Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
2

Yapay zeka nasıl yapılıyor? Bilgisayarın kendi-kendine öğene bilmesi için kod mu yazılıyo yoksa insanın sinir ağları falan mı kopyalanıyor?

Biyerde duymuşdum, insanın sinir ağlarını kopyalayarak kendisi düşünen cihazlar yapmak mümkünmüş.İnsanın bi şey düşünmesi ve öğrenmesi içinde mi bu ağlar önemli rol oynuyo?
286 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Furkan H
Furkan H
11K UP
Siber güvenlik uzmanıyım

Yapay zeka üretiminin arkasında çok büyük veri bulunuyor bunlara Data set deniliyor. Yapay zeka üretmek için öncelikle yapay sinir ağları kurulabilir ayni dediğiniz gibi insan sinir ağlarının taklidi gibi.

Yapay sinir ağları (ANN), yapay zeka üretiminin ana bileşenlerinden biridir. İnsan beynindeki biyolojik sinir ağlarının işleyişini taklit etmeye çalışan, matematiksel bir modeldir. Yapay sinir ağları, düğümler (nöronlar) ve bu düğümler arasındaki bağlantılar (sinapslar) gibi temel yapı taşlarından oluşur. Nöronlar, verileri işleyen ve ileten birimlerdir, sinapslar ise nöronlar arasındaki iletişimi sağlar.

Tüm Reklamları Kapat

Yapay sinir ağlarının öğrenme süreci, verilerin ağ üzerinden geçirilerek ağırlıkların ve öğrenme oranlarının ayarlanmasıyla gerçekleşir. Bu süreçte, ağ, belirli bir görevi yerine getirmek için gereken modeli keşfetmeye çalışır ve hatalarını minimize eder. Bu öğrenme sürecine "eğitim" denir.

Öğrenme, genellikle denetimli öğrenme, denetimsiz öğrenme ve takviye öğrenme olmak üzere üç ana kategoriye ayrılır:

Tüm Reklamları Kapat

Denetimli öğrenme: Ağa, giriş-veri çiftleri ve beklenen çıktılar sağlanarak eğitilir. Bu durumda, ağın amacı, verilen girişlere dayanarak beklenen çıktıları tahmin etmeyi öğrenmektir.

Denetimsiz öğrenme: Ağ, etiketlenmemiş verilerle eğitilir ve bu verilerdeki yapıları ve örüntüleri keşfetmeye çalışır.

Takviye öğrenme: Ağ, ödül ve ceza mekanizmaları kullanarak eğitilir. Bu durumda, ağın amacı, ödülü maksimize etmek için en iyi eylemleri seçmeyi öğrenmektir.

Basit bir örnek vermek gerekirse bir yapay zekaya bir oyun oynatmak istiyoruz sadece ileri geri ve zıplama gibi yetenekleri var amacı ise belirli bir parkuru geçmek olsun. Ödül ceza sistemi ile yaptığı denemelerde doğru yaptığı ve yanlış yaptığı şeyleri belirtebiliriz mesela önündeki kutudan atlaması lazim 1. denemede kutuya bile yanaşmadı sola gitti ceza vercez 2. denemede solda ceza aldığı için farklı bir yol izledi sağa gitti ceza vercez 3. denemede bu sefer ilk 2 cezayı hatırladığı için olduğu yerde zıpladı yine ceza bunun gibi belki binlerce belki yüz binlerce deneme sonrasında o parkuru geçebilecek şekilde egitildigini görebiliyoruz.

3
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close