Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
1

yapılan teleskoplarda elde edilen görüntüleri netleştiren yazılımlar nasıl oluşturuluyor,ne kadar doğru sonuçlar alıyoruz?

205 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Özgür Aras
Özgür Aras
33K UP
Fizikçi, Yazılımcı ve Felsefeci

Bu tür yazılımlar "deblurring", "sharpening" gibi bir düzine matematiksel yöntemi kullanır. Bu yöntemler görüntü işleme tekniklerinde oldukça sık kullanılır ve insanların zannettiğinden çok daha başarılı sonuçlar vermektedir.

Optik sistemler doğaları gereği oldukça fazla bilgi taşırlar. Basit bir el fenerinden çıkan foton sayısı birkaç trilyon kadardır. Yani basit bir el fenerinden çıkan ışık ile aydınlatılmış bir cisim bile oldukça fazla veri içermektedir. Fakat insan gözü daha az çözünürlüğe sahip olduğundan bu verilerin hepsi insan tarafından algılanmaz. Hatta net olarak görünmeyen fotoğraflardan bile dijital incelemeden sonra çok fazla veri elde edilebilir.

Tüm Reklamları Kapat

Dijital görüntü düzeltme teknikleri oldukça güçlü ve gelişmiştir. Şu an kullanımda onlarca farklı görüntü düzeltme tekniği bulunmaktadır. Fakat bunların hepsi farklı bir yöntem ile çalıştığından burada bahsetmek mümkün değildir.

Örneğin bunlardan Wiener Filter algoritması ile görüntünün nasıl düzeltildiğinin birkaç örneğini verelim. Bu örnekte blur olarak bilinen flu görüntünün nasıl orijinal hale getirildiğini matlab'ın kendi sitesinden görelim :

Tüm Reklamları Kapat

https://www.mathworks.com/help/images/deblurring-images-using-a-wiener-filter.html

Diğer görüntü düzeltme algoritmalarına google üzerinden "Image Correction Algorithms" yazarak ulaşabilirsiniz.

Bilgisayar bilimlerinde "Görüntü İşleme" olarak geçen konu bu konuyu da içermektedir. Görüntü işleme ile ilgili daha çok yazı okursanız bu konu hakkında daha rahat yorum yapabilirsiniz.



Kaynaklar

  1. Yazar Yok. Matlab. (5 Ağustos 2019). Alındığı Tarih: 5 Ağustos 2019. Alındığı Yer: Bağlantı | Arşiv Bağlantısı
  2. Yazar Yok. Matlab. (5 Ağustos 2019). Alındığı Tarih: 5 Ağustos 2019. Alındığı Yer: Bağlantı | Arşiv Bağlantısı
  3. Yazar Yok. Huji Univ. (5 Ağustos 2019). Alındığı Tarih: 5 Ağustos 2019. Alındığı Yer: Bağlantı | Arşiv Bağlantısı
2
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Kafana takılan neler var?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close