Deride melanosit denilen hücreler bulunur. Bu hücrelerin ürettiği melanin pigmentleri cilt rengimizi belirler. Örneğin beyaz tenli insanlarda feomelanin türü fazla bulunur, siyahi tenli insanlarda eumelanin daha fazla bulunur. Melanin türleri renk değişimine sebep olsa da güneşten gelen zararlı ışınları tutma gibi özellikleri de vardır. Siyahi insanların güneşten daha az etkilenmesinin temel sebeplerinden biride budur. Eumelanin, feomelanine göre zararlı güneş ışınlarını tutmakta daha iyidir.
Tanımları neyin ne olduğunu öğrendiğimize göre gelelim benler neden var. Yetişkin bir insan vücudunda günde belki de milyonlarca mutasyon oluşur😯, bu kulağa garip gelebilir. Fakat insan vücudunda ortalama 27.000.000.000.000 hücre olduğunu varsayarsak (ve bu hücreler düzenli bölünüp yenileniyor) daha anlaşılır oluyor.[1] Çok fazla mutasyon oluşsa da vücudumuz bunların çoğunu onarıyor veya çoğalmasını engelliyor.
Benlerin oluşumu da mutasyonlar sonucu oluşuyor. Melanosit hücrelerinde oluşan bir mutasyon, melanin miktarının artmasına (bazı durumlarda melanin türü değişebilir) ve koyu bir renk almasına sebep oluyor. O hücrelerde sürekli genetik benzerlerini üreterek kalıcı ben halini alıyor.
Gelelim benler yarar sağlıyor mu. Hayır, bölgesel olarak zararlı güneş ışığını soğursa da çok büyük bir yarar sağlamıyor. Zaten bir özelliğin oluşması için kesinlikle yarar sağlaması da gerekmiyor. Beni olan birisi üreme veya yaşamak için diğerlerinin çok önüne geçebilseydi o zaman diyebilirdik yarar sağladı. Fakat böyle bir durum yok, sadece oluşan bir şey ve genelde hayatlarımızı etkilemiyor.
Fakat... Bazı durumlarda benlerde oluşan bu mutasyonlar kansere sebep olup insan hayatını sonlandırabiliyor. Her ne kadar düşük ihtimalli olsa da, anormal ve simetrik olmayan; fazlaca büyüyen benlerde doktora görünmekte fayda var.🧑🏻⚕️
Kaynaklar
- S. Zhang. Your Body Acquires Trillions Of New Mutations Every Day. (7 Mayıs 2018). Alındığı Tarih: 16 Temmuz 2025. Alındığı Yer: theatlantic | Arşiv Bağlantısı