Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Sorulara Dön
Onur Kalın
Onur Kalın
135K UP
Üye 6 Temmuz 2022
3

Yapay, soğuk rüzgarlar yaratarak dünyanın soğumasına nasıl yardımcı olabiliriz?

Yapay, soğuk rüzgarlar ile böyle bir şey mümkün müdür? yapılabilir mi?
392 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Egemen Sak
Egemen Sak
62K UP
Sosyal Bilgiler Öğretmeni 8 Temmuz 2022

[1][2]

Bizlerin veya makineler yardımıyla soğuk rüzgarlar veya buzullar veya okyanus akıntıları oluşturmanız herhangi bir etki yaratmaz. Çünkü ortaya çıkan sıcaklık artışı bir neden değil. Bir sonuçtur. Yani mantıksal olarak da doğru bir hareket olmaz. Bir şeyin nedenini değiştirirseniz sonucu değişir. Yani bağımsız değişkeni oluşturan şartlar değişmelidir. Soğuk hava basmak bağımlı değişkeni değiştirme işlemidir kısacası.

Küresel iklim değişikliğine yapacak çok da kuvvetli bir etkimiz yok. Çünkü küresel ısınmaya sandığımız kadar da bir etkimiz yok. Dünyanın sadece %3 ünda yaşıyoruz. Ve saldığımız gazlar sadece bizlerin ve canlıların yaşamını tehlikeli hale getiriyor. Gezegen ve iklim için herhangi bir şart değişmiyor.

Tüm Reklamları Kapat

İklim sanıldığı kadar çabuk değişecek bir olay değil. Binlerce yıldır da sürekli değişmiştir. Örneğin insanlığın ortaya çıktığı zamanda bile buzul çağı vardı. Ve bu buzul çağının sonunda insanlık artık daha fazla hareket imkanı bulmuş ve daha geniş alanlara yayılmıştır.

Lakin buzul çağının şöyle bir kezatı vardır. Bilindiği üzere ışığı yansıtma oranı en yüksek renk beyazdır. Ve kar beyaz renktedir. Özellikle kar yağan günlerde hava kapalı dahi olsa gözümüzü kamaştıracak bir aydınlık görürüz. Bu buzul çağınds iklimin müsade etmemesi ve gelen güneş ışınlarınında buzlar tarafından yansıtılmasıyla bir anda oldukça tabiri caizse sarpa saran bir hal alıyor.

İnsanlık olarak şöyle bir fikre düşmeyelim, ozon tabakası deliniyor bu yüzden sıcaklık artacak. Arkadaşlar ozon tabakası bir çarşaf mı ki delinsin ? Gaz delinir mi ? Kaldı ki kutuplarda ozon neredeyse yoktur. Ve oldukça büyük yarıklar vardır nedeni de soğuk havadır. Yani ozonun sıcaklık ile pek de alakası yok. Uv ışınlarını tutar. Zaten dünyaya gelem güneş ışınlarının %45 i zaten dünyaya kalır onların da %30 ısıya dönüşebilir. Kalan absorbe edilir. Ayrıca insanlık olarak saldığımuz gazlar atmosferin 2. Katına çıkabildiği bile bir tartışma konusu. Stratosferde dikey bir hareketlilik yoktur. Sadece yanal bir hava akımı vardır.

Küresel iklim değişikliğine bizler bir şey yapamayız. Sandığımız kadar güçlü değiliz. Zaten de olacak bir olaydı. Ve daha önce birçok kez de oldu. Ama dünyanın ısınmasını değil de soğumasını istiyorsak çok daha basit bir işlem yapılabilir. Lakin kaş yapayım derken göz çıkarmayı bırakın adamı öldürebiliriz.

Tüm Reklamları Kapat

Şöyle ki, volkanik hareketlerden ortaya çıkan sülfürdioksit ve kükürtdioksit gibi gazlar havada ışığa karşı ayna görevi görebilir. Lakin bu gaz salınımı traposferde kalırsa bitkilerin ve yağışların etkisiyle havada çok uzun süre kalamazlar. Ancak kuvvetli bir patlamada bu gazlar patlamanın etkisi ve basıncı ile stratosfere taşınırsa işte o zaman oldukça etkili bir iş ortaya çıkar. Çünkü stratosferden başka bir yere kolay kolay çıkamayacak ve meterolojik olay da olmayacağı için bundan etkilenmesi daha da güç olacaktır. Burda insanlık olarak madem dünyayı soğutmak istiyoruz ki bence manasız bir çok sakat bir işlem olur. Stratosfere, volkanizmadan çıkan gazları bir uçak veya füze yardımı ile salarsak çok da ekonomik ve çok daha etkili bir olay olacaktır.

Aksi halde pervanelermiş vs şekilde soğuk hava basmak, ortaya çıkan soğuk, havadaki özellikle sıcak bölgelerdeki bağıl nemi ve taşınabilir nemi düşürecek ve yağışa neden olacaktır. Bu da birçok yaşam formunu bir süre sonra etkiler kaldı ki ekonomik hiç olmayacaktır. Veya nükleer bir füze yardımıyla stratosferin üst kısımlarına güzel bir atışla bu iklimi yine ciddi derecede değiştirebiliriz. Marsın iklimini ayarlamada bu plan ve fikir gündemde...

Kaynaklar

  1. TÜBİTAK. (2019). Volkanik Patlamalar. Volkanik Patlamalar nasıl oluşur. | Arşiv Bağlantısı
  2. O.Ketenoğlu, et al. (2022). Küresel İklim Değişikliği. Küresel ısınma ve iklim değişikliği. | Arşiv Bağlantısı
Bu cevap, soru sahibi tarafından en iyi cevap seçilmiştir. Ancak bu, cevabın doğru olduğunu garanti etmez.
2
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close