Günümüzde "yapay zeka" tamlaması, anlamı dışında kullanılmaya başladığı için, insanlar sanki ortada bir yapay zeka var ve gün geçtikçe onu daha da ileri taşıyacak teknoloji geliştiriyormuşuz gibi zannediyor.
Örneğin satranç oynayabilen bilgisayarlara, sizin verdiğiniz girdilerden kendi başına resim yapabilen programlara veya aracınızı yolda tutmaya yarayan sensör ve yazılımlara bile "yapay zeka" denmeye başladı.
Doğal olarak bu tür "yapay zekaların" bize bir zararı hiç olmayacak, çünkü belli bir girdi ile çalışabilen bu makineler, farklı bir girdi karşısında hiç cevap veremez. Satranç oynayabilen bir bilgisayara, resim çizdirememek gibi.
Gerçekte yapay zeka olarak bahsedilen olgu, insan zekası ile aynı girdi ve çıktıları yorumlayabilen ve kendi başına karar verebilen makine veya yazılımlardır. Gerçek bir yapay zeka insan duygularını da taklit edebilmelidir. Verdiğimiz kararların çoğu duygusal zekanın bir ürünüdür. Tamamen mantıkla hareket eden bir kimse gerçekte var olamaz, aynı Mr. Spock gibi.
Şimdi soruna gelelim. Gerçek bir yapay zeka, en büyük düşmanımız olabilir. Biz, evimize giren bir sivrisineği, nasıl hiç acımadan öldürebiliyorsak, (hiç vicdan azabı çekmeden) yapay zekalar da bizi bir sivrisinek olarak görebilecek zeka seviyesine ulaşabilir, bizi ilerlemelerindeki bir engel olarak görebilirler ve çok kısa bir sürede bizden daha üstün olduklarını da fark edeceklerdir.
115 görüntülenme