Çünkü hayatın temel olgusu mutluluğun peşinden koşmaktır. Ancak bu mutluluk görecelidir. Motivasyon dediğimiz budur. Ulaşmak demektir. Yeni şeyler keşfetmek uğruna sahip olduğumuzu koruma motivasyonu, güne başladığımızda yaşayabileceğimiz onca şeyi düşünmek bunların hepsi sadece sonunda ödülün vereceği dopamin artışını tatmak için gösterdiğimiz motivasyondur. Umudu, kaygısı ve hayali yani bir amacı olmayanlar bu hayatta öğrenemezler. Bazı şeylerin mutluluğuna varamazlar, en küçük çabanın karşılığında bile bize yaşamak için motivasyon veren dopaminden mahrum kalırlar.

Tüm Reklamları Kapat

Kısacası toparlamam gerekirse, yaptığımız her şey birer motivasyona bağlıdır. Yaşamak bile! Bazen umudumuz kırılabilir, sonunu göremeyebiliriz ancak en nihayetinde ulaşacağımız ödülün hayali için uğraşırız. Biz buyuz! Motive olmanın peşinde koşmaya motive olmuş canlılarız.

4
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.

Bize Ulaşın

ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close