Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Sorulara Dön
Yusuf Asaf Güven
Üye 23 Şubat 1 Cevap
1

Varlığın doğası değişebilir mi? Veya gelişebilir mi?

Bir maymun, ne kadar iş basarsın. Ne kadar zeki olursa olsun, ne kadar güçlü olsa da olsun. Yalnızca bir maymundan ibarettir. Bir insan neler yapsa da yapsın ne kadar zeki olsa da hiç bir zaman değişmez/gelişemez. Doğası ne ise her zaman öyle kalır (alın yazısı) hatta biz halk arasında "gerçek yüzünü saklıyor" deriz.
212 görüntülenme
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Esat Kudret
Akıl yürütmeyi öğrenmeye çalışan bir öğretmenim. 23 Şubat

Varlığın Doğası Elbette Değişir, Ama Nasıl?

Fakat bu, bir organizmanın ömrü ile ölçülebilecek bir değişimi dayatmaz. Nitel ( devrimsel) bir değişim; zaman, mekan ve ortamın el birliği ile dayattığı zorunluluk ve ilgili organizmanın buna eyvallah dediği uyumun sonucunda ve nicel birikimin ( azar azar değişimin) sonunda meydana gelir ki buna bilimde evrim deniyor.

İşte bu nicel birikimlerin nitel, yani artık başka bir tür olarak adlandırılacak kadar fark yaratan olarak tasnifi sonucu soruda ismi geçen türler var olmuş ve varlığını sürdürmektedir. Yani evrimsel nicel birikimin evrimsel nitel sıçramasının sonucudur.

Tüm Reklamları Kapat

Dolayısıyla bugün bir maymunun maymun olması bir neden değil bir sonuçtur. Yarın süreç öylesine koşulları dayatır ve öylesine yol ayırımlarını açığa çıkarır ki, bugünkü maymunun torunları, torunlarının torunları ve devamı çok farklı kulvarlarda seyretmeye başlar ve farklı türlere, alt türlere evrimleşebilir.

Koşulların buna sebep olacak kadar değişmediği bir ortamda zaten var olan koşullara adapte olanlar neden değişsin.

Sanırım buradaki yanılgı, evrimsel süreçlere biçilen organizma ömrü merkezli süre dayatmasıdır. Oysa doğa öyle işlemez. Doğada sadece zaman egemen değildir. Ona bağlı olarak ve eş güdüm ve eş zaman içinde koşullar ve ilgili organizmanın bu koşullara gösterdiği tepki esastır.

Bu nedenle varlığın doğası sonsuz vadeli olamaz ve öyle bir realite de yoktur. Çünkü varlık kendinden menkul varlık değildir. Onu var eden süreçlerin zaman eksenli toplamıdır ve bunlar evrenin ve evrimin devinim ve değişim yasaları uyarınca devinip değişir.

Tüm Reklamları Kapat

Tıpkı bizi ağaçtan indirip bu günlere getiren sürece rağmen, farklı koşul ve süreçlerde ve paralel olarak aynı kökenden gelen akrabalarımızın farklı yollarda yol alışı gibi.

Dolayısı ile aynı zaman dilimi içinde var olabilme ve varlığını sürdürebilme koşulları olan bir maymun ile bir insanın, gerek evrensel enerji tasarrufu ilkeleri, gerek nedensellik, gerekse evrimsel süreçlerin keyfi olmayışı nedeni ile hiçbir zaman ötekine dönüşmez. Çünkü zaten kendileri zorunlu bir evrimsel sürecin sonucudur.

Bundan sonraki ( insanın veya maymunun) nesillerinin alacağı yol gelecek nesilleri yeniden adlandırmayı gerektirebilir. Fakat bu asla ve asla insan veya maymun olmaz. Çünkü o bir kere adlandırılmıştır. Yani maymun ve ya insan veya herhangi bir tür bir kere adlandırıldı mıydı nesli tükenene kadar öyle kalır. Onlardan evirilecek yeni türlerin ilksel (genetik) ataları olmaları, yeni türelere kendi isimlerini verme hakkını vermez.

Ancak biz, organizmayı varlık adı altında ve bugünkü hallerinin ilksel halleri olduğu ön kabulü ile yola çıkarsak, korkarım ki varacağımız yer yaratılış masallarının göbeği olur ki; ezeli ve ebedi bir durağanlık ve mutlak bir değişmezlik amentümüz olur.

Olamaz mı? Elbette olabilir fakat adı bilim olmaz. Sevgiyle…

Bu cevap, soru sahibi tarafından en iyi cevap seçilmiştir. Ancak bu, cevabın doğru olduğunu garanti etmez.
3
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Kafana takılan neler var?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.

Bize Ulaşın

ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close