Yer altındaki lavlar -bildiğimiz anlamda- yanmazlar. Lav, dünyanın merkezine doğru basınç ve sıcaklığın çok yüksek olması sonucu iç katmanlardaki kayaların erimesiyle meydana gelir.
Ancak, bir yanardağ patlamasıyla yüzeye ulaşan lavların sıcaklığı (yaklaşık 800 - 1200 derece arası), örneğin 600-700 derece civarındaki bir kibrit alevinden çok daha sıcaktır. Bu yüzden, yeryüzüne çıktıklarında, değdikleri tüm yanıcı maddelerin alev almasına neden olurlar.
Öncelikle evet yanma olayı için oksijene ihtiyaç vardır yani yakıt (kömür, ağaç) ve oksijen bu iş için yeterlidir daha bilimsel olacak şekilde şöyle söyleyebiliriz: bir yakıtın ve oksidanın yani burada oksijen oluyor arasında gerçekleşen ve sonucunda oksitlenmiş ürün oluşan yüksek sıcaklıklı ekzotermik tepkimedir lakin yıldızlarda ve çekirdekte meydan gelen çok büyük miktarda ortaya çıkan enerjiler bu yolla değil daha çok nükleer reaksiyonlar ile olmaktadır bunlara füzyon tepkimeleri denir yani iki hafif elementin nükleer reaksiyonlar sonucu birleşerek daha ağır bir element oluşturması ve çekirdek tepkimesi olarak da bilinen bu tepkimenin sonucunda bir hayli miktarda enerji açığa çıkması sonucudur bunun dışında Dünya oluşumu sırasında zaten bir hayli ısınmıştı, dengede olan sistemlerin toplam kinetik enerjisi ile toplam potansiyel enerjisi arasında belirli bir oran vardır, bu durum kütleçekiminin baskın olduğu sistemlerin enerji kaybettikçe küçülmesine ve ısınmasına neden olur.