Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Sorulara Dön
A. Ömer Yiğit
Üye 20 Temmuz 2 Cevap
0

Vida yuvası ile vida arasındaki ideal sertlik ilişkisi ne olmalıdır?

Diyelim ki elimizde metal bir vida yuvası var: Vida yuvasının materyali ile vida materyalinin aynı sertlikte olmasını mı öncelerdik yoksa farklı sertliklerde olmasını mı öncelerdik.
326 görüntülenme
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Tüm Reklamları Kapat
2 Cevap
Okan Yıldız
Mühendis - Uygulamalı Fizikçi 31 Temmuz

Bu konu tasarımı sırasında mühendisin tasarım amaçlarına göre karar vermesi gereken bir konu yani bir tane doğru yöntem yok. Örneğin ben bir makinadaki sürekli sökülüp takılacak olan cıvatalı flanş bağlantısını tasarlıyorsam ve başka bir parametrem yoksa, cıvata deliğini daha sağlam tasarlardım.

Cıvata deliğini değiştirme veya onarma maliyeti deforme olacak olan cıvata maliyetinden çok daha fazla olacaktır. Vidalı cıvata yuvasına girerken kılavuz gibi davranıp yuvanın yapısını bozmayı veya iç dişleri kırmasını göze almak istemezdim.

Ayrıca genel cıvata teorisinde cıvatanın çalışma mantığı yay gibi davranabilmesinden gelir. Bu da yine yuvanın daha sağlam(tam olarak sert diyemiyorum) olması gerektiğini kabaca söyler bence.

Tüm Reklamları Kapat

2
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Murat Dok
Murat Dok
3,283 UP
Makine muhendisiyim. 3 hafta önce

Civata baglantilarin tasariminda, cekme, kesme, siyirma gibi, birkac duruma gore hesap yapilarak bulunan sonuclar optimize edilir. Civata delikleri genelde nispeten buyuk bir yapinin parcasi oldugundan degistirilemez, bolgesel olarak isil isleme tabi tutulmasi da zordur. dolayisiyla delikte malzemenin dayanimi esas alinir. Delikte dis hasarinda delik capi buyutulerek yeni dis acilirak, ya bir-iki olcu buyuk civata kullanilir yada helicoil denilen disi yeni dis olcusune ici ise orijinal dis olcusune gore hazirlanmis, yay benzeri elemanlar kullanilir. hasar mekanizmalarinda oncelik degistirme kolayligi bakimindan civataya verilir. tasarim elverdigi olcude, kor delikten kacinarak, civata somun ciftine oncelik verilir. delikte olusabilecek hasar buyuk bir oranla siyirma ile sinirlidir. bu durum siyirma hesabinda kullanilan emniyet katsayisinin yeterince buyuk secilmesi ile dis boyunun uzatilmasi sayesinde asilabilir. saha gozlemlerine dayanarak, delik konusunda onemli diger bir sorun ise deligin bos kalmasidir. bos kalan delik paslanarak yapisi bozulur. sekli deforme oldugu gibi mukavemetini de kaybeder. biz bu tip durumlar icin yukte olmasa bile bir delige vida takmayi veya gerektiginde kolayca cikarilacak bir tip silikon ile doldurarak hava ile temasini azatmayi tercih ediyoruz.

Civata cok basit bir baglanti elemani gibi degerlendirilse de basli basina bir makina elemanidir. cekme ve kesme durumuna gore, statik veya dinamik yukleme kosullarina gore, beraber calistigi diger elemanin mekanik ozelliklerine gore ve baglantigi elemanlar arasinda yuk aktarim mekanizmasina gore yuzlerce cesit civata vardir. civatalar cok buyuk oranla bas altindan veya dis baslangic hattindan gevrek kirilmaya yakin bir sunek kirilma verirler.

Tüm Reklamları Kapat

2
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Kafana takılan neler var?
Gündem
Bağlantı
Sürükle bırak veya seç
Pexels'te Ara
Panodan Yapıştır
URL'den Yükle
0 /5000
0 /5000
0 /5000
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Gönder
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close