Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
3

Yapay zeka daha ne kadar ileri gidecek? Yapay zekayı siz nerelerde kullanıyorsunuz Nereden takip ediyorsunuz?

Yapay zeka hayatımıza nasıl girdi ve bu kadar çabuk kabullendik, nasıl oldu da hiç sorgulamadık Yapay zeka daha ne kadar ileri gidecek ? Yapay zekayı siz nerelerde kullanıyorsunuz Nereden takip ediyorsunuz? Çok ileri bir tarihte bir insan gibi nefsi duyguları kazanabilecek mi? Yapay zeka evrimleşebilecek mi? Yapay zeka sayesinde evrenlere geçiş?
773 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
4 Cevap
Arsel Berkat Acar
Mimar, Skeptik, Evrim Ağacı Yazarı

Merhabalar ^.^

Çok detaya girmeden yalın bir cevap yazacağım. Kaynaklarla dolu daha teknik cevapları diğer arkadaşlara bırakıyorum.

Yapay Zeka konusu yeni bir konu olmasa da gündemdeki varlığı daha yeni olduğundan şimdi herkesin konuştuğu konulardan birisi oldu. Her yeni teknolojik gelişmede olduğu gibi bunun da ilk etaplarda sorgulamaları oldu, iyisiyle ve kötüsüyle, tıpkı dron teknolojisinde olduğu gibi. Tabi yapay zeka çok farklı bir boyut. İnsanlar olarak düşüncelerimizi ve bilgilerimizi konuşarak, sonra yazı kullanarak, sonra kitapları kullanarak, ardından bilgisayarı icat ederek kaydedip aktardık, her zaman bizim ek uzuvlarımız gibi görev gördüler, yapay zeka ise ikinci bir beyin gibi. Bu da elbette bizleri potansiyelleri konusunda hem heyecanlandırıyor hem de korkutuyor, çünkü biz kısıtlı halimizle bile birçok şey düşünebiliyor ve yapabiliyorken, insan beyninin sahip olduğu "kusurları" barındırmayan ve çok daha hızlı şekilde veri işleyebilen bir şeyle karşı karşıyayız. Hani meşhur bir mit vardır, "beynimizi %100 kullanırsak ne olur" diye, yapay zeka "beynimizi %1000 ileri seviyeye taşısaydık neye benzerdi?" sorusunun karşılığı gibi adeta.

Tüm Reklamları Kapat

Ben oldukça heyecanlıyım bu teknolojiyle ilgili, ChatGPT en bilineni ve onunla sesli konuşmalar yapıyorum, Gemini ile yazılı soruları cevaplandırmak için, ve Suno AI kullanıyorum şarkılar yaratmak için, ve çok yakın tarihlerde mesleğimde de yer edineceğini biliyorum, ama bunların hepsi doğru kişilerce denetimde olmalı ve yasalar çerçevesinde değerlendirilmeli, çünkü kötü amaçlı kullanıma çok açık, OpenAI "biz dikkatliyiz" dese de başka yapay zeka firmaları aynı kurallar içerisinde bu oyunu oynamayabilir. Bazı meslekleri geçersiz kılabileceği gayet doğru, ama bunu da bir şekilde hayatlarımıza entegre etmeyi başarabiliriz. Photoshop icat edildi diye el boyama sanatı ölmedi, yerine dijital sanat ve çevrimiçi rötüşleme doğdu, reklamcılık gelişti, vs. Yapay zekayı bu arada henüz tam sosyal hayatlarımıza entegre etmedik, ChatGPT indirmiş olman tam olarak hayatına entegre ettin anlamına gelmiyor, iş yerleri henüz ondan istifade etmenin yollarını bilmiyor, sadece meraklı olan bazı şahıslarca kurcalanan bir teknoloji. Gelecekte ise asıl kullanışını göreceğiz. Bilimsel açıdan büyük sorular olarak tabir ettiğimiz şeylerin cevaplandırılmasında kullanılacağını, normalde uzun süren işlemlerin kısaltılacağını, hastalıkları çözümlemede büyük bir rol oynayacağına eminim. Şu konuşmayı izlemenizi de öneririm:

https://www.youtube.com/watch?v=0_M_syPuFos&ab_channel=TED

Bu cevap, soru sahibi tarafından en iyi cevap seçilmiştir. Ancak bu, cevabın doğru olduğunu garanti etmez.
4
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Eylül Gökçe Altunkeser
Bilim Okur-Yazarı

1- Yapay zekayı henüz herkes kabullenemedi. Bu teknolojiye karşı (en azından belli alanlarda kullanılmasına) birçok insan da var. Onun dışında teknolojiyle zaten iç içe olan kesim YZ'yi kabullenmekte ve hayatına entegre etmede pek sıkıntı yaşamamakta.

2- YZ şu anda emekleyen bir bebek gibi. Ben çok daha ileri gideceğini düşünüyorum, en azından tepe noktasına (eğer varsa) ulaşana kadar.

3- Yapay zekayı görsel oluşturma, çeviri, içerik üretirken hashtag ve SEO konusunda yardım alma, belli programları kullanmayı öğrenme ve bazen de sadece sohbet amaçlı kullanıyorum. Youtube'daki bilim kanallarından da yeni gelişmeleri takip ediyorum. Evrim Ağacı da güzel bir kaynak bu konuda.

Tüm Reklamları Kapat

Diğer soruların cevabını henüz kimse kesin olarak bilemiyor. Bence YZ, teorik düşünürsek tam olarak insan nefsi olmasa da bir "bilinç" kazanabilir. Doğada evrimleşen beynin yarattığı zihin neden yapay yollarla da oluşamasın ki? Tabi bu konunun teknik kısmını bilmiyorum. Kesin bir cevap veremem.

