Paylaşım Yap
Sorulara Dön
Mert Takıl
Mert Takıl
7K UP
Üye
3

Yapay zekanın veya robotların insanlığı ele geçirme senaryosu ne kadar olası?

Ayrıca bu senaryo için teknolojik gelişmeleri durdurmak ne kadar doğru?
447 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
2 Cevap
Galaktik Maymun
Girişimcilik

Yapay zekaya sahip olan yazılımların insan ulusunun sonunu getirme gibi şeyleri düşünemezler. Çünkü bu yazılımlar kelimenin tam anlamıyla düşünemezler.[1][2]

Matematiksel olarak düşünmek ve bir canlı olarak düşünmek çok farklı şeylerdir.

Örneğin ChatGPT'ye harvarda nasıl giderim diye sorduğunuzda bu sorunun cevabını düşünmez ve bununla alakalı felsefe yapmaz. Daha önce okuduğu metinlerin örüntüsel özetini inceler ve birbiri ile uyuşan örüntüleri kullanır. Yani yalnızca daha önce ona öğretileni kullanır. Çoğu zaman farklı alanlar arasında bağlantı kurduğu doğrudur ancak bunu belli kurallar dahilinde yapar. Yani TAMAMEN özgün bir düşünce oluşturamaz. Çünkü bu yazılımlar özlerinde yalnızca basit algoritmalar. Yalnızca dil bilgisini çok iyi işledikleri için sanki bir insanla konuşuyormuşuz hissine kapılıyoruz o kadar. Hiçbir yazılım ona programlanmadıkça dünyayı yok etme hakkında düşünemez. Böyle planları yoktur. Yazılım fonksiyon gibidir.

Tüm Reklamları Kapat

Örneğin f(x) = 3x+3 olsun. X yerine ne yazarsak onu önce üç ile çarpıp sonra üç ile toplamamız gerekir. Bu durumda sonuç her zaman 3x+3 olur. Xe ne verdiğiniz sonucu değiştirmez. Algoritmalarda böyle çalışır. Yapay zekanın tek görevi ona verilen matematiksel işlemleri yerine getirmektir. Dünya, insan, iyi ve kötü gibi şeyler onun için yalnızca sıfır ve birlerden ibaret. Nasıl dünyayı yok etme planları olsun?

Esasında bilinç ve düşünce farklı şeylerdir.

Bu yapay zekanın insanlığı yok etmesi mevzusu da Esasında 90lar Hollywood unun uydurması. Ama işte sosyal medyada tutuyor.

Birisi gelip size elon musk yapay zekanın insanlığı yoketmesinden korkuyorum dediğini söylerse ona deyin ki; git harari oku kardeşim.

Kaynaklar

  1. Y. N. Harari. (2017). Homo Deus. ISBN: 9783406704024. Yayınevi: C.H.Beck.
  2. R. Kurzweil. How To Create A Mind: The Secret Of Human Thought Revealed. ISBN: 9780670025299.
1
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Furkan H
Furkan H
11K UP
Siber güvenlik uzmanıyım

Yapay zeka ve robotlar, insanlar tarafından tasarlanmış ve programlanmıştır. Bu nedenle, onların amaçları ve yetenekleri insanlar tarafından belirlenir. İnsanlar, robotları ve yapay zekaları insanlığa zarar vermek için tasarlamadıkça, bu senaryoların gerçekleşmesi zordur, genellikle belirli görevlerde uzmanlaşmak üzere tasarlanır ve bu görevler dışında sınırlı yeteneklere sahiptir. Örneğin, bir görüntü tanıma sistemi sadece görüntüleri analiz etmek için eğitilmişken, dünya hakimiyeti gibi karmaşık ve soyut kavramları anlayamaz veya hedefleyemez.

Yapay zekaların etik ve güvenlik sorunları konusunda giderek daha fazla bilinç ve araştırma bulunmaktadır. Bu sayede, insanlar ve yapay zeka arasındaki dengeyi korumak için gerekli düzenlemeler ve politikalar oluşturulabilir.

Ancak, insanlar tarafından kontrol edilmeyen ve insanlığa zarar verme potansiyeline sahip otomatik sistemlerin oluşmasını önlemek için yapay zeka ve robotların etik ve güvenlik konularına dikkat etmek önemlidir. Özellikle askeri alan, özerk silah sistemleri ve insansız hava araçları gibi teknolojilerle birlikte bu tür endişeleri gündeme getirir. Bu nedenle, yapay zeka ve robotik alanındaki gelişmeleri düşünürken, güvenlik, etik ve düzenleme meselelerine önem vermek ve sorumlu bir şekilde hareket etmek önemlidir.

Tüm Reklamları Kapat

1
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Kafana takılan neler var?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close