Paylaşım Yap
Sorulara Dön
0

Vulcanlar neden daha uzun yaşar?

Star Trek: Enterprise dizisinde soğuk savaşın ortalarında dünyaya düşen bir vulcan gemisinde T'pol un büyükannesi bulunuyordu ve anladığım kadarıyla hala hayatta arada neredeyse 200 yıl var peki vulcanlar en başından beri evrimleştikleri zamandan beridir uzun ömürlü bir tür müydü?
496 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Zühtü Mete Dinler
Trekyim.

Sevgili Treky Hasan.

Star trek evreninde vulkan ırkının bu kadar uzun neden yaşadığını merak etmen oldukça doğal. ayrıca nazar değmesin diye yaşlarından da pek bahsetmiyorlar. Startrek evreninde vulkanların geçmiş çağlarında, ominivor bir hayat yaşadıkları, oldukça sinirli ve atılgan bir hayatları olduğundan bahsedilir.

Bazı hikayelerden ve resmi evren haberlerinden bildiğimiz kadarıyla hayır. ilk çağlarda yaşamları biraz daha kısaydı. Çoğunlukla, romulanlar gibi hızlı yaşayıp genç ölüyorlardı. Ancak Surak bu döngüyü kırdı ve mantığı vulkan hayatının merkezine yerleştirdi. Elbette bir film olduğundan biraz daha hızlı bir süreç yaşadılar ve zamanla yaşamları dinginlik ve huzur dolu olduğu için, hayatlarında stres kaynakları azaldığından yaşam süreleri uzadı. Ama aslen Şu anki yaşam süreleri olan 250- 350 yıl bandında yaşadıkları tahmin ediliyor. Eski çağlarda 60 yaşını görmeden kilingonlar gibi savaşarak ölenlerin haricinde 150 üstüne çıkmadıkları söylenmişti.

Tüm Reklamları Kapat

Ayrıca, o bölümde T'pol babannesinin madenci kasabasında bir dönem yaşadığını söylese de filmin sonunda çıkınından babaannesinin dünyada kullandığı o ekose çantayı çıkarıyor. Vulcan mantığında pek hatırat eşyalara yer verme fikri olmadığından T'pol 'un gençken babaanesi ile bolca vakit geçirdiği ve dünyayı merak ettiğini de ileride ki bölümlerde görüyoruz. Bu nedenle vulkan bilim kurulundan ayrılarak, insanların arasına katılma fikri kendisine cazip geliyor ve insanlarla uzun vadeli bir yaşamı seçiyor. Ayrıca efsane bir bölümdür.

Bilimsel açıdan ise vulkanların kanları yeşil, hemosiyanin içeriyor. Vucut organları insanlar gibi değil. kalpleri sağda. Biri içte olmak üzere iki göz kapakları var. Derin meditasyonla vucutlarına hükmedebiliyorlar. Yani metabolizma hızları oldukça düşük. her 7 yılda bir Pon Farr yaşamaları da buna bir delil olabilir. Yani metabolizma hızı düşük, üremeye enerji harcamayan bir ırksanız, uzun yaşamak normal. Zaten enerji ihtiyaçları az olduğundan proteine çok aşırı ihtiyaçları olmuyor. Öyleyse vucutlarını içten yıkacak olan oksidatif faliyetler de az. Geçmiş çağlarda omnivor bir yaşam sürerlerken, günümüzde herbiyor bir yaşam sürmekteler. Böyle canlılar dünyada da var. özellikle balıklar arasında. bu balıklarda dünya yaşam standartlarına göre uzun bir hayat sürüyorlar. Vulcanların da aynı manyıkla yaşam sürelerinin uzaması mantıklı.

Ancak insanlar kesinlikle proteine ihtiyaç duyarlar. Ve bazı proteinlerin yapı taşı olan amino asitleri vucutlarında üretemezler. Bu temel nedenden dolayı biz insanların yaşam sürelerini uzatmak bu gün için pek mümkün değil. 120 yıldan daha uzun yaşayamıyor insan evladı. Tabi sıkı bir yaşam süresi uzatma, yaşlanma ve yaşlanma karşıtı çalışma var. Ancak günümüzde 120 yılın elden ayaktan düşmeden tamamlamak ana hedef.

115 görüntülenme
1
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close