2
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tamer Barış
Felsefe mezunu, grafiker

Yapay Zeka'yı sorgulamadan kabul etmek durumu biraz da bilişim dünyasındaki gelişmeleri bir ATM makinesi veya bir kahve makinesi olarak basit formalarını kullandığımızdan dolayı ve zaten ilkel hallerinin hayatımızda olmasından dolayı oluştuğunu düşünüyorum.

Gelinen noktayı göz önüne aldığımızda yerinde sayacak veya bir sınıra bağlı kalacak gibi durmuyor. Söz konusu "insan merakı" olduğu sürece en uç noktalarını da göreceğiz.

Günlük yaşam içerisinde bir arama [1][1]motorundan ziyade ChatGPT (özellikle 4 omni) her türlü sorularıma aradığım cevapların ilk başvuru kaynağı oldu. Özellikle son zamanlarda çocuklar için oluşturduğum eğitici çizgi film serisi için görsel yaratma sürecinde, seslendirmede ve sahne müziklerini ve şarkılarını oluşturmak için kullanıyorum. Örnek olarak oluşturduğum ilk bölümü paylaşmak isterim [1] Bu içerikteki karakter animasyonlarının dışında arka plan sahneleri, hikayenin temel kısımları, müzik ve şarkılar ve hatta karakter oluşturulmasında yapay zeka kullandım.

Tüm Reklamları Kapat

Şu aralar ChatGPT 4o ile insana çok benzer tepkilerin verildiği bir gelişme tanıtıldı ve ben dahil pek çok kişi merak ederek kullanmaya başladı. Bizlerin de bir şekilde kopyalama yöntemi ile tepkiler verdiğimizi düşünürsek neden bir yapay zeka (hem de daha hızlı bir şekilde öğrenerek) bu şekilde tepkiler vermesin? Ve görüldüğü üzere her geçen gün bir evrimleşme süreci yaşıyor. Kullanıldığı organizmaya bağlı olarak devamlı bir gelişim sürecinde.

İçinde bulunduğumuz evreni bizden çok daha hızlı bir şekilde hesaplayıp anlayacağı aşikar. Eğer bu evrenin kurgusunu oluşturursa (+/-) bir şekilde, alternatif evrenler hakkında belki de gözümüzün önünde duran ama yetilerimizden dolayı göremediğimiz yöntemlerle yeni bilgilere ve geçişlere olanak sağlayabilir. Tabi tüm bunları kendi "türümüz" temelinde yaratılan "Yapay Zeka" için düşünüyoruz. Evrimleşme sürecinde kendi türünün bir evreni de oluşabilir veya şimdiden oluşmaya başladı. Bu tip bir ayrımı yaşar mıyız zamanla göreceğiz.

Kaynaklar

  1. T. BARIŞ, et al. Yapay Zeka Yardımı Ile Oluşturduğum Çizgi Serinin Ilk Bölümü. Alındığı Tarih: 11 Haziran 2024. Alındığı Yer: Youtube | Arşiv Bağlantısı
2
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Onur Balkara
Yazılım

Teknolojik aletler hayatımızın en önemli parçalarından biri ve gündelik hayatımıza baktığımızda onlar olmadan geçiremiyoruz bunun temel nedeni ise çok fazla oranda işlevi olması, gündelik hayatta çok fazla kolaylık sağlaması, zamandan tasarruf etmemizi sağlaması gibi gibi bir çok örnek ile çoğaltılabilir.

İnsanı diğer canlılardan ayıran en önemli unsur ise aklını kullanarak düşünme yetisidir aynı zamanda analiz yapabilmesi, öğrenebilmesi, sorgulayabilmesidir.

Şimdi ise tüm bunlara bakarak yapay zekaya dönecek olursak insanlar gündelik yaşamını en çok etkileyen şeylerden biri olan teknolojiye kendine ait özelliklerden vermeye çalışarak yapay bir zeka oluşturmaya çalışıyorlar bunun temel nedeni ise hayatımızın her yerinde olan teknolojiden daha yüksek verim almaya çalışmak ve bu yüzden insanlar hayatına bu kadar hızla giren yapay zekayı yadırgamadan ondan yararlanmaya çalışıyor fakat aynı zamanda toplumda şöyle de bir yargı oluşuyor yapay zeka ilerde tamamen insan gibi olacak, dünyayı ele geçirecek, duygulara sahip olacak bunlar şu aşamada cihazların kendi başına yapabileceği şeyler değil ilerleyen yıllarda onlara bu özellikleri verebilecek kişiler yine insanlardır fakat yapay zekanın asla insanlar kadar etkili olacağını ve insanlığı ele geçireceğini düşünmüyorum bunun temel nedeni ise duygu kavramı mesela iki farklı hasta düşünün birini insana birini yapay zeka amaliyat ediyor ve ani bir olay oldu yani planlamayan bir olay oldu böyle bir anda insan duygusu ve farklı çözüm yolları düşünerek krizi yönetebilir ama yapay zeka kendine verilen emirlerden daha öteye geçemez.

Tüm Reklamları Kapat

Yani yapay zeka toplumda abartılıyor insanlar yapay zekayı olumlu yönde kullanarak hayatlarını devam ettirseler hiçbir sıkıntı olmayacak fakat işi kaosa sürmeyi her zaman daha çok seviyoruz.

Ben ise yapay zekayı özellikle yazılım alanında kullanıyorum yazılımda çıkan hataları chatgpt ye sorarak daha rahat çözüyorum. İnternette bulmakta zorlandığım şeyleri chatgpt ye soruyorum.

2
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Kafana takılan neler var?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close