Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
2

Yağmur neden damla damla yağar?

Neden su damlacıkları birleşip kocaman bir su kütlesi halinde yere ulaşamıyor?
758 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Egemen Sak
Egemen Sak
61K UP
Sosyal Bilgiler Öğretmeni

Yağmur, insanlara öğretilenin aksine havadaki su kütlelerinin (bulutların) yoğuşup yağmura dönüşmesinden çok daha geniş bir konudur. Çünkü yağışın olması için evet gerekli sıcaklık ve nem şartları oluşması gerekir ancak bunlar yeterli olsa da yağış olmayacağı gibi yetersiz durumlarda da yağış oluşabilir.

Örneğin nemin yetersiz olduğu bir günde kuvvetli rüzgar sonucu havaya kalkan toz ve mikro parçacıklar su parçacıklarına tutunması veya yapışması yahut onunla bir reaksiyona girmesi sonucu havanın taşıma kapasitesinin üstünde bir ağırlığa ulaşıp ani bir yağışa dönüşebilir.

Ancak bulutlardaki devasa su kütlesinin neden bir anda yer yüzüne inmediğine bakarsak, bu durum hem yeterli şartların hepsinin aynı anda oluşmaması olduğu gibi çok büyük su kütlelerinin yere düşmemesinin tek nedeni ise su kütlesinin hava içinden geçerken maruz kaldığı hava direncinden dolayı sudamlası ilk başta paraşüt gibi şişer ve daha sonrasında bu dirence dayanamayıp parçalanır. Ve bu durum defalarca tekrar edebilir. Ancak belirli bir boyuta geldiğinde, hava direnci artık suyu bölemeyecek duruma gelir, ve o damlacık yer yüzüne düşer. Bu bir çok parçalanma sürecinde de su aslında havada bir nevi frenleniz ve korkunç derecede sert olmaz.

Tüm Reklamları Kapat

Yağışlardan kar ve çiğ için bu geçerli değil. Onlar daha hafif olduğu için daha uzun sürede yere ulaşırlar ve daha az hava direnci ile karşılaşırlar. Bu durumu saate 20 km hızla giderken elinizi araç camından çıkardığınız ve ayno araçtan 120 150 km hızla çıkardığınızdaki fark gibi düşünebilirsiniz.

Ancak burda tek istisna doludur. Dolu olayı havadaki su partüküllerinin ani ve şiddetli bir soğuk ile karşılaşıp katman katman birleşip bir çok katmanlı buz tabakası oluşturması sonucu yere düşer. Ve oluşan bu buz oldukça sert ve sağlamdır ve hava direnci bu buzu kıramaz.

Zaten dolunun yağdığı zamanda zararın oluşmasının nedeni de budur. Buz olmasından ziyafe katmanlı bir buz tabakasına sahip olmasıdır. Bu durum eğer elinize bir dolu alır ve kırar veya bölerseniz, gözle de görülebilir.

Bu durumları anlatan çok güzel bir belgesel var. TRT belgeselde. "Vahşi Hava" sanırım 2. Bölümde suyu anlatıyor. İzlemenizi tavsiye ederim

111 görüntülenme
Bu cevap, soru sahibi tarafından en iyi cevap seçilmiştir. Ancak bu, cevabın doğru olduğunu garanti etmez.
5
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close