Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
2

Uzun süreli mavi ışık filtresi kullanımı bireyin göz veyahut beyin sağlına zarar verir mi? Böyle bir durum mevcut ise ne tür zararlar verir?

4,604 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Moderatör Uyarısı
Yetersiz Kaynak 1 moderatör tarafından eklendi
Akademik veya güvenilir kaynaklar sunulmamıştır.
0
Ersals Krononot
Ersals Krononot
252K UP
Krononot

Öncelikle neden mavi ışıktan korunmaya çalışıyoruz ona bakalım.

Bütün canlılık güneşe göre evrimleşti. Bu nedenle organizmaların güneşle doğrudan irtibatı etkileşimi olmak zorunda. İşte yüksek yapılı organizmalar, güneşin ve dünyanın konumuna bağlı değişen ışık dalga boyunu OKUYAN bir yapı aslında. Işığın anlık dalga boyunu okuyarak bilgi edinir. Günün hangi saatinde neredeyim, ne yapmam gerekir vs. Biyolojik saat dediğimiz SİRKADİYEN RİTM, bir organizmanın yaşamsal faaliyetlerini organize etme biçimi bu yolla çalışır. İşte, bizim hangi renk yani dalga boyundaki ışığa maruz kaldığımız bu nedenle önemli. Özellikle akşam güneşin batarken kırmızı ya kaydığı dalga boyu içinde, ona zıt mavi ışığa yani floresan, bilgisayar tablet telefon vs ye maruz kalmak, bedenin dinlenmeye geçmesi yerine, gün içindesin, kortizolu artır, avlan, stresi yükselt mesajını almasına neden oluyoruz. Bu süreler içinde mavi ışık filtresi kullanmak gereklidir. Ancak soru, sürekli kullanmanın zararı olur mu şeklinde ve bence de iyi bir bakış atılmış konuya.

Bunu şöyle açıklayalım. Fabrika ayarlarımız ne istiyor, yaptığımız şey buna uyumlu mu.

Tüm Reklamları Kapat

Mağarada yaşarken daha çok karanlıkta kalıyorduk, ateş gibi doğal bir ışık kaynağımız vardı sadece. Genel olarak güneşin battığı saatlerde ışık az ya da yok. Çünkü sürekli ateşin yanması, yırtıcılara yer bildirimi demek aynı zamanda. İşte bizim modern olarak tanımladığımız ancak fabrika ayarlarımızı hiçe sayan yaşam biçiminde florensanları sarı kırmızı renk ile değiştirmek ve ekranları mavi filtrelemek olmazsa olmaz. Işığa maruz kalmamak gerektiği şartlarda, aksine kalıyorsak en azından dalga boyunu akşam gece dalga boyuna uygun renge çekmemiz gerekir. Ekranlarda bu filtrelerin uzun süreli kullanımı zarara neden olmazken, gözlük formatındaki filtreler gün içinde ve dış mekanda kullanılmamakta zaten. Yani gün içinde gözlük filtre sadece floresan ile aydınlatılan iç mekanlarda kullanılabilir. Güneş gözlüğü kullanımı bile gün içinde istenmez, gerçek güneş ışığı bilgisini alamayız. Hatta sıradan pencere camından geçen ışığın da dalga boyu değiştiği için, gün içinde ya pencereleri açarak ya da dışarıda kalarak güneş ışığı almanın gerekliliğini vurguluyor otörler. Keşke güneş battıktan sonra hiç ışık olmasa, ancak günümüzde bunu dilemek bile söz konusu olmayacağı için filtreler vazgeçilmez olmak zorunda.

Bonus

Güneş doğmadan oluşan yarı ağarma durumundaki aydınlanma öncesi dalga boyunu doğrudan almanın, biyolojik saati kurmak olduğu ve gece üretilecek melatonine bile etki ettiği anlaşılmış durumda.

2,128 görüntülenme
3
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close