Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
Anonim
Anonim Üye
1

Vücudumuzun biyolojik saatini (Sirkadyen Ritm) değiştirebilir miyiz? Değiştiremiyorsak neden değiştiremiyoruz?

Aziz Sancar'ın bahsettiği kanser tedavisinin, biyolojik saate göre 22:00 - 03:00 arası yapılan tedavilerinin daha etkili olacağını okumuştum. Bu saatler arasında etkili oluyorsa vücudun biyolojik saatini neden değiştirmiyoruz? Laboratuvar ortamında bu saati düzenleme veya değiştirme şansımız var mı?
507 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Ersals Krononot
Ersals Krononot
239K UP
Krononot⁸

Sirkadiyen ritmin kökeni, canlılığın kökeni üzerinden ele alınmak durumunda. Canlılığın güneşe göre evrimleşmesi nedeniyle, bakteri gibi tek hücreliler dahil bütün canlılar sirkadiyen ritme sahiptir. Güneş döngüsü, organizmaların günlük bazal işlevlerinin döngüsünü de belirleyici olmuştur. Çok uzun bir süreç, günümüzün "modern" (!) yaşam şartlarıyla çelişerek uyumsuzluklara neden olmakta.

Nasıl uçakla yerel saati farklı bir noktaya gittiğimizde oraya uyum sorunu -jetlag- yaşıyorsak, aynı şekilde akşam 11 den sonra ışığa maruz kalmak, 11-6 arası uyumamak, gece yemek gibi sirkadiyen ritme zıt yaşam şekilleri de jetlag a neden olur. Yani sirkadiyen ritmi bozar. Normalde kanserli hücrelere, yenilenmeye harcanacak biyolojik kapasite, yanlış yaşam tarzının olumsuzlukları için harcanır, bu nedenle hızlı yaşlanma ya da hastalıkların erkene gelmesi sonucu oluşur. Özellikle ekran ışığına maruz kalma, gece geç yatma, güneş battıktan sonra besin alma gibi neredeyse NORMAL gibi görülen davranışlar, bireyleri henüz 30larına gelmeden yaşlı bir görünüme ulaştırmakta. Bu tarz yanlış yaşam şekli dışında bir de sigara alkol gibi biyolojiye tamamen zıt ŞEYlerin bedene alınabiliyor olması, mantık ile açıklanamaz biyolojik kapasite sömürücüleridir.

Tüm Reklamları Kapat

Yapay müdahele ile bu kadar uzun zamanda oluşmuş bir ritm, değiştirilemez. Ancak şu var ki, shift - vardiyalı çalışan bireylerde biyoloji, farklı bu ritme bedel ödeyerek uyum sağlamaya çalışır. Uzun süreli belli bir farklı ritme uyum sağlama eğilimindedir biyoloji. Başka ülkede yaşamak ya da belli zamanlar gece belli zamanlar gündüz çalışmak gibi. Özellikle farklı gündönümü şartlarında yaşayan bireylerin(6 ay gece 6 ay gündüz olan yerler gibi) sirkadiyen ritmleri zamanla uyumlanır belli oranda.

Bizim sirkadiyen ritmi değiştirmeye çalışmak yerine, onun neden fabrika ayarlarımızda kilit rol üstlediğini anlamaya çalışıp içinde bulunduğumuz yaşam koşullarının neden biyolojimizle bu kadar çeliştiğini anlamaya çalışmamız lazım. Bizim değişip ona uymamız gerektiği konusunda yeterli bilgiyi elde etmiş olmalıydık.

2
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close