Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Sorulara Dön
Meryem O
Meryem O
6K UP
Üye 18 Ağustos 3 Cevap
8

Yaşadığımız yer genlerimize nasıl işliyor?

Dna testi yaptıran birinin atalarının yaşadıgı bölge genlerine nasıl işliyor? Yaşadıgımız iklim genlerimizi etkiliyor mu? Ben doğma- büyüme istanbulluyum benim çocuğum da istanbulda doğup büyümüş olsun. Çocuğumun dna sonucunda bu gözükebilir mi? Gözüküyorsa nasıl? ya da gözükebilmesi için kaç kuşak bir bölgede yaşamalı?
690 görüntülenme
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Tüm Reklamları Kapat
3 Cevap
Ümare Nur Işık
Felsefe bölümü mezunuyum 20 Ağustos

DNA, bir kişinin yaşadığı şehir veya bölgeyi kesin olarak belirleyemez. Genetik analizler, yalnızca bir bireyin geniş coğrafi kökenleri hakkında bilgi verir; örneğin, atalarının hangi bölgeden geldiğini gösterebilir. Ancak, genetik varyasyonlar şehir düzeyinde yeterince spesifik olmadığından, bir kişinin tam olarak nerede yaşadığını DNA ile tespit etmek mümkün değildir. Sonuç olarak, DNA analizi genetik kökenler hakkında genel bir fikir verebilir ama yaşanılan yer hakkında kesin bilgi sunamaz.

1
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Sena Küçükkıvanç
Yazar&Editör 19 Ağustos

Siz ve atalarınızın yaşadığı çevre DNA metilasyonu gibi epigenetik değişiklikler yoluyla gen ifadesini etkileyebilir. Bu değişiklikler DNA dizisini değiştirmez ancak genlerin nasıl açılıp kapatıldığını etkiler. İklim, beslenme ve stres gibi çevresel faktörler bu epigenetik değişiklikleri tetikleyebilir ve bu değişiklikler gelecek nesillere aktarılabilir. Bir popülasyonun DNA'sında önemli ve kalıcı etkilerin ortaya çıkması için genellikle birden fazla neslin tutarlı çevresel koşullar altında yaşaması gerekir. Ancak özellikle çevresel stres faktörlerine yanıt olarak tek bir nesil içinde bile değişiklikler gözlemlenebilir. Bu nedenle DNA dizisi sabit kalırken çocuğunuzdaki genlerin ifade edilme şekli sizin ve atalarınızın İstanbul'da maruz kaldığı çevresel etkileri yansıtabilir.[1][2][3]

Yine de, İstanbul trafiği kadar karmaşık değil :)

Tüm Reklamları Kapat

Kaynaklar

  1. G. Cavalli, et al. (2019). Advances In Epigenetics Link Genetics To The Environment And Disease. Nature, sf: 489-499. doi: 10.1038/s41586-019-1411-0. | Arşiv Bağlantısı
  2. B. A. McCaw, et al. (2020). Epigenetic Responses To Temperature And Climate. Integrative and Comparative Biology, sf: 1469-1480. doi: 10.1093/icb/icaa049. | Arşiv Bağlantısı
  3. L. M. Lovett. Epigenetics: The Woes Of Your Ancestors May Remain For Generations To Come. (30 Haziran 2016). Alındığı Tarih: 19 Ağustos 2024. Alındığı Yer: kqed | Arşiv Bağlantısı
Bu cevap, soru sahibi tarafından en iyi cevap seçilmiştir. Ancak bu, cevabın doğru olduğunu garanti etmez.
8
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Orjin Astromat
Araştırmacı, Okur 18 Ağustos

Yaşadığımız çevre ve iklim, genlerimiz üzerinde bazı etkiler bırakabilir, ancak bu etkiler DNA testlerinde atalarımızın yaşadığı bölgeyi doğrudan göstermez. DNA testleri, genetik işaretçilere bakarak bir kişinin atalarının hangi bölgelerden geldiğini belirler. Bu işaretçiler, binlerce yıl süren genetik değişimlerin sonucudur.

Senin ve çocuğunun İstanbul'da doğup büyümesi, bu testlerde belirgin bir şekilde görünmez. Çevresel etkiler ve yaşam tarzı bazı genetik ifadeleri değiştirebilir, ancak bunlar büyük ölçüde kişisel olur ve nesiller boyunca kalıcı değişikliklere yol açmaz. Bir bölgedeki genetik değişimlerin kalıcı olarak yerleşmesi için genellikle çok daha uzun süre, yani binlerce yıl aynı bölgede yaşamış olmak gerekir.

Tüm Reklamları Kapat

1
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close