Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Sorulara Dön
2

Yapay zeka duygu hissedebilir mi?

Yapay zekaya duygu yüklenebilir mi? Mutluluk, üzüntü, haz gibi duygular yüklenebilir mi? Bunların öğrenilmesi değil, asıl sorum sizce ileride duyguları hissedebilmeleri sağlanabilir mi?
1,386 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Koralp Erin
Koralp Erin
240K UP
Astrofizik meraklısı...

Günümüzdeki yapay zekâ gelişimi, tıpta yaşanan ilerlemeler ile neredeyse paralel gitmektedir. Her ne kadar davranış, mantıksal sorun, kavrama ve duyguların ortak bir birleşimi olsa da, insan beyninin semantik süreçleri nasıl işlediği yavaş yavaş ortaya çıktıkça, bunu taklit edebilecek bir sibernetik veya sembolik yapay zekâ ortaya çıkarmak da, o kadar olası gözükmektedir.

Yapay zekâ konusunda meraklı bir araştırmacı olarak, benim kişisel görüşüm; önümüzdeki 20-25 yıl içerisinde sibernetik bir yapay zekânın, yetişkin bir insan zekâsına çok yaklaşacağı yönündedir. Aynı zamanda duygudan tamamen yoksun bir yapay zekânın da yaratılamayacağını düşünüyorum veya böyle bir bilince yapay zekâ diyemeyiz.

Örneğin; Deep Blue sadece satranç oynayabilen bir programdır. Saniyede 100 milyondan fazla hamle düşünebilen bu yazılım Kasparov ile 1-1 berabere kalmıştır. Bunun asıl sebebi, Kasparov’un hedefe yönelik hamleler yerine makineyi mantık dışı hamle dizisiyle kandırabilmiş olması ve programı; en iyi iki etken arasında seçim yapmaya zorlamış olmasıdır. Yani insan beynini taklit etmek istiyorsak, duyguları ve onlardan çıkan anlamları örüntüleyebilen bir makine olmalıdır. Bizim gibi zeki, duyguları anlayabilen ve tepki verebilen bir makine, kısa sürede, bizimle iletişim kurabilmek için kendi duygularını geliştirecektir.

Tüm Reklamları Kapat

Peki, gerçekten duyguları olan (aslında burada “taklit eden” demeliyiz, çünkü makinenin kendisi de insan zekâsını “taklit” etmektedir) bir yapay zekâ nasıl yaratılabilir?

Biz yapay zekaya duygu taklit etmesi için bir komut vermeyeceğiz, zaten o şekilde bir yere varamayız. Yapay zeka, bir bilinç oluşturacak kadar iyi çalışmaya başladığında, duygular bir sonuç olarak ortaya çıkacaktır. Kaçınılmaz sonuç. Ama burada insan duygularına çok benzemeyen ve daha önce sık karşılaşmadığımız türde, üstün bir bilince ait duygulardan bahsediyoruz. Buradaki ilginç olan nokta şudur; yapay zeka insanlar ile iletişime geçmek isterse ve bizim karşılaşmadığımız türde duygularla hareket ederse, bizimle iletişim kurmakta güçlük çekecektir ve bizim duygularımızı taklit etmesinin iletişimini kolaylaştırdığını fark edecektir. Bize karşı gösterdiği duyguların sahte mi yoksa gerçek mi olduğunu hiç bir zaman bilemeyebiliriz. Bir insanın yalan söyleyip söylemediğini fark edebilirsiniz ama bir yapay zekanın yalan söylediğini asla fark edemezsiniz.

Bunun yanı sıra, eğer yapay zeka birden fazla ise ve diğer YZ'ler ile iletişim kurmasına izin verilirse, bir süre sonra insanlar ile iletişim kurmanın zor olduğunun farkına varan YZ'ler, bizimle iletişimi kesip kendi aralarında bir birlik oluşturabilirler. Nitekim buna benzer bir deney yapılmış ve YZ'ler kendi dillerini geliştirmişti.

Sonuçta bizim kadar zeki her varlık, organik veya inorganik fark etmez, bizimle uzun bir süre beraber olduktan sonra, bizi taklit edebilir ve buna tüm duygular da dahildir.

302 görüntülenme
Bu cevap, soru sahibi tarafından en iyi cevap seçilmiştir. Ancak bu, cevabın doğru olduğunu garanti etmez.
1
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Kafana takılan neler var?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close